skip to Main Content

Seksueel Trauma Counsellor

In de opleiding Seksueel Trauma Counsellor leer je jouw kennis en vaardigheden als hulpverlener in te zetten voor mensen die seksueel getraumatiseerd zijn. Als hulpverlener kom je in jouw praktijk regelmatig met mensen in aanraking die seksueel misbruikt zijn. Sommigen praten hier expliciet over, bij anderen vermoed je dat er sprake is van seksueel trauma. Bij deze mensen heb je vaak het gevoel dat je niet tot de kern van het probleem kunt doordringen of dat je cliënt dissocieert. Slachtoffers van seksueel misbruik hebben vrijwel altijd moeite met autoriteit, ook met die van jou als hulpverlener. Het opbouwen van vertrouwen gaat niet vanzelf. Hoe kun je dit vertrouwen toch opbouwen? Hoe ga je om met slachtoffers van seksueel misbruik? Wat zeg je wanneer en hoe help je ze met het verwerken van zo’n zwaar trauma?

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Over de opleiding Seksueel Trauma Counsellor

In dit programma leer je de signalen van seksueel misbruik te herkennen en bespreekbaar te maken. Je leert de fasen en de taken die bij de verwerking horen herkennen en je kunt aan de hand van psychodrama in iedere fase de juiste hulp bieden aan mannen en vrouwen die seksueel misbruikt zijn. Slachtoffers van seksueel misbruik wachten vaak lang voordat zij met hun misbruikervaring naar buiten komen. Als dat dan uiteindelijk gebeurt, is de juiste reactie van anderen van enorm belang. Jouw woorden als hulpverlener zijn doorslaggevend. Tijdens de opleiding wordt intervisie gegeven over de vragen die voortkomen uit je praktijk en aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert om beter om te gaan met de zwaarte van dit trauma en hoe jij aan de hand van de verwerkingscurve gerichte oefeningen in kunt zetten ten behoeve van het herstel van je cliënt. De opleiding is ontwikkeld om naast kennis ook een betere voeling te krijgen met de doelgroep. Ervaringsgericht leren vormt de basis voor de opleiding. Via psychodrama leer je het moment van traumatisering in beeld te brengen en de valselijke draden van verbinding te verbreken. Tevens leer je om je cliënten met seksueel trauma te begeleiden bij de wederopbouw van hun authentieke persoonlijkheid.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De opleiding Seksueel Trauma Counsellor is bedoeld voor ervaren hulpverleners. Mensen die werkzaam zijn in de GGZ of maatschappelijke dienstverlening, geestelijk verzorgers, alternatieve hulpverleners en ervaringsdeskundigen in deze sectoren. Een basisopleiding op het gebied van coaching en counselling is een vereiste om deel te mogen nemen aan deze module. Wanneer je nog niet eerder een opleiding op het gebied van coaching en counselling hebt gevolgd raden we je aan eerst de opleiding Basis Coaching en Counselling te volgen als voorbereiding op deze opleiding.

Doel van de opleiding Seksueel Trauma Counsellor

Het programma geeft je een stevig fundament om mensen waarbij sprake is van seksueel trauma te begeleiden in het verwerken en loslaten van dit zware trauma. De opleiding heeft ook als doel om de kennis en methoden van hulpverlening voor slachtoffers van seksueel misbruik bekender en zodoende gemakkelijker toegankelijk te maken.

Wat leer je?

Na afronding van deze opleiding kun je:

 • (De gevolgen van) seksueel misbruik gemakkelijker bespreekbaar maken.
 • Inzicht geven in de verschillende fasen en taken van verwerking en een plan van herstel met je cliënt maken.
 • Verschillende methodieken inzetten om de valse verbindingen te verbreken.
 • Mensen begeleiden om hun authentieke persoonlijkheid op te bouwen.
 • Intensieve begeleiding bieden bij dit trauma zonder zelf overbelast te raken.

Tijdens de opleiding doorloop je ook een persoonlijk ontwikkelingsproces. Om als seksueel trauma coach en counsellor te kunnen werken is het belangrijk dat je diepgaand inzicht hebt in jouw thema’s en patronen en dat je daar intensief mee hebt gewerkt.

Opbouw van de Seksueel Trauma Counsellor opleiding

De opleiding Seksueel Trauma Counsellor is opgebouwd uit 6 lesdagen met de volgende onderwerpen:

 • Gevolgen van seksueel misbruik herkennen en benoemen
 • Bedding
 • Tussentijd (de tijd tussen trauma en het erkennen ervan)
 • Erkenning
 • Verwerkingscurve
 • Vaste verkering met de dader
 • Het daderdeel zit in je – actief slachtofferschap
 • Getraumatiseerd deel en authentiek deel
 • Psychodrama
 • Systemisch werken
 • Woordassociatie
 • Intimiteit
 • Leegte hanteren
 • Verdriet beleven
 • Versneld opnieuw door levensfasen heen
 • Seksualiteit herontdekken
 • Vergeven
 • Betekenis geven
 • Examen – theorie en praktijk

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio. In dit portfolio zitten reflectieverslagen, huiswerkopdrachten en verslagen van intervisie en het begeleiden van proefpersonen.

Indien onderstaande tabel niet volledig wordt getoond op je mobiele telefoon, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Details
AB
Opleiding:Seksueel Trauma Counsellor
Duur:5 maanden
Omvang:6 lesdagen
Groepsgrootte:10 tot 16 deelnemers
Studiebelasting:Gemiddeld 8-10 uur per week
Kenmerken:Klassikale opleiding
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Dit is een specialisatieopleiding. Om deel te kunnen nemen is het vereist dat je al een opleiding op het gebied van coaching en/of counselling hebt afgerond van minimaal 10 dagen, bijvoorbeeld de opleiding Basis Coaching en Counselling en dat je voldoet aan deze coachcompetenties. Deelnemers hebben HBO werk- en denkniveau en voldoende levenservaring en motivatie (MBO+ is toegestaan indien dit is aangevuld met werkervaring).
Docenten:Jolanda Gerbecks
Diploma:Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het behalen van het theoretisch en praktisch examen, het ontvangen van een positieve trainersverklaring, een bewijs van minimaal 2 uur supervisie, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 80% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Seksueel trauma counsellor.
Supervisie:In deze opleiding is 2 uur supervisie een verplicht onderdeel. Supervisie dient door de student zelf geregeld en ingekocht te worden. Dit kan bij een van onze supervisoren of je kunt zelf een LVSC-geregistreerde supervisor kiezen. Klik hier voor het overzicht van supervisoren van de ACC.
Portfolio-eisen:Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie, supervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 20 uur aan het werk met proefcliënten. De proefcliënten dienen door de student zelf gezocht te worden.
Certificering:LVSC ACC logo IAC ACC logo
Deze opleiding is gecertificeerd door de LVSC als specialisatie-opleiding. Dat betekent dat je na afronding van deze opleiding lid kunt worden van de LVSC. Als je als basisopleiding Basis Coaching en Counselling of Verslavingscoach hebt gedaan, of een diploma hebt van de oude ACC, en daarna deze opleiding hebt afgerond, dan kun je je inschrijven als Registercoach bij de LVSC. Tijdens de opleiding kun je je al inschrijven als student-lid en als Aspirant-Registercoach.

De ACC heeft tevens erkenning ontvangen van de IAC (International Association for Counselling). Dit betekent dat ons instituut en onze opleidingen aan de standaarden van de IAC voldoen.

Lees hier meer over certificering en erkenning van de ACC.
Literatuurlijst:Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.
Inhoudsopgave:Download hier de inhoudsopgave voor de opleiding.
Prijzen
AB
Start november 2021:Totaalprijs € 1800,-. Betaling in 3 termijnen € 600,- per termijn.*
Extra kosten:Twee uur supervisie. De kosten voor supervisie zijn niet in de prijs van de opleiding inbegrepen en dienen aan de supervisor zelf te worden betaald.

Indien supervisie bij een van de supervisoren van de ACC wordt afgenomen zijn de kosten € 90,- per uur (dus € 180,- in totaal voor 2 uur). NB: dit is een speciaal tarief voor studenten van de ACC. Klik hier voor het overzicht van supervisoren van de ACC. Supervisie kan ook worden afgenomen bij een LVSC-geregistreerde supervisor. Hierbij wordt de prijs bepaald door de supervisor zelf.

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken.

Let op: de overheid is voornemens om de huidige regeling te veranderen. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
27-03-2022
zondag
10.00 - 17.00
Jolanda Gerbecks
Eindhoven
Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing.

Aanwezigheidsplicht en lessen inhalen

Studenten worden geacht minimaal 80% van de lessen aanwezig te zijn om het diploma te kunnen behalen.

Back To Top