Ga naar hoofdinhoud

Coachen vanuit de 6 coachhoudingen

Ken je dat? Dat je het gevoel hebt dat je aan een dood paard aan het trekken bent tijdens de coaching? Dat jij harder lijkt te werken dan je coachee? Terwijl je er van overtuigd bent dat het andersom zou moeten zijn. Of weet je soms dat ‘het’ in het contact gebeurt en dat daar voor jou nog wat te halen valt? In deze module leer je schakelen tussen de zes verschillende coachhoudingen, waardoor het begeleidingsproces steeds meer als een soepele stroom aanvoelt. Je leert jezelf en de coachingsrelatie optimaal te benutten als instrument. Zo ga je nog meer genieten van ieder gesprek en word je ook nog eens effectiever!

Over de module

Tijdens deze module komt het boek ‘Wisselende contacten’ tot leven. Je ervaart hoe het is om te coachen en gecoacht te worden vanuit de zes coachhoudingen. Die bestaan uit drie richtinggevende houdingen: de informatieverzamelende Onderzoeker, de wijze Onderwijzer en de resultaatgerichte Aanvoerder. En drie ruimtegevende houdingen: de luisterende Praatpaal de mindfulle Boeddhist en de provocatieve Uitdager. Vanuit iedere houding pleeg je weer heel andere interventies, op de bij de houding passende manier. Met jouw innerlijke houding en de bijbehorende mindset geef je de verhouding met je coachee vorm. Je wordt je ook steeds bewuster van de wisselwerking tussen jou en je coachee en van jouw automatische reacties in het proces. Zo creëer je de mogelijkheid er ook eens anders mee om te gaan.

De module bestaat uit een beetje theorie en vooral veel ervaren. Doen, voelen, reflecteren, uitwisselen. In  een sfeer van openheid, verbondenheid en plezier experimenteren we met elkaarDeelnemers vinden het meestal heel bijzonder om te ervaren hoe weinig je hoeft te doen om toch effectief te zijn. En hoe leuk het is als je jezelf als instrument gebruikt! Kortom, het zijn twee dagen vol energie, ontdekkingen, soms wat pijnlijke zelf-inzichten,  en zeker liefdevol contact.

Voor wie is de module bedoeld?

De module is bedoeld voor professionele begeleiders van mensen in ontwikkeling, het liefst met enkele jaren beroepservaring.

Doel van de module

Het doel van deze module is om je plezier en effectiviteit te vergroten door te begeleiden vanuit verschillende coachhoudingen.

Wat leer ik in de module?

Je wordt je bewuster van je eigen houding en de effecten ervan. Je ziet hoe je spelenderwijs meer uit de coachingsrelatie kunt halen. Je hebt verschillende interventies geoefend – van mindfull tot provocatief – en daarmee je gereedschapskist weer uitgebreid. Je hebt meer sensitiviteit ontwikkeld in het contact met je coachee en bent je bewuster van jouw automatische reacties in het contact, waardoor je er effectiever mee omgaat. Je bent je bewuster van wat er zich allemaal tussen jou en je coachee afspeelt. Nu kun je nog meer genieten van het coachen.

Opbouw module

Literatuur: Wisselende contacten, de ontmaskering van de coachingsrelatie – Karen Walthuis

Dag 1: introductie van de zes coachhoudingen:

  • Contact maken
  • Achtergrond
  • Inhoud
  • Zelf ervaren als coach en als coachee (o.a. de zes houdingen drill)

Dag 2: verdieping van de zes coachhoudingen en de uitdagende houding

  • behandelen van casuïstiek
  • relationele aspecten als macht, (zelf)relativering en overdracht
  • de uitdagende houding (provocatief coachen)

Details van de module Coachen vanuit de 6 coachhoudingen

Module:

Coachen vanuit de 6 coachhoudingen

Kenmerken:

Klassikale module

Duur:

2 dagen

Omvang:

2 aaneengesloten lesdagen

Groepsgrootte:

10 tot 16 deelnemers

Studiebelasting:

18 uur

Opleidingsniveau:

HBO

Vooropleiding:

Een afgeronde opleiding op minimaal MBO niveau 4* en voldoende levenservaring en motivatie. Daarnaast een afgeronde coachopleiding van minimaal 10 dagen (bijvoorbeeld de opleiding Basis Coaching en Counselling) en dat je voldoet aan deze coachcompetenties.

* Indien je niet voldoet aan deze eis, klik dan hier voor de mogelijkheden.

Docenten:

Diploma:

Je ontvangt een certificaat van deelname.

Prijzen

Prijs 2022:

Totaalprijs € 525,-

Betaalwijze:

De betaling van deze module gaat via iDEAL of Bancontact (België). Na het inschrijven op deze module word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap (à € 50,-) die wordt uitgereikt door de docent. De literatuur is niet inbegrepen in de prijs en dient door de student zelf te worden aangeschaft.

NB: De lesmap wordt eenmalig per student verstrekt. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een herdruk van de lesmap aan te vragen. Indien een herdruk akkoord is bevonden door de ACC, dan zijn de kosten daarvan € 100,- (inclusief administratiekosten en verzendkosten binnen Nederland).

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen btw van toepassing is.

Volg deze opleiding met het STAP-budget

Zowel werkenden als werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen om een opleiding te volgen. Deze regeling vervangt de regeling waarbij studiekosten konden worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Je kunt STAP-budget aanvragen voor alle opleidingen en modules van de ACC die starten na 1 september 2022. Voor meer informatie verwijzen we je naar deze pagina op onze website.

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Heb jij interesse in deze module? Dan kun je ons dat laten weten via ons contactformulier:

  • Klik hier om je naam, telefoonnummer en e-mailadres achter te laten.
Minimum en maximum aantal deelnemers

De module start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing.

Karens humor en warme, respectvolle omgang geven een veilig gevoel bij het oefenen.

Karen is helder, recht voor zijn raap en eerlijk over de vele kanten van het coachvak en wat een bewustzijn dat vergt en vraagt. Maar wat een mooi vak hebben wij coaches toch! Ik raak door haar training geïnspireerd. Dit was de ontbrekende schakel voor mijn meesterschap.

Back To Top