skip to Main Content

Verslavingsdeskundige

Verslaving komt overal in de maatschappij voor en is er in vele soorten en maten. Sommige mensen zijn als recreatieve drank of drugsgebruikers begonnen en zijn na verloop van tijd de grens van de verslaving overgegaan. Anderen hebben te maken met emotionele belemmeringen/blokkades en gebruiken verdovende middelen om deze niet te voelen. De digitale revolutie heeft nieuwe verslavingen op ons pad gebracht: verslaving aan social media, online gokken, internet, gamen, telefoonverslaving etc.

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Het aantal verslaafden in Nederland neemt toe en daarmee wordt de roep om professionele verslavingsdeskundigen steeds groter. De opleiding Verslavingsdeskundige biedt een programma waarin je leert om zowel de verslaafde als zijn/haar omgeving te begeleiden in het afkickproces. De kennis en vaardigheden die je opdoet zijn zowel toepasbaar als zelfstandig werkende verslavingscoach (zzp’ers), als in dienst bij een kliniek of instelling.

Over de opleiding

De opleiding Verslavingsdeskundige leidt jou op om als coach/counsellor mensen met allerhande verslavingen te begeleiden in het proces om af te kicken van de verslaving. En om mensen te begeleiden naar een afkickkliniek, wanneer het ze niet lukt om buiten een kliniek af te kicken. Het programma bestaat uit de basisvaardigheden die elke coach/counsellor nodig heeft, aangevuld met de kennis en vaardigheden op het gebied van verslaving. Je leert methodieken in te zetten die aansluiten bij het vraagstuk van de cliënt. Je leert specifieke communicatievaardigheden, schakelen op verschillende niveaus, her-/erkennen van patronen, manipulatief gedrag doorgronden, de ‘tough love’ aanpak en out of the box denken en handelen. Ook leer je levelen met cliënten met verschillende achtergronden en uit diverse milieus.

In de opleiding Verslavingsdeskundige leer je nieuwe gezichtspunten, technieken en evidence based methoden en ga je aan het werk met real life cases. Door met ‘echte cases’ te werken, word je met je neus op de feiten gedrukt. Dat is een zeer belangrijk en leerzaam onderdeel in de training. Door de combinatie van theorie en praktijk leer je werkbare, concrete en praktische werkmethoden en krijgt de opleiding kleur.

Een verslavingsdeskundige moet stevig in zijn/haar schoenen staan. Je moet de bad cop kunnen zijn als dat nodig is, confrontatie- en provocatieve technieken kunnen toepassen, vasthoudend zijn en overwicht hebben bij (draaideur) verslaafden. En je moet tegen een stootje kunnen zodat je uiteraard niet zelf omvalt. Je moet structuren (list, bedrog, slachtofferrol) kunnen herkennen en doorbreken en nieuwe wegen uitdokteren om de verslaafde te helpen een knop om te zetten in zijn of haar afkickproces. Je leert ook wat de rol van familie en van de gemeenschap in het geheel is, en hoe je die betrekt in het proces.

Wat is het doel van de opleiding?

Het doel van het programma is je klaar te stomen voor het werkveld van verslavingsdeskundige. Aan het eind van het programma heb je een goed gevulde toolbox om mensen met een verslaving en hun omgeving te begeleiden in het afkickproces. Je wordt je bewust van de vele verschijningsvormen van verslaving en leert hoe te navigeren in het verslaving/hulpverleningsproces.

Wat leer je in de opleiding?

In Verslavingsdeskundige leer je:

 • Coach- en counselvaardigheden.
 • Omgaan met de complexiteit van verslavingsvraagstukken (inhoud).
 • Jezelf beter kennen en hoe jij je verhoudt tot dit vakgebied (persoonlijke groei en leiderschap).
 • Hoe je een verslaafde moet ontmaskeren zodat je tot de kern komt, met als resultaat klinische opname c.q. behandeling (methoden, modellen, specifieke gesprekstechnieken).
 • Hoe je een rapportage moet opstellen t.b.v. overdracht van de cliënt naar een psycholoog of psychiater van een kliniek (schriftelijke communicatie).
 • Hoe je de lagen van het verslavingsprobleem samen met de cliënt afpelt, waardoor inzicht , overzicht, en her-/erkenning ontstaat.
 • Hoe je levenservaring, ervaringsdeskundigheid, kennis, kunde en jouw talenten in kunt zetten als hulpbronnen ten gunste van het verslavingsproces.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Verslavingsdeskundige is bedoeld voor hulpverleners die al ervaring hebben in het werkveld en zich willen professionaliseren. Daarnaast is de opleiding zeer nuttig voor coaches, counsellors die in hun praktijk te maken hebben met verslaving en zich willen specialiseren of willen laten bijscholen op het gebied van verslaving.

Voor deelnemers die zelf verslaafd zijn geweest en hun ervaringsdeskundigheid willen omzetten naar professioneel handelen, geldt dat ze in herstel (clean) zijn voor ze aan de opleiding beginnen. Indien er sprake is geweest van verslaving zal er een gesprek plaatsvinden met de docent om in te schatten of de student voldoende hersteld is om aan het programma deel te nemen.

Opbouw opleiding

Tijdens het lesprogramma leer je zowel alle basisvaardigheden die je nodig hebt als coach/counsellor, als de specifieke kennis en vaardigheden die je nodig hebt om mensen met verslavingsproblematiek te begeleiden.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Coach en counselvaardigheden
 • De definitie van verslaving en het kader van waaruit in Nederland en in het buitenland wordt gewerkt.
 • De algemene protocollen en het omgaan met instanties (klinieken, detox-instanties, GGZ, zorgverzekeraars).
 • Ethische richtlijnen en privacy reglementen
 • Middelen- en medicijngebruik
 • Verslavingskunde
 • Een verslaafde ontmoeten die aan de vooravond staat van zijn afkickproces en samen met zijn verslavingscoach een sessie doet voor de deelnemers aan de opleiding.
 • Fysiologische effecten van middelen gebruik en de werking van het brein
 • Werken met het Minesotta 12 steps programme
 • Psychologie en gedragstherapie
 • Gespreksvoering
 • Provocatief-, confronterend- en associatief coachen met empathie
 • Motiverende gespreksvoering/de non-judgemental benadering
 • Systeemgesprekken – de rol van familie en gemeenschap/genetische factoren/geheimen
 • Dubbele diagnoses – hoe stel je deze vast en waar dien je rekening mee te houden.
 • DSM-uitgangspunten: belangrijke kenmerken.
 • Evidence based werken, hoe doe je dat?
 • Rouw, verlies, trauma, depressie en stress. Hoe verhoudt dat zich tot verslaving en hoe werk je ermee.
 • Hechtingsstijlen
 • Copingstijlen
 • Interventies
 • Zingeving
 • De 6 verschillende coachhoudingen

Indien onderstaande tabel niet volledig wordt getoond op je mobiele telefoon, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Details
AB
Opleiding:Verslavingsdeskundige
Duur:10 maanden
Omvang:10 lesdagen
Groepsgrootte:10 tot 14 deelnemers
Studiebelasting:Gemiddeld 8-10 uur per week
Kenmerken:Klassikale opleiding
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Minimaal mbo niveau 4 en voldoende levenservaring en motivatie. Voor deelnemers die zelf verslaafd zijn geweest en hun ervaringsdeskundigheid willen omzetten naar professioneel handelen, geldt dat ze in herstel (clean) zijn voor ze aan de opleiding beginnen. Indien er sprake is geweest van verslaving zal er een gesprek plaatsvinden met de docent om in te schatten of de student voldoende hersteld is om aan de opleiding deel te nemen.
Docenten:Lya Young-Afat, Jim Geduld
Diploma:Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het behalen van het theoretisch en praktisch examen, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 80% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Verslavingsdeskundige.
Certificering:LVSC ACC logo IAC ACC logo
Deze opleiding is gecertificeerd door de LVSC. Als je na deze opleiding tevens de opleiding Verdieping Coaching en Counselling of een andere specialisatie-opleiding succesvol afrondt, dan kun je je inschrijven als Registercoach bij de LVSC. Gedurende de opleiding kun je je al inschrijven als student-lid en als Aspirant-Registercoach.

De ACC heeft tevens erkenning ontvangen van de IAC (International Association for Counselling). Dit betekent dat ons instituut en onze opleidingen aan de standaarden van de IAC voldoen.

Lees hier meer over certificering en erkenning van de ACC.
Literatuurlijst:Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.
Literatuur bestellen:Bestel online bij YouBeDo. De ACC werkt samen met YouBeDo. Door je boeken te bestellen bij YouBeDo doneer jij tot 12% aan een goed doel, zonder dat het jou wat extra kost.
Prijzen
AB
Start maart en oktober 2021:Totaalprijs € 2400,-. Betaling in 3 termijnen € 800,- per termijn.*

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
26 maart 2021
17 december 2021
vrijdag
10.00 - 17.00
Lya Young-Afat
Utrecht
1 oktober 2021
1 juli 2022
vrijdag
10.00 - 17.00
Lya Young-Afat
Utrecht
Download het huidige lesrooster

Ben jij in het najaar van 2020 gestart met de opleiding Verslavingsdeskundige? Download hieronder het lesrooster.

Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 14 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

Aanwezigheidsplicht

Studenten worden geacht minimaal 80% van de lessen aanwezig te zijn voor het kunnen behalen van het diploma.

Back To Top