skip to Main Content
Verslavingsdeskundige

Verslavingsdeskundige

Verslaving komt overal in de maatschappij voor en is er in vele soorten en maten. Sommige mensen zijn als recreatieve drank of drugsgebruikers begonnen en zijn na verloop van tijd de lijn van de verslaving overgegaan. Anderen hebben te maken met emotionele belemmeringen/blokkades en gebruiken verdovende middelen om deze niet te voelen. De digitale revolutie heeft nieuwe verslavingen op ons pad gebracht: verslaving aan social media, online gokken, internet, gamen, telefoonverslaving etc.

Het aantal verslaafden in Nederland neemt toe en daarmee wordt de roep om zelfstandige en professionele verslavingsdeskundigen (zzp’ers) steeds groter. De opleiding Verslavingsdeskundige biedt een programma waarbij je leert om zowel de verslaafde als zijn/haar omgeving te begeleiden in het afkickproces. Je krijgt via ons netwerk van nationale- en internationale klinieken een ingang naar stagemogelijkheden, waar je praktijkervaring op kunt doen.

Over de opleiding

De opleiding Verslavingsdeskundige leidt jou op om mensen met allerhande verslavingen te begeleiden in het proces om af te kicken van de verslaving. En om mensen te begeleiden naar een afkickkliniek, wanneer het ze niet lukt om buiten een kliniek af te kicken. Je leert methodieken in te zetten die aansluiten bij het vraagstuk van de cliënt. Je leert specifieke communicatievaardigheden, schakelen op verschillende niveaus, her-/erkennen van patronen, manipulatief gedrag doorgronden, de ‘tough love’ aanpak en out of the box denken en handelen. Ook leer je levelen met cliënten met verschillende achtergronden en uit diverse milieus.

Een verslavingsdeskundige moet stevig in zijn/haar schoenen staan. Je moet de bad cop kunnen zijn als dat nodig is, confrontatie- en provocatieve technieken kunnen toepassen, vasthoudend zijn en overwicht hebben bij (draaideur) verslaafden, en tegen een stootje kunnen zonder dat je zelf omvalt. Je moet structuren (list, bedrog, slachtofferrol) kunnen herkennen en doorbreken en nieuwe wegen uitdokteren om de verslaafde te helpen een knop om te zetten in zijn of haar afkickproces. Je leert ook wat de rol van familie en van de gemeenschap in het geheel is, en hoe je die betrekt in het proces.

In de opleiding Verslavingsdeskundige leer je nieuwe gezichtspunten, technieken en evidence based methoden en ga je aan het werk met real life cases. Door met ‘echte cases’ te werken, word je met je neus op de feiten gedrukt. Dat is een zeer belangrijk en leerzaam onderdeel in de training. Door de combinatie van theorie en praktijk leer je werkbare, concrete en praktische werkmethoden en krijgt de opleiding kleur.

Wat is het doel van de opleiding

Het doel van de opleiding is je klaar te stomen voor het werkveld van verslavingsdeskundige. Aan het eind van de opleiding heb je een goed gevulde toolbox om mensen met een verslaving en hun omgeving te begeleiden in het afkickproces. Je wordt je bewust van de vele verschijningsvormen van verslaving en leert hoe te navigeren in het verslaving/hulpverleningsproces.

Wat leer je in de opleiding?

In de opleiding Verslavingsdeskundige leer je:

 • Omgaan met de complexiteit van verslavingsvraagstukken (inhoud).
 • Jezelf beter kennen en hoe jij je verhoudt tot dit vakgebied (persoonlijke groei en leiderschap).
 • Hoe je een verslaafde moet ontmaskeren zodat je tot de kern komt, met als resultaat klinische opname c.q. behandeling (methoden, modellen, specifieke gesprekstechnieken).
 • Hoe je een rapportage moet opstellen t.b.v. overdracht van de cliënt naar een psycholoog of psychiater van een kliniek (schriftelijke communicatie).
 • Hoe je de lagen van het verslavingsprobleem samen met de cliënt afpelt, waardoor inzicht , overzicht, en her-/erkenning ontstaat.
 • Hoe je levenservaring, ervaringsdeskundigheid, kennis, kunde en jouw talenten in kunt zetten als hulpbronnen ten gunste van het verslavingsproces.
Voor wie is de opleiding bedoeld?

De opleiding is bedoeld voor hulpverleners die al ervaring hebben in het werkveld en zich willen professionaliseren. Daarnaast is de opleiding zeer nuttig voor coaches, counsellors die in hun praktijk te maken hebben met verslaving en zich willen specialiseren of willen laten bijscholen op het gebied van verslaving.

Voor deelnemers die zelf verslaafd zijn geweest en hun ervaringsdeskundigheid willen omzetten naar professioneel handelen, geldt dat ze in herstel (clean) zijn voor ze aan de opleiding beginnen. Indien er sprake is geweest van verslaving zal er een gesprek plaatsvinden met de docent om in te schatten of de student voldoende hersteld is om aan de opleiding deel te nemen.

Opbouw opleiding

De opleiding is modulair opgebouwd:

Module 1 (2 lesdagen)

 • De definitie van verslaving en het kader van waaruit in Nederland en in het buitenland wordt gewerkt.
 • De algemene protocollen en het omgaan met instanties (klinieken, detox-instanties, GGZ, zorgverzekeraars).
 • Ethische richtlijnen en privacy reglementen
 • Middelen- en medicijngebruik
 • Verslavingskunde
 • Een verslaafde ontmoeten die aan de vooravond staat van zijn afkickproces en samen met zijn verslavingscoach een sessie doet voor de deelnemers aan de opleiding.
 • Literatuur: Wat elke professional over verslaving moet weten – J. van der Stel

Module 2 (2 lesdagen)

 • Specifieke technieken bij verslaving:
 • Gespreksvoering
 • Provocatief-, confronterend- en associatief coachen met empathie
 • Motiverende gespreksvoering/de non-judgemental benadering
 • Literatuur: Motiverende gespreksvoering – William L. Miller

Module 3 (2 lesdagen)

 • Fysiologische effecten van middelen gebruik en de werking van het brein
 • Psychologie en gedragstherapie
 • Literatuur: Handboek cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik en gokken – Maarten J.M. Merkx

Module 4 (2 lesdagen)

 • Overdracht en tegenoverdracht (hand-out)
 • Systeemgesprekken – de rol van familie en gemeenschap/genetische factoren/geheimen
 • Dubbele diagnoses – hoe stel je deze vast en waar dien je rekening mee te houden.
 • DSM-uitgangspunten: belangrijke kenmerken (hand-out is beschikbaar)
 • Evidence based werken, hoe doe je dat: een verslavingsdeskundige komt vertellen hoe dit werkt.
 • Literatuur: Handboek dubbele diagnoses – Geert van Dam

Module 5 

 • Dag 1: Herhalen van stof uit de eerdere modules in overleg met de deelnemers
 • Dag 2: Examen
Details
AB
Opleiding:Verslavingsdeskundige
Duur:10 maanden
Omvang:10 lesdagen
Studiebelasting:Gemiddeld 8-10 uur per week
Kenmerken:Klassikale opleiding
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Minimaal mbo-niveau en/of voldoende levenservaring en motivatie. Voor deelnemers die zelf verslaafd zijn geweest en hun ervaringsdeskundigheid willen omzetten naar professioneel handelen, geldt dat ze in herstel (clean) zijn voor ze aan de opleiding beginnen. Indien er sprake is geweest van verslaving zal er een gesprek plaatsvinden met de docent om in te schatten of de student voldoende hersteld is om aan de opleiding deel te nemen.
Docenten:Lya Young-Afat, Jim Geduld
Diploma:Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het behalen van het theoretisch en praktisch examen, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 80% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Verslavingsdeskundige.
Literatuurlijst:Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.
Inhoudsopgave:Download hier de inhoudsopgave van de syllabus voor de opleiding.
Prijzen
AB
Start september 2019Totaalprijs € 2400,-. Betaling in 3 termijnen € 800,- per termijn.*

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Als het overzicht niet wordt geladen, kantel dan je mobiele telefoon.

Filters Sorteer resultaten
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
4 maart 2020
25 november 2020
woensdag
10.00 - 17.00
Lya Young-Afat
Utrecht
Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding gaat van start bij een minimum van 12 deelnemers en heeft een maximum van 20 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

Aanwezigheidsplicht

Studenten worden geacht minimaal 80% van de lessen aanwezig te zijn voor het kunnen behalen van het diploma.

Back To Top