skip to Main Content

Coaching Opleiding

Basis Coaching en Counselling (Niveau 1)

In de Basis opleiding Coaching en Counselling ontdek je wie jij bent en welke kwaliteiten en talenten je in kunt zetten om andere mensen te begeleiden op hun pad. Je leert de basisbeginselen van het coachen en counsellen. Zo leer je patronen en oorzaken herkennen die onder bepaalde vraagstukken liggen en welke methodieken je kunt inzetten om mensen optimaal te begeleiden. In deze opleiding coach en counsellor wordt aandacht besteed aan thema’s als werk, persoonlijke ontwikkeling, trauma en rouw en verlies. Je leert daarbij tevens welke methodieken bij jou passen en hoe je omgaat met thema’s die voor jou persoonlijk belangrijk zijn.

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Hoe word jij een goede coach/counsellor? Welke talenten heb jij in huis en hoe kun je die zo ontwikkelen dat je in staat bent anderen te begeleiden in hun proces?

Ontdek wie jij bent als coach/counsellor

Een bekende quote: ‘Het is de therapeut en niet de therapie die het hem doet’. Dat wil zeggen dat jij als coach of counsellor misschien wel de belangrijkste factor bent in het veranderingsproces van de ander. Als coach/counsellor is het belangrijk te weten wie jij bent als mens en professional en waar je specifieke vaardigheden en kennis liggen om anderen te begeleiden.

De coach opleiding is gebaseerd op 3 pijlers: theorie, praktijk en persoonlijke ontwikkeling. De theorie leer je uit de verplichte literatuur en de lesmap en op de lesdagen wordt er geoefend met de methodieken. Door tijdens de lesdagen veel te oefenen en feedback te krijgen van de docent en je medestudent maak je een groeiproces door. Je bent tijdens de lesdagen afwisselend de coach en de cliënt. Hierdoor ervaar je de methodieken van twee kanten en krijg je ook weer nieuwe inzichten. Je persoonlijke leerproces houd je bij in je portfolio, wat onderdeel uitmaakt van het examen.

Je zult merken dat tijdens de opleiding je beeld van het werk dat je als coach/counsellor wilt gaan doen nog aan verandering onderhevig zal zijn. Het is een reis en een proces van ontdekken wie je zelf bent, waar je ervaringen liggen, welke methodieken het beste bij jou passen, welke specialisatie en doelgroep jou het meest trekken. Een mooie en inspirerende reis die je samen met je medestudenten in een veilige omgeving gaat maken.

Voor wie is de opleiding coaching en counselling bedoeld?

De opleiding is geschikt voor eenieder die de basisbeginselen van coaching en counselling onder de knie wil krijgen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je een eigen praktijk wilt beginnen, maar ook dat je in je huidige functie al verantwoordelijk bent voor de begeleiding van mensen en daarin meer vaardigheden wil krijgen.

Wat is het doel van de coach opleiding?

De opleiding coaching en counselling geeft je een gedegen basis om mensen met zeer uiteenlopende vraagstukken te begeleiden. Of dat nou in een eigen praktijk is, of dat je deze vaardigheden wenst in te zetten in je huidige werk, in deze coaching opleiding leer je de vaardigheden en kennis die je nodig hebt om mensen te begeleiden. Het is dus mogelijk om met deze opleiding coach te worden en tevens om de kennis die je op doet tijdens het programma toe te passen binnen jouw huidige baan.

Coaching opleiding: wat leer je tijdens dit programma?

Na afronding van de opleiding kun je:

 • Mensen coachen en counsellen bij uiteenlopende vraagstukken.
 • Onderliggende problematieken en thema’s herkennen waar mensen mee komen.
 • Mensen begeleiden om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
 • Verschillende methodieken inzetten om mensen te begeleiden in hun proces.
 • Een gedegen keuze maken om je verder te ontwikkelen in een specifieke richting.

Tijdens de opleiding tot coach en counsellor doorloop je ook een persoonlijk ontwikkelproces. Om een goede coach/counsellor te zijn is het belangrijk dat je zelf inzicht hebt in jouw thema’s en patronen en dat je daarmee hebt gewerkt.

Wie zijn je medestudenten?

De studenten zijn mensen die willen leren om anderen te coachen/counsellen en zich daartoe basisvaardigheden eigen willen maken. De coach opleiding is ook zeer geschikt voor mensen die willen gaan begeleiden binnen hun huidige functie.

Opbouw van de opleiding tot coach

De opleiding is opgebouwd uit 10 lesdagen, met daarin de volgende thema’s/onderwerpen:

 • Principes van coaching en counselling
 • Coachhouding
 • De verschillende fasen
 • Communicatie en gespreksvaardigheden
 • Gedragspatronen, karakterstructuren en hechtingsstijlen
 • Signalen van lichaam, geest en ziel
 • Zingeving
 • Multi-cultureel coachen
 • Stress, burn-out en depressie
 • Rouw en verlies
 • Trauma
 • Systemisch werk
 • Transactionele Analyse
 • Geweldloze communicatie
 • Coachen met spellen
 • Coachen met schrijfopdrachten
 • Examen – theorie en praktijk

Tijdens de opleiding coaching en counselling werk je aan je portfolio. Dit portfolio zal uiteindelijk bestaan uit reflectieverslagen, huiswerkopdrachten, verslagen van intervisiebijeenkomsten en van coachgesprekken met proefpersonen.

Voor iedereen een passende tijd en tempo

De opleiding wordt op verschillende manieren aangeboden, zodat iedereen op een passende manier kan studeren. Dit zijn de opties:

 • Klassikaal in 10 maanden
 • Live Online in 10 maanden (klik hier voor meer informatie over de Live Online opleiding)

De studiebelasting is ongeveer 8-10 uur per week.

Indien onderstaande tabel niet volledig wordt getoond op je mobiele telefoon, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Details
AB
Opleiding:Basis Coaching en Counselling
Duur:10 maanden
Omvang:Klassikale opleiding: 10 lesdagen (van 7 contacturen ieder)
Online opleiding: 18 lessen (van 3,5 uur contacturen ieder)
Groepsgrootte:Klassikale opleiding: 10 tot 16 deelnemers
Online opleiding: 6 tot 10 deelnemers
Studiebelasting:Gemiddeld 8-10 uur per week
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Minimaal mbo niveau 4 en voldoende levenservaring en motivatie.
Docenten:Els Pet, Jolanda Gerbecks, Mado Remkes, Gaby Schaffrath
Diploma:Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het behalen van het theoretisch en praktisch examen, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 80% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Basis Coaching en Counselling.
Certificering:LVSC ACC logo IAC ACC logo
Deze opleiding is gecertificeerd door de LVSC. Als je na deze opleiding tevens de opleiding Verdieping Coaching en Counselling of een andere specialisatie-opleiding succesvol afrondt, dan kun je je inschrijven als Registercoach bij de LVSC. Gedurende de opleiding kun je je al inschrijven als student-lid en als Aspirant-Registercoach.

De ACC heeft tevens erkenning ontvangen van de IAC (International Association for Counselling). Dit betekent dat ons instituut en onze opleidingen aan de standaarden van de IAC voldoen.

Lees hier meer over certificering en erkenning van de ACC.
Literatuurlijst:Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.
Literatuur bestellen:Bestel online bij YouBeDo. De ACC werkt samen met YouBeDo. Door je boeken te bestellen bij YouBeDo doneer jij tot 12% aan een goed doel, zonder dat het jou wat extra kost.
Prijzen
AB
Start september 2020:Totaalprijs € 2400,-. Betaling in 3 termijnen € 800,- per termijn.*

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Klassikale opleiding

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Variant
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
Klassikaal (10 maanden)
19 maart 2021
17 december 2021
vrijdag
10.00 - 17.00
Gaby Schaffrath
Amsterdam
Klassikaal (10 maanden)
27 maart 2021
11 december 2021
zaterdag
10.00 - 17.00
Mado Remkes
Utrecht
Klassikaal (9 maanden)
20 maart 2021
4 december 2021
zaterdag
10.00 - 17.00
Els Pet
Rotterdam
Klassikaal (10 maanden)
12 december 2021
zondag
10.00 - 17.00
Jolanda Gerbecks
Maastricht

Online opleiding

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Variant
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
Live Online (10 maanden)
13 december 2021
maandag
9.45 – 13.15
Els Pet
Computer met webcam (maandag)
Live Online (10 maanden)
14 december 2021
dinsdag
18.45 - 22.15
Els Pet
Computer met webcam (dinsdag)
Download het huidige lesrooster

Ben jij in het najaar van 2020 gestart met de Basis Coaching en Counselling opleiding? Download hieronder het lesrooster.

Minimum en maximum aantal deelnemers

De klassikale opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. De online opleiding gaat van start bij een minimum van 6 deelnemers en heeft een maximum van 10 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

Aanwezigheidsplicht en lessen inhalen

Studenten worden geacht minimaal 80% van de lessen aanwezig te zijn. In principe verwachten we dat je de lessen op je eigen locatie volgt. In noodgevallen kan een lesdag in overleg op een andere locatie worden ingehaald. Neem hiervoor tijdig contact met ons op per telefoon of email, dan zoeken we samen naar een geschikte oplossing.

Uitstekende opleiding. Heeft mij veel tools gegeven om zelf sterker te staan in het leven. Ik ben sedert het volgen van deze opleiding veel beter in staat anderen daadwerkelijk te helpen. Dit wel zodanig dat de ander het zelf oplost, uitvoert etc. Indien een gesprek confronterend is ga ik dat niet meer uit de weg. Sterker ik zie het als een uitdaging. Ik heb uiteindelijk bemerkt dat alles bespreekbaar is. Resumerend een verrijking binnen mijn leven en overtuigt dat ik in staat ben hetgeen geleerd door te geven aan anderen.

Ik heb de opleiding ervaren als toegankelijk en uitnodigend om mezelf te ontdekken als coach en counsellor. Fijn was de humanistische visie en de vele werkvormen: praktijktraining met veel oefeningen, zelfstudie van de theorie en de innerlijke groei scriptie. Ik heb hierdoor mijn passie ontdekt om mensen te begeleiden, vooral op het vlak van relaties en zingeving. Als gediplomeerd relatiecoach integreer ik nu regelmatig coaching en mentoring in mijn dagelijkse werk als projectleider.

De opleiding is laagdrempelig, divers en vooral praktijkgericht, begeleid door een ervaren trainer.

 

Het was voor mij een waar genoegen en tevens zeer leerrijk om deze opleiding te volgen vanuit België. Ik heb veel geleerd van Lya, m.n. de rollenspellen, de uitleg van het studiepakket, begeleiding tijdens de studie, goede en degelijke feedback op het ingezonden huiswerk en uitwerkingen op de studiebijeenkomsten. Ik ben steeds samen met de studiegroep intensief begeleid en goed voorbereid op het examen en met succes!

During my first year of training with Jolanda I have experienced her as an open, honest, warm and humorous person with huge knowledge and love for her profession. Kind and with respect for the uniqueness of every human being, Jolanda is able to inspire and get the best out of you. When you are looking for a coach, trainer or counsellor Jolanda should certainly be on your shortlist. She is definitely on mine!

 

Een woord van dank is op zijn plaats. In de eerste plaats voor Henri die mij meenam in een wereld vol nieuwe dingen, ook bekende dingen die opeens een naam kregen. Ik heb genoten van je gewone manier van doen. Geen hoge en ingewikkelde dingen, maar wel wijs en zeer warm en liefdevol. ‘Laat de liefde stromen’, was iets wat je vaak zei. Ik vind dat zó mooi. Het past ook bij mij.

Studeren aan de ACC voelde voor mij als thuiskomen bij mezelf: mensgericht maatwerk met voldoende ruimte voor eigen inbreng. Ik vertrouw op het leven en de ACC kwam voor mij dan ook op het juiste moment. Achteraf bezien bleek het dé logische (vervolg)stap op mijn te belopen levenspad: het heeft geleid tot inzichten en meer zelfkennis en daarmee stond en staat het aan de basis van mijn eigen coachpraktijk.

De (Live) Online opleiding Basis Coaching en Counselling is de online variant van de klassikale opleiding Basis Coaching en Counselling. Meer informatie over de inhoud van de opleiding, vind je op het tabblad algemeen. Lees hieronder wat het volgen van live online lessen inhoudt.

Hoe werkt de live online opleiding?

De Live Online opleiding volg je met je eigen computer (met webcam) via het programma Zoom. Met dit programma kun je zowel met de hele groep met de trainer werken, als in aparte groepjes met elkaar oefenen. Dit maakt dat de online lessen (bijna) dezelfde mogelijkheden bieden als klassikaal onderwijs. Je krijgt live les van een docent, oefent met je medestudenten en krijgt hier feedback op van de docent.

Om veel aandacht te kunnen geven aan persoonlijke groei en ontwikkeling zijn er per online groep 6 tot 10 deelnemers. De lessen duren 3 uur per keer en tussen de lessen door kun je (online) met je medestudenten oefenen en intervisie houden. Daarnaast werk je aan je portfolio en coach je je eigen proefcliënten (online of real life).

Zo leer je dus vanuit je eigen huis, waar ook ter wereld, coachen en counsellen.

Wanneer wordt de live online opleiding gegeven?

De Live Online opleiding van Basis Coaching en Counselling wordt zowel op maandag als op dinsdag gegeven. Op maandag vinden de lessen plaats van 9:45 tot 13:15 uur en op dinsdag van 18:45 tot 22:15 uur.

Hoe kan ik mij inschrijven voor de Live Online opleiding?

Op het tabblad plaats en data kun je je inschrijven voor de Live Online opleiding. Onder de klassikale opleidingen vind je de twee mogelijkheden om je in te schrijven voor de online variant van Basis Coaching en Counselling.

Bekijk ook onze blog

Online Opleiding Blog

Waarom online coaching steeds populairder wordt

15 mei 2020 – Online coaching is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is natuurlijk geen vreemde ontwikkeling, want veel onderdelen van ons leven spelen zich tegenwoordig online af. Lees meer

Back To Top