skip to Main Content
Stressfysiologie En Burn-out

Stressfysiologie en Burn-out

De lichamelijke effecten van mentale overbelasting

Als coach of counsellor ondersteun je steeds meer cliënten met klachten die gerelateerd kunnen worden aan stress en/of een burn-out. Jouw cliënt kampt vaak met veel verschillende mentale en lichamelijke klachten die passen bij stress. Maar hoe ontstaan deze klachten? En hoe is het mogelijk dat er door mentale (over)belasting ook zoveel lichamelijke klachten ontstaan? Om het antwoord hierop te kunnen begrijpen is het belangrijk om kennis te hebben van het stress- en hormonale systeem van het menselijk lichaam.

Over de module Stressfysiologie en Burn-out

Als counsellor en coach leren we in opleidingen en de praktijk veel over de mentale oorzaken en effecten van stress en burn-outklachten. Hierbij gaan we vaak aan een belangrijk onderdeel voorbij: een burn-out is ook een lichamelijk probleem.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is daarom van groot belang om zowel aandacht te hebben voor het mentale als het fysieke herstelproces, wil je je client zo goed mogelijk ondersteunen. Om te begrijpen welke lichamelijke en hormonale processen van invloed zijn op onze gezondheid en mentale gesteldheid, gaan we in deze module de verdieping in op het gebied van stressfysiologie en de lichamelijke processen en effecten rondom langdurige stress en burn-out.

Doel van de module

Het doel van deze module is om coaches en counsellors te leren welke zorg nodig is bij het lichamelijke herstel van (langdurige) stress en burn-outklachten. Hierdoor is de coach of counsellor beter in staat om zijn/haar cliënt te ondersteunen en adviseren in het gehele herstel- en veranderproces dat nodig is bij langdurige stress- en burn-outklachten.

Wat leer ik in deze module:

Na het volgen van de module heb je het volgende geleerd:

 • Je weet uit te leggen hoe de basis van het stress- en hormonale systeem van het menselijk lichaam werkt.
 • Je kunt de lichamelijke klachten herkennen die te relateren kunnen zijn aan (langdurige) stress en burn-out.
 • Je kunt een cliënt uitleg geven over het ontstaan van de lichamelijke klachten die gerelateerd zijn aan zijn/haar stress of burn-out, en je kunt je cliënt basisadviezen meegeven die het lichamelijke herstel bevorderen.
 • Je weet wanneer het nodig is om een cliënt door te verwijzen.
Voor wie is de nascholing bedoeld?

Deze module is geschikt voor coaches of counsellors die te maken hebben met cliënten met stress- en burn-outklachten en die graag meer willen leren over de lichamelijke processen, om zo hun cliënt nog beter te kunnen begeleiden en adviseren bij hun herstel. Daarnaast is de module geschikt voor mensen die vanuit hun beroep te maken hebben met mensen met stress en burn-out, zoals bijvoorbeeld (HR-)managers.

Opbouw nascholing

De 2-daagse module is als volgt opgebouwd:

Dag 1 Stressfysiologie:

 • Het stresssysteem van het lichaam: functie en werking
 • Welke hormonen spelen een rol en welke werking hebben ze op het lichaam?
 • Wat zijn de korte termijneffecten van stress op het lichaam?
 • Wat zijn de lange termijneffecten van stress op het lichaam?
 • Casussen/opdrachten ter uitleg en omschrijving om de lichamelijke stresseffecten te herkennen.

Dag 2 Burn-out:

 • De bijnieren: fysiologie en werking
 • Uitputting van de bijnieren: de burn-out, welke effecten kan dit hebben op de lichamelijke & mentale gesteldheid? Hoe herken je dit in de praktijk?
 • Hoe ontstaat een burn-out: uitleg over de combinatie tussen mentale en lichamelijke overbelasting
 • Lichamelijk en mentaal herstel bij burn-out: wat is hiervoor nodig?
 • Waarom duurt herstellen van een burn-out lang?
 • Welke basisadviezen kun je jouw cliënt meegeven?
Details
AB
Opleiding:Stressfysiologie en Burn-out
Duur:2 (aaneengesloten) lesdagen
Kenmerken:Klassikale nascholing
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Minimaal mbo-niveau
Docenten:Annemarie Mentink
Diploma:Certificaat van deelname
Prijzen
AB
Start september 2019Totaalprijs € 398,-
Genoemde prijzen zijn inclusief lesmateriaal dat wordt uitgereikt door de docent. De literatuur is niet inbegrepen in de prijs en dient door de student zelf te worden aangeschaft.
BetaalwijzeDe betaling van deze module gaat via iDEAL of Bancontact (België). Na het inschrijven op deze module word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Als het overzicht niet wordt geladen, kantel dan je mobiele telefoon.

Filters Sorteer resultaten
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
4 oktober 2019
5 oktober 2019
maandag
10.00 -17.00
Annemarie Mentink
Amstelveen
Minimum en maximum aantal deelnemers

De module start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 20 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de nascholing of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de groep zit vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing.

Back To Top