Richard Buijtenhek

“Het leven is simpel als je weet hoe het werkt”

Mensen het coachingsvak leren is mijn grootste passie
Spiritualiteit, Mindfulness, sjamanisme, zingeving, persoonlijke ontwikkeling en transformatie, dat zijn kernwoorden die mij omschrijven. Als coach en trainer faciliteer ik professionals, managers en directieleden bij hun persoonlijke ontwikkeling en het ontdekken van hun zingeving. Anderen opleiden in dit prachtige vak inspireert mij zeer.

Bij de ACC geef ik de opleiding Basis Coaching en Counselling. Daarnaast verzorg ik de module Voice Dialogue, waarin je leert hoe je Voice Dialogue kunt toepassen in je eigen praktijk.

Transformatie door het loslaten van belemmerende overtuigingen
Een grote passie van mij is het werken met belemmerende overtuigingen. Belemmerende overtuigingen heeft iedereen en ze ontstaan als gevolg van grote en kleine trauma’s in onze vroege jeugd, en blijven op onderbewuste niveaus aanwezig. Van daaruit bepalen ze voor het grootste deel ons gedrag als volwassene, op een dominante en niet-efficiënte manier. Ze belemmeren ons om te zijn wie we werkelijk zijn en vaak ook om te ontdekken wat onze zingeving is. Daarom begeleid ik cliënten in mijn praktijk bij het onderzoeken en transformeren van deze onbewuste niveaus om belemmerende overtuigingen te kunnen loslaten. Hierdoor kunnen zij vrijer leven, problemen makkelijker oplossen, makkelijker relaties aangaan en beter functioneren op werkvlak. Een effectieve methode die ik toepas bij cliënten die hun belemmerende overtuigingen willen loslaten, is Voice Dialogue.

Mijn pad
Voordat ik coach en trainer werd, had ik heel ander werk: na mijn studie Informatica bekleedde ik verschillende functies in de zakelijke dienstverlening (ICT-ontwerper, manager, projectmanager en verandermanager (changemanager). In 2002 besloot ik een bedevaart naar Santiago de Compostella te maken, een belangrijke gebeurtenis in mijn leven. Ik kreeg mooie persoonlijke inzichten en het werd me tijdens de reis helder dat ik zelfstandig coach en trainer wilde worden en dat ik een boek wilde schrijven over persoonlijke ontwikkeling. Beide maakte ik waar. In 2005 startte ik mijn coachpraktijk in Zandvoort. Daarna begon ik ook met het ontwikkelen en geven van trainingen. En onlangs is mijn boek met de titel ‘Belemmerende overtuigingen’ uitgekomen.

Ik heb de opleidingen Psychosynthese, Psychologische en Sociale Basiskennis, Toegepaste Spirituele Psychologie, Neuro Linguïstisch Programmeren en Train-the-trainer gedaan. Ik geef, naast de ACC, op verschillende hogescholen les in de vakken Coaching, Psychologie, Persoonlijke Ontwikkeling en Projectmanagement.

Vreedzame revolutie
Mijn grote voorbeeld is Mahatma Gandhi vanwege zijn onverzettelijkheid, spiritualiteit, zeer klein ego en diepe geloof in geweldloosheid. Door zijn persoonlijkheid en doorzettingsvermogen heeft hij een (bijna) vreedzame revolutie teweeggebracht en India naar onafhankelijkheid geleid.

Studenten over Richard

Wat ben ik blij en dankbaar dat ik de module Voice Dialogue heb gevolgd bij Richard Buijtenhek, o.a. docent, coach en schrijver van het boek: “Belemmerende overtuigingen. Laat je remmingen los en ga leven in vrijheid”. Richard leerde mij om via de methode Voice Dialogue belemmerende overtuigingen bij cliënten te neutraliseren. De eigen ervaring, de aangereikte theorie en de oefensessies met ontzettend goede persoonlijke feedback, hebben mij een grote stap verder geholpen. Een heel mooie aanvulling op wat ik al in huis had om in te zetten in het mooie werk dat ik doe als coach op gebied van liefde en werk. Een aanrader voor al mijn collega’s.

De begeleiding was super, het voelde vertrouwd en vol respect. Als je struikelde werd je zachtjes opgevangen, niets was gek of raar om te zeggen, te vragen of te doen. Door de training ben ik veel over mezelf te weten gekomen, zoals wat mijn blokkades waren. Ik heb deze kunnen doorbreken, vooral door vertrouwen; het vertrouwen dat de groep en Richard me gaf. Ik ben me van alles heel bewust geworden.

Mijn dochters zijn in ieder geval zo enthousiast geworden van mij, dat ze volgend jaar ook een training mee gaan doen!

De omgeving die door Richard gecreëerd wordt tijdens de opleiding  zorgt voor een veilige en vertrouwde plek waar je de ruimte en de hulp krijgt om jouw zoektocht te voeren. Ik vond het heel prettig rust en ruimte te vinden in mijn hoofd en meer te luisteren en communiceren vanuit mijn gevoel, iets wat wellicht zweverig kan klinken, maar ondanks mijn nuchterheid of misschien juist daardoor, wel degelijk werkt.