skip to Main Content

Provocatief Coachen

In de opleiding Provocatief Coachen leer je om mensen te begeleiden op een onorthodoxe, intuïtieve, speelse en dus liefdevolle manier. Voel je je wel eens een vacuümgetrokken infuuszak na een werkdag? Drukken de problemen van je coachee als een loden last op je schouders? Zou je soms wel eens gewoon precies willen zeggen wat je denkt, maar doe je dat niet omdat dat niet professioneel is? Voel je dat er een nar of de rebel in je zit, maar staat je beschaving je in de weg om die in je werk de ruimte te geven? Zou je je intuitie, humor en speelsheid wat meer willen gebruiken? Of ben je gewoon toe aan weer eens iets nieuws? Allemaal prima redenen om mee te doen aan de opleiding Provocatief Coachen.

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Over de opleiding Provocatief Coachen

Het mooie van Provocatief Coachen is dat het eigenlijk niets is. De grondlegger Frank Farrelly ‘deed gewoon maar wat’, en dat is wat hij mij ook heeft geleerd. Wees mens in het contact met je coachee en gebruik vooral alles wat je in je hebt, behalve je professionele houding. Die mag je laten varen. Houd van je coachee, stem op hem of haar af en laat de nar in je de rest doen. Klinkt gemakkelijk, maar het vergt nogal wat zelfkennis en vooral zelfbevrijding. Je kent ze wel, die stemmetjes die zeggen dat het niet hoort, niet mag, dat je aardig moet zijn en beschaafd. Tijdens de opleiding laten we die stemmetjes lekker kletsen, en onderzoeken we wat er dan kan gebeuren. En we oefenen met allerlei paradoxale en onconventionele interventies. Drama, humor, uitdaging, fantasie en intuïtie…  dat zijn de hoofdingrediënten. En liefde, altijd de liefde…  Coachen is een fantastisch relationeel spel, dat je tijdens deze opleiding leert spelen als de beste!

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Professionele begeleiders met minimaal enkele jaren ervaring en heel veel levenservaring. De allerbelangrijkste voorwaarde voor deelname is enige aanleg tot zelfrelativering. Anders worden het vijf verschrikkelijke dagen. Voor iedereen.

Het doel van de Provocatief Coachen opleiding

Je gaat jezelf als instrument gebruiken, met alle duistere kanten die je in je hebt. Je leert begeleiden met luchtige diepgang. Het enige nadeel is dat je zo ontzettend effectief wordt, dat je al snel niets meer te doen hebt. Zeker voor de zelfstandige coaches is dat een financieel drama, maar daar vinden we wel een oplossing voor.

Wat leer ik in de opleiding?

Wat je leert? Niets waar je officieel iets mee kan. Alles waarmee je je coachee nog beter van dienst kan zijn en waarvan jijzelf vitaler en vrolijker wordt.

Opbouw van de opleiding Provocatief Coachen

Literatuur:

 • Wisselende contacten, de ontmaskering van de coachingsrelatie – Karen Walthuis
 • Leven met de handrem eraf, coach jezelf door iedere crisis – Karen Walthuis

Lesdagen:

Module 1: De uitdagende houding

 • Je doelen, die je toch niet gaat halen
 • Het model van de zes coachhoudingen
 • Achtergrond Provocatief Coachen
 • Demonstratie en zelf doen zonder denken

Module 2: Thema’s & patronen

 • Mens- en wereldbeelden
 • Denkpatronen (van die disfunctionele)
 • Stereotyperingen (van die ontkende)
 • Levensfasen (tja, that’s life..)

Module 3: Macht & verantwoordelijkheid

 • Genieten van je macht als coach
 • (Grenzen aan) je verantwoordelijkheid
 • Machtige relatievoorstellen
 • Schuld verschuiven en andere spellen

Module 4: Humor & drama

 • Wat is humor eigenlijk?
 • Dramatiseren van de relatie
 • Dramatiseren van patronen van je coachee
 • Relativeren begint bij jezelf…

Module 5: Spelen met de relatie

 • Intuïtief spelen, spelen met je intuïtie
 • Aansluiten op verschillende typen coachee
 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Je provocatieve coachprofiel
Details
AB
Opleiding:Provocatief Coachen
Duur:5 maanden
Omvang:5 lesdagen
Groepsgrootte:10 tot 16 deelnemers
Studiebelasting:Gemiddeld 5 uur per week
Kenmerken:Klassikale opleiding
Docenten:Karen Walthuis
Diploma:Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het ontvangen van een positieve trainersverklaring, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 80% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je een certificaat van deelname.
Portfolio-eisen:Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 12 uur aan het werk met proefcliënten. De proefcliënten dienen door de student zelf gezocht te worden.
Prijzen
AB
Start oktober 2021:Totaalprijs € 1250,-

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmateriaal dat wordt uitgereikt door de docent. De literatuur is niet inbegrepen in de prijs en dient door de student zelf te worden aangeschaft.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken.

Let op: de overheid is voornemens om de huidige regeling te veranderen. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
04-02-2022
vrijdag
10.00 - 17.00
Karen Walthuis
Utrecht
Minimum en maximum aantal deelnemers

De module start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een ander moment.

Back To Top