Skip to content

Over de ACC

Nieuwe ACC

De ACC biedt opleidingen aan waarin mensen hun eigen talent ontdekken en ontwikkelen, en leren om anderen te begeleiden in hun proces.

Ons klassikale aanbod wordt gegeven in diverse steden in Nederland. Daarnaast verzorgen we Live Online praktijktrainingen, waarbij de trainer jou en je medestudenten via de webcam leert begeleiden. Daarnaast hebben we een breed aanbod aan modules, waarin je je verder kunt verdiepen in verschillende thema’s en methodieken.

Of je nu op zoek bent naar een basis opleiding waarbij je de basisbeginselen van het coachen en counsellen leert of op zoek bent naar een opleiding om je verder te specialiseren als coach/counsellor, biedt de ACC een breed studieaanbod waarbij je je eigen pad kunt uitstippelen.

Bewustwording en talentontwikkeling

Het uitgangspunt van de ACC is ‘bewustwording’. We streven naar een wereld waarin mensen vanuit een positieve levenshouding hun talenten gebruiken om het beste uit zichzelf en anderen te halen. Daarom richten we ons in ons aanbod op (bewustwording van) jouw persoonlijke missie en talentontwikkeling. Wat is jouw persoonlijke doel en wat heb jij als mens in huis om het maximale uit jezelf te halen? En vervolgens: hoe kun jij die talenten weer inzetten om het beste uit anderen te halen? Daarbij vinden we een persoonlijke benadering ontzettend belangrijk. Iedere student moet zich veilig en vertrouwd voelen in de leeromgeving. Alleen dan kan iemand volledig tot zijn/haar recht komen en alles uit zichzelf halen wat nodig is in het leerproces.

Geluk vinden door je missie te leven

Mensen die zich bewust zijn van hun persoonlijke missie en die hun leven hiernaar inrichten, zijn over het algemeen gelukkige mensen. Mensen die dit niet doen voelen vaak dat er ‘iets mist’. Ze leven een leven dat eigenlijk niet bij ze past, de zogenaamde ‘misfits’ in banen en relaties. In het ergste geval kan dit in relaties uiteindelijk leiden tot echtscheidingen, in het persoonlijke leven tot een depressie en op het gebied van werk tot een burn-out.

We leren je hoe je jouw talenten inzet om anderen te helpen tijdens een bepaald proces. Hiermee creëren we een ‘pay it forward-effect’: het bewustzijn verspreidt zich als een olievlek over de maatschappij.

Lichaam, geest en ziel

Als mens zijn we in deze snelle maatschappij vrijwel volledig verleerd te luisteren naar de signalen van lichaam en ziel. Vrijwel alles wordt geregeerd door het hoofd, we luisteren nog maar weinig naar onze intuïtie. De ACC gelooft dat lichaam, geest en ziel (body, mind & spirit) onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat deze drie onderdelen in balans moeten zijn om een gelukkig leven te leiden. Ons studieaanbod is er dan ook op (in)gericht om coaches op te leiden die mensen op al deze vlakken geïntegreerd kunnen begeleiden.

Geschiedenis van de ACC

De ACC is in 1996 opgericht met als vertrekpunt de humanistische basis van Carl R. Rogers, de grondlegger van de ‘person-centered therapy’ (ook wel: ‘Rogerian therapy’). Rogers ontwikkelde deze vorm van therapie in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Hij stuurde daarmee weg van het traditionele therapie-model, waarin de therapeut de expert is ten opzichte van de patiënt/cliënt. In plaats daarvan introduceerde hij ‘counselling’ als een non-directieve en empathische aanpak, waarbij de cliënt een actieve rol heeft in zijn/haar eigen therapeutische proces.

In 2018 besloot de oprichter* het stokje over te dragen. Het was tijd voor een frisse wind, onder leiding van een nieuwe eigenaar. De zussen Marian en Paulien Kok hebben deze uitdaging met veel enthousiasme en plezier op zich genomen. In augustus 2018 ging de eigendom van de ACC over, in maart 2019 werd de ACC opnieuw gelanceerd. Met een nieuw aanbod, een nieuwe look en een nieuwe website, is de ACC aangepast aan de huidige markt en tijd. In een geheel nieuw jasje, maar met zoveel mogelijk behoud van bestaande kennis (trainers) en gedachtegoed.

* De vorige eigenaar heeft er bewust voor gekozen om zijn publieke zichtbaarheid te beperken. Hij wordt hier daarom niet bij naam genoemd.

Back To Top