skip to Main Content
Grenzen Stellen

Grenzen stellen

Vinden je cliënten het moeilijk om een afwijkende mening te geven? Hebben ze moeite met autoriteit? Slikken ze wel eens woorden in? Staan ze perplex als anderen over hun grenzen gaan? Bedenken ze achteraf altijd wat ze hadden willen zeggen?

Over de module

In deze eendaagse module leer je cliënten hoe ze vanuit hun persoonlijke dynamiek beter hun grenzen kunnen aangeven. Je werkt aan het versterken van hun authentieke ja of nee.

De module bestaat uit twee psychodynamische systemische oefeningen met stoelen, die je inzet om je cliënten hun eigen mening kracht bij te laten zetten. De eerste oefening geeft antwoord op de vraag waarom een mens niet goed ja of nee kan zeggen. De volgende oefening bestaat uit het leren omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Hoe maakt je cliënt duidelijk aan de ander wanneer de grens is bereikt?

Er wordt gebruik gemaakt van de methodieken Systemisch Opstellen en Voice Dialogue . Met systemisch opstellen worden de gedragspatronen duidelijk die men gebruikt in het dagelijkse leven. Je kunt op een veilige wijze ervaren en zien hoe deze patronen tijdens interacties werkzaam zijn. Door dit inzicht wordt de keuze voor een beter reactiepatroon mogelijk.

Voor wie is de module bedoeld

De module is bedoeld voor coaches, counsellors en hulpverleners die regelmatig met cliënten werken die gemakkelijk over hun grenzen laten gaan, of die zelf grensoverschrijdend gedrag vertonen. Mensen die werkzaam zijn in de GGZ of maatschappelijke dienstverlening, geestelijk verzorgers, alternatieve hulpverleners en ervaringsdeskundigen in deze sectoren.

Wat leer ik in de module

In deze module leer je:

 • Hoe je je cliënten bewust kunt maken van grensoverschrijdend gedrag.
 • Hoe cliënten hun authentieke ‘zelf’ van binnenuit via Voice Dialogue leren herkennen en niet-authentiek compensatiegedrag achter zich kunnen laten.
 • Hoe je cliënten de stimulus-respons van bevriezen, vluchten of vechten kunnen omzeilen.
 • Op een eenvoudige wijze psychodynamisch systemisch werken.
 • Jezelf als instrument in te zetten tijdens het psychodynamisch systemische proces.
 • Je eigen balans te bewaren terwijl je in de dynamiek van de ander stapt.
 • Ervaringsgericht te werken met cliënten.

Opbouw opleiding

 • Systemisch werken met de basisprincipes van Bert Hellinger en Franz Rupertz
 • Psychodynamische benadering
  – Transactionele Analyse
  – Voice dialogue
 • Oefening met 3 stoelen

Vanuit de gespletenheid van het innerlijke getraumatiseerde kind en het daaruit zichtbare compensatie- en traumagedrag wordt psychodynamisch de verbinding hersteld en de handelende volwassene terug in zijn kracht gezet.

 • Oefening met 7 stoelen

In de confrontatie met de antagonist wordt de manier van grenzen bewaken of (laten) overschrijden duidelijk zichtbaar.

De modellen zijn in de praktijk simpel en direct inzetbaar voor cliënten. Ze verhelderen welk patroon bij je cliënt de boventoon voert en de voortgang in persoonlijke ontwikkeling belemmert.

Details
AB
Opleiding:Grenzen stellen
Duur:1 dag
Omvang:1 lesdag
Studiebelasting:7 uur
Kenmerken:Klassikale opleiding
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Minimaal mbo-niveau en/of voldoende levenservaring en motivatie
Docenten:Jolanda Gerbecks
Diploma:Je krijgt een certificaat van deelname.
Prijzen
AB
Start september 2019Totaalprijs € 199,-
Genoemde prijzen zijn inclusief lesmateriaal dat wordt uitgereikt door de docent. De literatuur is niet inbegrepen in de prijs en dient door de student zelf te worden aangeschaft.
BetaalwijzeDe betaling van deze module gaat via iDEAL of Bancontact (België). Na het inschrijven op deze module word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Als het overzicht niet wordt geladen, kantel dan je mobiele telefoon.

Filters Sorteer resultaten
Datum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
2 maart 2020
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
Jolanda Gerbecks
Berlicum
Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 24 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een ander moment.

Back To Top