skip to Main Content

Provocatief Coachen

In de opleiding Provocatief Coachen leer je om mensen te begeleiden op een onorthodoxe, intuïtieve, speelse en dus liefdevolle manier. Voel je je wel eens een vacuümgetrokken infuuszak na een werkdag? Drukken de problemen van je coachee als een loden last op je schouders? Zou je soms wel eens gewoon precies willen zeggen wat je denkt, maar doe je dat niet omdat dat niet professioneel is? Voel je dat er een nar of de rebel in je zit, maar staat je beschaving je in de weg om die in je werk de ruimte te geven? Zou je je intuitie, humor en speelsheid wat meer willen gebruiken? Of ben je gewoon toe aan weer eens iets nieuws? Allemaal prima redenen om mee te doen aan de opleiding Provocatief Coachen.

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Wat is Provocatief Coachen?

Provocatief Coachen betekent dat je mensen begeleidt op een prikkelende, speelse, humorvolle en bovenal liefdevolle manier. Dankzij de paradoxale en onorthodoxe interventies komt je cliënt echt verder. Door het verrassende, het ongewone van je interventies, worden vaste patronen losgeschud en komt er ruimte voor het nieuwe. Het activeert de veerkracht en creativiteit van je cliënt. Het helpt jou als coach of counsellor zelf ook om niet teveel voor je cliënt te gaan zorgen of anderszins hard te werken. En het brengt wat licht en lucht, wat vooral bij zwaardere problematiek zo heilzaam kan zijn.

Provocatief Coachen is geïnspireerd op de Provocatieve Therapie van de Amerikaan Frank Farrelly. De Nederlanders Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg hebben zijn interventies geobserveerd en overdraagbaar gemaakt. Onze trainer Karen Walthuis heeft haar opleiding genoten bij zowel Frank Farrelly als Jaap en Jeffrey en heeft het gedachtegoed op haar manier verder ontwikkeld. In haar aanpak staat de relatie met je cliënt, vanuit een open hart en open geest, centraal. In Karens eigen model van de zes coachhoudingen komt Provocatief Coachen tot uitdrukking in de houding van de uitdager.

Over de opleiding Provocatief Coachen

In de opleiding Provocatief Coachen gaat het vooral om mens te zijn in het contact met je cliënt met alles wat je in je hebt. Natuurlijk doe je dat gericht op de coachvraag of problematiek van je cliënt. Je stemt je met al je zintuigen af op je cliënt en laat de nar in jezelf de rest doen. Je gebruikt je (mensen)kennis, intuïtie, humor en fantasie bij het plegen van je interventies. Dat klinkt gemakkelijk, maar het vergt nogal wat bewustzijn, zelfkennis en enige zelfrelativering. De mate waarin jij je cliënt open en oordeelvrij tegemoet treedt, bepaalt de speelruimte die je hebt om provocatieve interventies te plegen. Tijdens de opleiding oefenen we met allerlei paradoxale en onconventionele interventies: absurde oplossingen bedenken, de cliënt overtuigen het probleem vooral in stand te houden, meegaan met de cliënt tot in het extreme, etcetera.  Drama, humor, uitdaging, fantasie en intuïtie…  dat zijn de hoofdingrediënten op een stevig bedje van warm en open contact. Je leert ook om de coachingsrelatie, het contact in het hier en nu met je cliënt, op luchtige wijze in te zetten als instrument. Zo wordt je werk nog effectiever en prettiger voor zowel jouzelf als voor je cliënt!

Tijdens de opleiding zijn we elkaar voortdurend aan het coachen. Zo ervaar je zelf wat de interventies met je doen. En je kunt je tegelijkertijd bevrijden van de stemmetjes in je hoofd – die we allemaal hebben – die jou belemmeren in het helemaal open en vrij aanwezig zijn in het contact met je cliënt. Je wordt er, zoals een deelneemster onlangs zei, ook een relaxter en vrolijker mens van.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Professionele begeleiders met minimaal HBO-denkniveau, meerdere jaren coachervaring en liefst lekker veel levenservaring. De allerbelangrijkste voorwaarde voor deelname is het vermogen tot zelfreflectie en enige aanleg tot zelfrelativering. Anders worden het vijf verschrikkelijke dagen. Voor iedereen.

Het doel van de Provocatief Coachen opleiding

Je gaat jezelf met alles wat je in je hebt, als instrument gebruiken, inclusief je humor, je eigen valkuilen, gevoelens en intuïtie. Je leert begeleiden met luchtige diepgang, waardoor het coachproces nog soepeler aanvoelt voor jouzelf en je cliënt. De cliënt wordt versterkt in zijn autonomie en veerkracht en jij blijft als begeleider vitaal, doordat je geen verantwoordelijkheid, geen last, van je cliënt overneemt. Het enige nadeel is dat je zo ontzettend effectief wordt, dat je cliënt al snel verder kan zonder jou. Zeker voor de zelfstandige coaches is dat een financieel drama, maar daar vinden we ook weer een oplossing voor.

Wat leer ik in de opleiding?

In deze opleiding leer je:

 • Jezelf nog beter kennen, waarderen en relativeren
 • Een enorme hoeveelheid vernieuwende interventies
 • Effectief werken met humor, fantasie en paradoxen
 • ‘Spelen’ met relatievoorstellen en het contact in het hier-en-nu

Opbouw van de opleiding Provocatief Coachen

Literatuur:

 • Provocatief Coachen, basis – Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg
 • Wisselende contacten, de ontmaskering van de coachingsrelatie – Karen Walthuis
 • Leven met de handrem eraf, coach jezelf door iedere crisis – Karen Walthuis

Lesdagen:

Module 1: De uitdagende houding

 • Je doelen (die je toch niet gaat halen)
 • Het model van de zes coachhoudingen
 • Achtergrond en ondergrond van het Provocatief Coachen
 • Demonstraties en zelf doen zonder denken

Module 2: Macht & verantwoordelijkheid

 • Mens- en wereldbeelden
 • Genieten van je macht
 • Verdeling van verantwoordelijkheid
 • Schuld verschuiven en andere machtige interventies

Module 3: Humor & drama

 • De helende kracht van humor en lachen
 • Dramatiseren van kwaliteiten en patronen
 • De slapende schaduw van jou en je client
 • Absurde oplossingen en andere fantasierijke interventies

Module 4: Thema’s & patronen

 • Denkpatronen (van die disfunctionele)
 • Stereotyperingen (van die ontkende)
 • Levensfasen
 • Gefeliciteerd met je midlifecrisis! en andere universele interventies

Module 5: Spelen met de relatie

 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Je provocatieve coachprofiel
 • Uitdagende cliëntprofielen
 • Spelen met relatievoorstellen en andere contactinterventies

Bekijk ook onze blog

ACC Blog Provocatief Coachen Provocative Coaching

Surprise! Het effect van Provocatief Coachen

Lees wat Provocatief Coachen voor jou kan betekenen in de blog van Karen Walthuis.
Lees verder

Details van de opleiding Provocatief Coachen

Opleiding:

Provocatief Coachen

Kenmerken:

Klassikale opleiding

Duur:

4 maanden

Omvang:

5 lesdagen

Groepsgrootte:

10 tot 16 deelnemers

Studiebelasting:

Gemiddeld 5 uur per week

Vooropleiding:

Deze opleiding is geschikt voor mensen die al ruime ervaring hebben in het coachvak. Dit betekent een coachopleiding van minimaal 10 dagen (bijvoorbeeld de opleiding Basis Coaching en Counselling) en minimaal een jaar werkervaring als coach.

Docenten:

Diploma:

Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het ontvangen van een positieve trainersverklaring, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 100% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je een certificaat van deelname.

Portfolio-eisen:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 12 uur aan het werk met proefcliënten. De proefcliënten dienen door de student zelf gezocht te worden.

Aanwezigheidsplicht:

Studenten worden geacht 100% van de lessen aanwezig te zijn om hun certificaat te kunnen behalen.

Literatuurlijst:

Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.

Prijzen

Start maart 2022:

Totaalprijs € 1299,-. Betaling in 3 termijnen € 433,- per termijn.*

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmateriaal dat wordt uitgereikt door de docent. De literatuur is niet inbegrepen in de prijs en dient door de student zelf te worden aangeschaft.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

De regeling van de belastingdienst, waarbij het mogelijk is om je studiekosten als aftrekpost op te voeren bij je inkomstenbelasting, is komen te vervallen per 1 januari 2022. Deze regeling wordt per 1 maart 2022 vervangen door het STAP-budget. Voor meer informatie verwijzen we je naar deze pagina op onze website.

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
15-06-2022
woensdag
10.00 - 17.00
Karen Walthuis
Utrecht (Lunetten)*

* Op deze locatie wordt gebruik gemaakt van een Corona-toegangsbewijs bij binnenkomst. Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Minimum en maximum aantal deelnemers

De module start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een ander moment.

Aanwezigheidsplicht

Voor deze opleiding geldt een 100% aanwezigheidsplicht om het certificaat te kunnen behalen.

Back To Top