skip to Main Content
Transactionele Analyse

Transactionele Analyse

In je praktijk kom je vast regelmatig in aanraking met cliënten die vastzitten in belemmerende patronen. Ze vertonen destructief gedrag, maar zijn niet in staat hier uit te stappen en de patronen te doorbreken. Ze ervaren bijvoorbeeld te veel stress of zijn burn-out geraakt. Maar adviseren om te ontspannen en rustig aan te doen, werkt (niet) meer. Deze cliënten kùnnen niet meer ontspannen, gaan letterlijk maar door.
Dit patroon van doorgaan heeft vaak met “drivers” te maken. Welke onbewuste patronen heeft iemand in de loop van zijn of haar leven ontwikkeld waardoor iemand succesvol is geworden?
Dezelfde onbewuste patronen zorgen er ook regelmatig voor dat iemand niet meer kan stoppen en in de overdrive terechtkomt.
Hoe kun je dit patroon boven water krijgen, analyseren en helpen afzwakken, zodat je cliënt meer leert loslaten en ontspannen?

Transactionele Analyse helpt je om in je dagelijkse praktijk mensen te helpen belemmerende patronen inzichtelijk te maken en te doorbreken.
Je leert jouw cliënt te kijken naar patronen in zijn of haar handelen in diverse situaties en geeft handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Transactionele Analyse helpt je om een heldere analyse te maken van wat er zich in mensen afspeelt (analyse van het levensscript en egotoestanden) en wat er communicatief tussen mensen gebeurt in groepen, relaties en organisaties . TA onderzoekt de communicatiepatronen tussen mensen en de
drijfveren en patronen in mensen.

Over de module

Deze module geeft jou als begeleider handvatten om bij jouw cliënt inzicht in mogelijke onbewuste patronen te krijgen. Patronen die vaak gaan over de interactie tussen mensen onderling, de zogenaamde “transacties”.
Je krijgt theoretische achtergrond maar gaat vooral ook concreet werken met diverse praktische tools die je direct in je praktijk kunt gaan toepassen.

Voor wie is deze module bedoeld?

Deze opleiding is geschikt voor mensen die werken als begeleider en te maken hebben met coachees dan wel met studenten.

Doel van de module

Je krijgt een beeld met welke patronen en scripts jouw cliënten te maken hebben en waar ze mogelijk in vastlopen. Je leert je cliënten om deze onbewuste patronen te herkennen, en deze, indien gewenst, om te buigen naar meer gewenst gedrag of gevoel. Zo krijgen je cliënten  meer grip op hun eigen levensvraagstukken of ontwikkelwensen.
Je palet aan begeleidingsinstrumenten wordt groter.

Wat leer ik in de module

In deze module ga je onder andere kijken naar diverse onderdelen die horen bij Transactionele Analyse (TA). Je leert over:

 • Ego-posities en de rollen die daarbij horen. Deze rollen hebben vaak onbewust invloed op hoe interacties verlopen.
 • scripts en het effect van Strooks. Hoe ontstaan onbewuste patronen? Welke onbewuste patronen zijn helpend en welke belemmerend?
 • Strooks. Wat wordt bedoeld met Strooks in TA. Hoe werken Strooks? Welke invloed hebben Strooks op het vormen van onbewust gedrag, zoals pleasegedrag of assertiviteit.
 • Stoppers en Drivers, hoe ontstaan deze onbewuste patronen en wat ze met iemand kunnen doen. Drivers zijn aanjagers. Welk nut hebben ze en hoe kun je deze drivers beter controleren?
  Stoppers belemmeren. Hoe zijn Stoppers ontstaan? Wat is het nut van Stoppers? Hoe kan jouw client los(ser) komen van ongewenste of belemmerende Stoppers of daar zelfs helemaal afscheid van kan nemen.
 • De Dramadriehoek. De Dramadriehoek gaan over drie rollen die mensen aan kunnen nemen in interacties. De rol van Redder, de rol van Aanklager en de rol van Slachtoffer. Dit zijn dynamische rollen, in bepaalde interacties kunnen dezelfde personen al deze rollen innemen.
  Hoe herken je de Dramadriehoek?
  Hoe kan je cliënt dit patroon bij zichzelf herkennen?
  Wat is de tegenhanger van de Dramadriehoek, de Winnaarsdriehoek? Hoe werken de rollen in de Winnaarsdriehoek.
  Hoe kan een cliënt zijn patroon in communicatie en interactie veranderen van Dramadriehoek naar Winnaarsdriehoek?

Je leert welke invloed onbewuste patronen kunnen hebben op iemands gedrag en gevoel. Je gaat aan de hand van concrete voorbeelden aan de slag met analyserende modellen.
Je leert werken met concrete coachtools, waardoor je als begeleider meer inzicht kunt krijgen in de worstelingen van jouw cliënt. Ook leer je heel concreet hoe je met deze instrumenten in jouw coachpraktijk aan de slag kan gaan en jouw cliënt daadwerkelijk vooruit kunt helpen.

Opbouw module

De module bestaat uit 2 lesdagen met twee weken ertussen. Ongeveer 2 weken na de laatste lesdag zal er een online (Skype) meeting plaatsvinden om te evalueren en eventuele vragen te beantwoorden. Deze wordt tijdens lesdag ingepland.

Details
AB
Opleiding:Module Transactionele Analyse
Duur:2 lesdagen en een Skype meeting van 2 uur. Verspreid over 4 a 5 weken.
Omvang:2 lesdagen en een Skype meeting van 2 uur
Studiebelasting:16 uur
Kenmerken:Klassikale opleiding
Docenten:Mado Remkes
Diploma:Je krijgt een certificaat van deelname.
Prijzen
AB
Start september 2019Totaalprijs € 479,-
Genoemde prijzen zijn inclusief lesmateriaal dat wordt uitgereikt door de docent. De literatuur is niet inbegrepen in de prijs en dient door de student zelf te worden aangeschaft.
BetaalwijzeDe betaling van deze module gaat via iDEAL of Bancontact (België). Na het inschrijven op deze module word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Filters Sorteer resultaten
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
6 september 2019
20 september 2019
vrijdag
10.00 - 17.00
Mado Remkes
Utrecht
Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

De opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 20 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

Back To Top