http://www.counselling.nl
Counselling en Coaching Opleidingen - www.counselling.nl
De Academie voor Counselling en Coaching
Sinds 1996 een begrip.
Counselling en Coaching Opleidingen - Innerlijke Groei
De Beroepsopleiding Counselling en Coaching richt zich voor het
grootste deel op Counselling en een deel op het Coaching.
Tijdens de opleiding word je in een jaar professioneel Counsellor en Coach.
Algemeen:
Inschrijven
Actie
Prijzen
Nieuwsbrief
Brochure Downloads
Opleiding
FAQ - Veel gestelde vragen
Open Dagen
Examen

Overzichten:
Steden - Trainers - Data
Live Online Praktijktraining
De Opleidingen
Info voor alle Opleidingen

Deze Pagina:
Inleiding Innerlijke Groei
Groeidoelen
Groei Oefeningen
Hulpmiddelen
Groeiscriptie
Examinering

Counsellingsopleiding tot Academisch Counsellor en Coach (AC)
Innerlijke Groei - Persoonlijke Ontwikkeling

 

Inleiding Innerlijke Groei
In het onderdeel Innerlijke Groei heb je de grootste keuzevrijheid. Het onderdeel Kennis geeft je voeding en een stabiele ondergrond, zodat je goed met je wortels in de aarde staat. Door de Kennis in de praktijk toe te passen, groei je als counsellor en coach. Bij Innerlijke Groei gaat het erom hoe je als mens groeit. Deze groei gaat hand in hand met je groei als counsellor of coach.


Innerlijke Groei had het dikste deel van deze opleiding kunnen zijn. We hadden een opsomming kunnen geven van alle mogelijke vormen, wegen, paden en routes die je zou kunnen kiezen. Dit zou overbodige ballast zijn, aangezien je maar één weg kunt gaan: je eigen weg. We leren je hoe je zelfstandig aan je innerlijke groei kunt werken. Je kunt een vorm kiezen die het beste bij je aansluit. Je kunt ook bewust kiezen om jezelf niet verder te ontwikkelen. Het is mogelijk dat je perfect tevreden bent met hoe je bent, wie je bent, wat je doet en dit zo wilt houden. Hierin ben je vrij.


Groeidoelen:
 1. Werken aan je Innerlijke Groei.
 2. Hierover een uitgebreide scriptie maken. (Gedurende de tijd dat je met dit niveau bezig bent en minimaal 20 bladzijden.)

De scriptie “Innerlijke Groei” lever je tegelijk met de scriptie “Praktijk” in. Dat kan zowel voor als na het theorie-examen.

De ontwikkeling van jezelf en je ontwikkeling als counsellor of coach lopen parallel. Innerlijke groei is vaak belangrijker dan “boekenwijsheid”, zeker op het gebied van counsellen en coachen, waar je als counsellor of coach zelf het instrument bent waarmee je werkt. Als je alleen met je verstand werkt, zul je alleen op een intellectueel niveau kunnen helpen. Om goed te kunnen helpen, is een harmonische ontwikkeling van alle delen in jezelf nodig. Dat leer je in dit onderdeel.

Tijdens het eerste niveau zetten we de eerste stap. Je groei en ontwikkeling gaan echter levenslang door. Soms kan die een tijdje stilstaan, of lijkt je ontwikkeling helemaal de verkeerde kant op te gaan. Dat is niet van belang, zolang je bij het besef ervan weer de draad oppakt.

Laten we met onze ontdekkingstocht beginnen. Samen gaan we op pad en kijken we wat we tegenkomen. Jij bepaalt zelf de route, welke bagage je meeneemt en wanneer je pauzeert. Als je zegt links, dan gaan we links, als je zegt rechts, dan gaan we rechts. Als je wilt, ben ik je coach bij je eigen ontdekkingstocht, die je verder helpt als je het gevoel hebt verdwaald te zijn, of die je helpt om wat zaken op een rijtje te zetten, zodat je een juiste beslissing kunt nemen. Daarnaast kan ik je wijzen op valkuilen, doodlopende wegen, struikrovers, wilde beren, bodemloze putten, verlokkingen, kortere wegen, mooie uitzichten, energiebronnen en andere zaken die je op je reis kunt tegenkomen.


Hier wat inleidende oefeningen, die je voor jezelf kunt maken.
(Niet voor je scriptie. Je kunt het wel eventueel met elkaar in je studiegroep bespreken.)
 1. Beschrijf je ontwikkeling vanaf je geboorte tot heden. Let hierbij op je emoties, het denken en je fysieke lichaam.
 2. Welke dingen zijn veranderd en welke zijn hetzelfde gebleven?
 3. Welke patronen kun je in je leven ontdekken?
 4. Hoe staat het er nu voor met je denken, je emoties en je lichaam?
 5. Hoe ziet je levensfilosofie of geloof eruit?
 6. Stel je zou nu een scenario voor de rest van je leven schrijven, hoe zou dat eruit zien?
 7. Stel jezelf de volgende vraag: “Wie ben ik?” Het gaat om een innerlijk zoeken. Betrek zoveel mogelijk delen van jezelf hierbij. Je denken, je emoties, je lichaam. Laat ieder deel van je die vraag stellen. Apart of gezamenlijk.
 
Voor we op pad gaan, kunnen we eerst de reismogelijkheden doornemen. Een goede manier om een indruk te krijgen van de mogelijkheden is om naar een bibliotheek te gaan en daar alle boeken vluchtig te bekijken. De boeken staan gesorteerd op onderwerp. Als een bepaald onderwerp je (op het moment) niets brengt, kun je dat overslaan. Je kunt ook folders inkijken van trainingen en workshops of er over praten met mensen. Stel een top 10 samen van de onderwerpen die je boeien. Kies er een aantal uit waar je meer over wilt weten. Bestudeer die vluchtig, via boeken, internet, lezingen, workshops en open dagen. “Shop around”. Ga hiermee door totdat je het gevoel hebt dat je iets gevonden hebt wat je voor je innerlijke groei kunt gebruiken. Er is geen goede of foute methode, het gaat om iets wat bij jou past op dit moment. Later kan dat misschien weer iets anders zijn.
 1. Waarom boeit dat onderwerp je?
 2. Wat verwacht je dat het je zal brengen?
 3. Op welke wijzen kun je meer over die weg te weten komen?

Je kunt werken aan je denken, je voelen, je lichaam, je intuďtie etc. Alle delen in je zijn nodig om een volledig mens te worden. Sommige methoden helpen je bij de ontwikkeling van je denken, andere helpen bij de groei van je emoties, je lichaam of je intuďtie. Soms is er een overlap.

Zelfontwikkeling is vooral iets wat je kunt doen. Een reisgids lezen is leuk, inspirerend; een eerste aanzet. Daadwerkelijk op pad gaan is de volgende stap. Voor je op pad gaat, kun je een actieplan maken. Hierin beschrijf je de route die je wilt volgen. (Wat je op een bepaalde tijd en plaats gaat doen.) Maak een plan voor je lichaam, je emoties en je denken. Ze kunnen niet zonder elkaar. Vaak ontstaan ziekten, moeilijkheden of problemen, doordat een mens zich eenzijdig heeft ontwikkeld. Het plan dat je maakt is flexibel en kun je steeds weer aanpassen als dat nodig mocht zijn. Voor je op pad gaat, kun je het actieplan met mij of met iemand anders bespreken, om te kijken of je het kunt verbeteren.


Hulpmiddelen:
In feite kan alles een hulpmiddel zijn. Meestal ligt een hulpmiddel vlak om de hoek. Zaken die je nu nodig hebt, zijn in je nabijheid. Wat je straks nodig hebt, is straks in je nabijheid. Dit komt omdat je alleen dat kunt gebruiken waar je over kunt beschikken. Theoretisch zijn 10 miljoen Euro een prima hulpmiddel voor veel zaken. Als je die niet hebt, zijn ze niet het aangewezen gereedschap voor jou. Hetzelfde geldt voor boeken of andere hulpmiddelen. Kijk wat je in je omgeving kunt vinden. Boeken, mensen, dieren, planten, internet, jezelf, je onbewuste, je situatie, je problemen, je doelen.

 1. Wat kan je helpen bij je innerlijke groei? (Denk aan innerlijke en uiterlijke hulpbronnen.)
 2. Hoe kunnen die zaken je helpen?

Wat komt er in je scriptie?
 1. Je uitgangspositie. - Hoe ben ik nu? - Wat is mijn huidige positie? - Waar bevind ik mij?
 2. Welke richting je kiest. - Hoe wil ik straks zijn? - Waar bevind ik mij over een jaar?
 3. Hoe je tot die keuze bent gekomen. - Wat was de aanleiding om daarvoor te kiezen?
 4. Waarom je juist die richting kiest. - Waarom wil ik me juist op die manier ontwikkelen?
 5. Een samenvatting van de inhoud van die richting. - Welke methode pas ik toe?
 6. Je actieplan. - Wat doe ik wanneer? - Tijdschema. - Planning. - Logistiek. (SMART)
 7. Een reisverslag. - Verslag van je ontwikkeling gedurende je studietijd van dat niveau.
 8. Wat het je gebracht heeft. - Balans. - Opbrengst. - Was het wat ik verwachtte?
 9. Hoe je verder wilt gaan. - Nieuwe cyclus? - Doorgaan op dezelfde voet?
 10. Andere zaken die je belangrijk vindt.
 11. Literatuur-, media-, internetlinkopgave.

In welke vorm kun je het inleveren?
Je scriptie kun je samen met je praktijkscriptie en de bijlage naar de examencommissie mailen.
 
Missie | Algemene Voorwaarden | Ethische Code | Policies | Disclaimer | Copyright ©