skip to Main Content

Seksueel Trauma Counsellor

Als hulpverlener kom je in jouw praktijk regelmatig met mensen in aanraking die seksueel misbruikt zijn. Sommigen praten hier expliciet over, bij anderen vermoed je dat het zo is. Bij deze mensen heb je vaak het gevoel dat je niet tot de kern van het probleem kunt doordringen of dat je cliënt dissocieert. Slachtoffers van seksueel misbruik hebben vrijwel altijd moeite met autoriteit, ook met die van jou als hulpverlener. Het opbouwen van vertrouwen gaat niet vanzelf. Hoe kun je dit vertrouwen toch opbouwen? Hoe ga je om met slachtoffers van seksueel misbruik? Wat zeg je wanneer en hoe help je ze met het verwerken van zo’n zwaar trauma? Slachtoffers wachten vaak lang voordat zij met hun misbruikervaring naar buiten komen. Als dat dan uiteindelijk gebeurt, is de juiste reactie van anderen van enorm belang. Jouw woorden als hulpverlener zijn doorslaggevend.

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Over de opleiding Seksueel Trauma Counsellor

In dit programma leer je jouw kennis en vaardigheden als hulpverlener in te zetten voor mensen die seksueel getraumatiseerd zijn. Je leert de signalen van seksueel misbruik te herkennen en bespreekbaar te maken. Je leert de fasen en de taken die bij de verwerking horen herkennen en je kunt aan de hand van psychodrama in iedere fase de juiste hulp bieden aan mannen en vrouwen die seksueel misbruikt zijn. Er wordt intervisie gegeven over de vragen die voortkomen uit je praktijk en aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert om beter om te gaan met de zwaarte van dit trauma en hoe jij aan de hand van de verwerkingscurve gerichte oefeningen in kunt zetten ten behoeve van het herstel van je cliënt. De opleiding is ontwikkeld om naast kennis ook een betere voeling te krijgen met de doelgroep. Ervaringsgericht leren vormt de basis voor de opleiding. Via psychodrama leer je het moment van traumatisering in beeld te brengen en de valselijke draden van verbinding te verbreken. Tevens leer je om je cliënten te begeleiden bij de wederopbouw van hun authentieke persoonlijkheid.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Seksueel Trauma Counsellor is bedoeld voor ervaren hulpverleners. Mensen die werkzaam zijn in de GGZ of maatschappelijke dienstverlening, geestelijk verzorgers, alternatieve hulpverleners en ervaringsdeskundigen in deze sectoren. Een basisopleiding op het gebied van coaching en counselling is een vereiste om deel te mogen nemen aan deze module. Wanneer je nog niet eerder een opleiding op het gebied van coaching en counselling hebt gevolgd raden we je aan eerst de opleiding Basis Coaching en Counselling te volgen als voorbereiding op deze opleiding.

Doel van de opleiding

Het programma geeft je een stevig fundament om seksueel getraumatiseerde mensen te begeleiden in het verwerken en loslaten van dit zware trauma. De opleiding heeft ook als doel om de kennis en methoden van hulpverlening voor slachtoffers van seksueel misbruik bekender en zodoende gemakkelijker toegankelijk te maken.

Wat leer je?

Na afronding van Seksueel Trauma Counsellor kun je:

 • (De gevolgen van) seksueel misbruik gemakkelijker bespreekbaar maken.
 • Inzicht geven in de verschillende fasen en taken van verwerking en een plan van herstel met je cliënt maken.
 • Verschillende methodieken inzetten om de valse verbindingen te verbreken.
 • Mensen begeleiden om hun authentieke persoonlijkheid op te bouwen.
 • Intensieve begeleiding bieden bij dit trauma zonder zelf overbelast te raken.

Tijdens de opleiding doorloop je ook een persoonlijk ontwikkelingsproces. Om als seksueel trauma coach en counsellor te kunnen werken is het belangrijk dat je diepgaand inzicht hebt in jouw thema’s en patronen en dat je daar intensief mee hebt gewerkt.

Opbouw van Seksueel Trauma Counsellor

Het lesprogramma is opgebouwd uit 6 lesdagen met de volgende onderwerpen:

 • Gevolgen van seksueel misbruik herkennen en benoemen
 • Bedding
 • Tussentijd (de tijd tussen trauma en het erkennen ervan)
 • Erkenning
 • Verwerkingscurve
 • Vaste verkering met de dader
 • Het daderdeel zit in je – actief slachtofferschap
 • Getraumatiseerd deel en authentiek deel
 • Psychodrama
 • Systemisch werken
 • Woordassociatie
 • Intimiteit
 • Leegte hanteren
 • Verdriet beleven
 • Versneld opnieuw door levensfasen heen
 • Seksualiteit herontdekken
 • Vergeven
 • Betekenis geven
 • Examen – theorie en praktijk

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio. In dit portfolio zitten reflectieverslagen, huiswerkopdrachten en verslagen van intervisie en het begeleiden van proefpersonen.

Indien onderstaande tabel niet volledig wordt getoond op je mobiele telefoon, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Details
AB
Opleiding:Seksueel Trauma Counsellor
Duur:6 maanden
Omvang:6 lesdagen
Groepsgrootte:10 tot 16 deelnemers
Studiebelasting:Gemiddeld 8-10 uur per week
Kenmerken:Klassikale opleiding
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Dit is een specialisatieopleiding. Om deel te kunnen nemen is het vereist dat je al een opleiding op het gebied van coaching en/of counselling hebt afgerond van minimaal 10 dagen, bijvoorbeeld de opleiding Basis Coaching en Counselling en dat je voldoet aan de 8 Coachcompetenties. Deelnemers hebben HBO werk- en denkniveau en voldoende levenservaring en motivatie (MBO+ is toegestaan indien dit is aangevuld met werkervaring).
Docenten:Jolanda Gerbecks
Diploma:Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het behalen van het theoretisch en praktisch examen, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 80% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Seksueel trauma counsellor.
Literatuurlijst:Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.
Inhoudsopgave:Download hier de inhoudsopgave voor de opleiding.
Prijzen
AB
Start september 2020Totaalprijs € 1800,-. Betaling in 3 termijnen € 600,- per termijn.*

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

De opleiding Seksueel Trauma Counsellor gaat van start in het najaar van 2020. Heb jij interesse in deze opleiding? Klik hier en laat je naam, telefoonnummer en e-mailadres achter, zodat wij je op de hoogte kunnen houden zodra de opleidingsdata bekend zijn.

Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing.

Aanwezigheidsplicht en lessen inhalen

Studenten worden geacht minimaal 80% van de lessen aanwezig te zijn om het diploma te kunnen behalen.

Back To Top