Karen Walthuis

Als we allemaal onze harten en geesten wat verder openzetten, gaan we meer van elkaar begrijpen en van elkaar houden. Hoe lekker is dat?

Visie, inzichten en ervaringen doorgeven
Al ruim 20 jaar ben ik werkzaam als coach en als trainer en nog steeds geniet ik er intens van. Een collega noemde mij laatste een gepassioneerde vakidioot. Hoe mooi is het dan om mijn visie, inzichten en ervaringen door te geven aan andere coaches?! Ik voel het als mijn missie om mensen te inspireren hun hart en geest een beetje verder open te zetten naar zichzelf, de Ander en de wereld om ons heen. Dat doe ik met mijn lezingen en publicaties, maar zeker ook in het persoonlijke contact als coach en als trainer van coaches.

Je bent zelf je instrument als coach
Met mijn hogere hotelschool diploma had ik leuke banen als werving  & selectie-adviseur, accountmanager en leidinggevende. En toch voelde het als ‘net niet’. Na mijn existentiële crisis op mijn 28ste – en een  mooie tijd als reisbegeleider in Midden-Amerika –  is het coachen op mijn pad gekomen. Ik kreeg via een detacheringbureau een klus als coach van leidinggevenden bij het GVB. En wat ben ik daar blij mee! Sindsdien is het leven een grote leerschool, waar ik mijn diepe honger naar kennis, wijsheid en bewustwording kan stillen. Uiteraard dankzij mijn coachees, in wier (binnen)wereld ik zomaar een kijkje mag nemen. Maar ook omdat ik het vanzelfsprekend vind om je als coach voortdurend te blijven ontwikkelen. Je bent immers zelf je instrument. En dat verdient onderhoud en investering.

Zodra ik coach werd, ben ik aan de UvA psychologie gaan studeren. In 2000 ben ik mijn eigen bureau voor training en coaching begonnen. Daarnaast heb ik allerlei opleidingen en trainingen gedaan van RET, NLP, Kernkwaliteiten, PRI tot Provocatief Coachen. En ik praktiseer levenskunsten als yoga, meditatie, mindfulness en tantra. Na mijn afstuderen als Algemeen Psycholoog ben ik me verder gaan verdiepen in (oosterse en westerse) filosofie. Het houdt nooit op…

De 6 coachhoudingen
Omdat ‘het’ in het contact met je coachee gebeurt, heb ik van de coachingsrelatie mijn specialisme gemaakt. Uit eigen wetenschappelijk onderzoek is mijn model van zes coachhoudingen ontstaan, dat in mijn boek ‘Wisselende contacten, de ontmaskering van de coachingsrelatie’ staat. Vooral door het provocatieve coachen ben ik gaan inzien hoe belangrijk je eigen innerlijke houding is voor de vrijheid en effectiviteit waarmee je de ander coacht. Hoe bewuster je zelf bent van wat er zich in jou afspeelt, des te vrijer kun je de verhouding met je coachee vormgeven.

Ik krijg wel eens het ‘verwijt’ dat uit mijn boek zou blijken dat mijn favoriete van de zes coachhoudingen die van de Uitdager is. Dat is de houding waarin je provocatieve en paradoxale interventies pleegt. Voor mij is dat de houding waarin je het meest aanwezig bent als mens, in liefdevolle dienstbaarheid naar je coachee. Al je levenservaring, gekkigheid en intuïtie (doorleefde kennis) doen mee, waardoor je op luchtige wijze en op een diep niveau werkt met je coachee.  Dus ja, ik zie het als de meest complete houding. En het is gewoon lekker om te doen…

Inspireren met mijn gedachtegoed
Ik vind het heel leuk om betrokken te zijn bij het begin van een nieuw tijdperk voor de ACC. Twee inspirerende en enthousiaste vrouwen met een mooie missie. Als die je vragen om deel uit te maken van hun organisatie…  Tja, dan is het lastig om nee te zeggen. Ik hoop dat ik dankzij deze samenwerking meer mensen kan bereiken en kan inspireren met mijn gedachtegoed.

Van Frank Farrely tot Krishnamurti
Een held heb ik niet, ik heb wel verschillende inspiratiebronnen. Uiteraard die rare Frank Farrelly, die aan de basis stond van de provocatieve therapie. Gelukkig heb ik hem nog een paar jaar mogen meemaken. Maar ook bijvoorbeeld Krishnamurti, de antigoeroe uit India, bij wie ik mij thuis voel als het gaat om bewustwording. En natuurlijk Marshall Rosenberg van de geweldloze communicatie, wat zo’n mooie basishouding is.

Studenten over Karen

Karens humor en warme, respectvolle omgang geven een veilig gevoel bij het oefenen.

Ik heb van je geleerd, als persoon en professional, je kracht, je kwetsbaar zijn en de wijze waarop die beiden zich mogen verstrengelen, je warmte…… en dat alles neem ik mee op mijn verdere pad.

Karen is helder, recht voor zijn raap en eerlijk over de vele kanten van het coachvak en wat een bewustzijn dat vergt en vraagt. Maar wat een mooi vak hebben wij coaches toch! Ik raak door haar training geïnspireerd. Dit was de ontbrekende schakel voor mijn meesterschap.

Bekijk ook onze blog
ACC Blog Provocatief Coachen Provocative Coaching

Surprise! Het effect van Provocatief Coachen

Lees wat Provocatief Coachen voor jou kan betekenen in de blog van Karen Walthuis.
Lees verder