Ga naar hoofdinhoud
ACC Blog Provocatief Coachen Provocative Coaching

Surprise! Het effect van Provocatief Coachen

Door: Karen Walthuis – docent van de opleiding Provocatief Coachen / Coachen vanuit de 6 Coachhoudingen

Ik ben altijd druk druk druk, er is altijd wel wat te doen. Ik vlieg van het ene naar het andere. Echt, ik heb nauwelijks een momentje voor mijzelf. Dat er even niets moet. Pfff… ik word er doodmoe van’, ratelt mijn cliënt. ‘Wat heerlijk!’, onderbreek ik haar, ‘veel mensen komen bij me omdat ze zoeken naar een doel in hun leven. Naar een manier om hun leven betekenis te geven. Nou, jij hebt daar geen last van. Jouw leven zit hartstikke vol, loopt zelfs over. Wat een rijkdom!’ De cliënt kijkt me even verbaasd aan en begint dan te lachen. ‘Ja, daar heb je wel gelijk in. Ik lig niet te piekeren over de zin van mijn bestaan. Ik heb wel iets anders aan mijn hoofd!

Provocatief coachen

Als je provocatief coacht, verras je je cliënt met je reacties. Je cliënt verwacht immers dat je luistert en doorvraagt totdat het probleem voor jullie beiden helder is. Als provocatief coach doe je het anders. Als een duveltje uit een doosje: surprise! Je vertelt je de cliënt bijvoorbeeld wat de voordelen van het probleem zijn. Of je draagt absurde verklaringen of oplossingen aan. (‘Misschien moet je je laten klonen, dan kun je wat activiteiten delegeren aan je klonen.’) Jouw onverwachte reactie zorgt voor chaos in het hoofd van je cliënt. De ingesleten patronen worden verstoord en er ontstaat ruimte voor creativiteit en nieuwe inzichten en gevoelens.

Liefde, lachen en lichtheid

Een ander heerlijk effect van de provocatieve manier van coachen is dat je samen met je cliënt lacht. Dat geeft een beetje lucht en lichtheid. Het voorkomt ook dat je je zelf na het coachingsgesprek net een vacuümgetrokken infuuszak voelt, terwijl je cliënt er met jouw energie vandoor gaat. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je mét je cliënt lacht en niet óm je cliënt. De basis van je contact met je cliënt is dan ook warmte of belangeloze liefde, ‘agape’, zoals de Grieken dat noemen.

Open hart en open geest

Soms vragen coaches mij of Provocatief Coachen niet een beetje hard en harteloos is. Nou, ik ervaar het juist als een zeer liefde- en respectvolle manier van werken. Ik zet mijn hart en geest wagenwijd open. Mijn innerlijke houding is er een van fundamentele acceptatie van wat is, van mijn cliënt, van mijzelf, van het leven en de wereld. Zo ontstaat de veilige ruimte, de safe space, waarin ik mijn cliënt kan uitdagen en op een speelse manier kan confronteren met zichzelf, een liefdevolle lachspiegel kan voorhouden.

Ik ben mijn instrument

Provocatief werken in coaching betekent voor mij dat ik mijn intuïtie, fantasie, creativiteit en gektes inzet ten bate van mijn cliënt. Ik ben mijn instrument. Mijn ontwikkeling tot provocatief coach bestond dan ook vooral uit loslaten van remmingen. Ik moest bijvoorbeeld het idee loslaten dat ik altijd ‘een aardig meisje’ moest zijn, want die zeggen natuurlijk geen confronterende dingen. Nu ben ik met liefde niet altijd aardig voor mijn cliënten en hen daarmee goed van dienst. Je innerlijke vrijheid is bepalend voor de ‘speelruimte’ die je creëert in het contact met je cliënt. Hoe zit dat bij jou? Welke overtuigingen, behoeftes of normen zitten jou mogelijk in de weg om in alle vrijheid provocatief te coachen? Tijdens mijn cursus Provocatief Coachen gaan we daar lekker mee ‘spelen’. Zodat je steeds minder geremd bent in het contact. Maar dat is waarschijnlijk echt niets voor jou, toch?

Back To Top