skip to Main Content
Basis Coaching En Counselling

Basis Coaching en Counselling

Hoe word jij een goede coach/counsellor? Welke talenten heb jij in huis en hoe kun je die zo ontwikkelen dat je in staat bent anderen te begeleiden in hun proces?

Over de opleiding

In de opleiding Basis Coaching en Counselling ontdek je wie jij bent en welke kwaliteiten en talenten je in kunt zetten om andere mensen te begeleiden op hun pad. Je leert de basisbeginselen van het coachen en counsellen. Zo leer je patronen en oorzaken herkennen die onder bepaalde vraagstukken liggen en welke methodieken je kunt inzetten om mensen optimaal te begeleiden. Er wordt aandacht besteed aan thema’s als werk, persoonlijke ontwikkeling, trauma en rouw en verlies.  Je leert daarbij tevens welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met thema’s die voor jou persoonlijk belangrijk zijn.

Ontdek wie jij bent als coach/counsellor

Een bekende quote: ‘Het is de therapeut en niet de therapie die het hem doet’. Dat wil zeggen dat jij als coach of counsellor misschien wel de belangrijkste factor bent in het veranderingsproces van de ander. Als coach/counsellor is het belangrijk te weten wie jij bent als mens en professional en waar je specifieke vaardigheden en kennis liggen om anderen te begeleiden.

In onze basisopleiding coach en counsellor krijg je naast de theorie en methodieken ook handvatten mee voor persoonlijke en professionele groei. Je zult gaan merken dat tijdens de opleiding je beeld van het werk dat je als coach/counsellor wilt gaan doen nog aan verandering onderhevig zal zijn. Het is een reis en een proces van ontdekken wie je zelf bent, waar je ervaringen liggen, welke methodieken het beste bij jou passen, welke specialisatie en doelgroep jou het meest trekken. Een mooie en inspirerende reis die je samen met je medestudenten in een veilige omgeving gaat maken.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De opleiding is geschikt voor eenieder die de basisbeginselen van het coachen en counsellen onder de knie wil krijgen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je een eigen praktijk wilt beginnen als coach en counsellor, maar ook dat je in je huidige functie al verantwoordelijk bent voor de begeleiding van mensen en daarin meer vaardigheden wil krijgen.

Wat is het doel van de opleiding?

De opleiding geeft je een gedegen basis om als coach of counsellor mensen met zeer uiteenlopende vraagstukken te begeleiden. Of dat nou in een eigen praktijk is, of dat je deze vaardigheden wenst in te zetten in je huidige werk, in deze basisopleiding coach leer je de vaardigheden en kennis die je nodig hebt om mensen te begeleiden.

Voor iedereen een passende tijd en tempo

De opleiding wordt op verschillende manieren aangeboden, zodat iedereen op een passende manier en tempo kan studeren. Dit zijn de opties:

 • Klassikaal in 5 maanden
 • Klassikaal in 10 maanden
 • Avondopleiding in 10 maanden
 • Live online
Wat leer je in de opleiding?

Na afronding van de opleiding Basis Coaching en Counselling kun je:

 • Mensen coachen en counsellen bij uiteenlopende vraagstukken.
 • Onderliggende problematieken en thema’s herkennen waar mensen mee komen.
 • Mensen begeleiden om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
 • Verschillende methodieken inzetten om mensen te begeleiden in hun proces.
 • Een gedegen keuze maken om je verder te ontwikkelen in een specifieke richting als coach/counsellor.

Tijdens de opleiding doorloop je ook een persoonlijk ontwikkelproces. Om een goede coach/counsellor te zijn is het belangrijk dat je zelf inzicht hebt in jouw thema’s en patronen en dat je daarmee hebt gewerkt.

Wie zijn je medestudenten?

De studenten zijn mensen die willen leren om anderen te coachen/counsellen en zich daartoe basisvaardigheden eigen willen maken. De opleiding is ook zeer geschikt voor mensen die willen gaan coachen binnen hun huidige functie.

Opbouw opleiding

De opleiding is opgebouwd uit 10 lesdagen, met daarin de volgende thema’s/onderwerpen:

 • Principes van coaching en counselling
 • Coachhouding
 • Fasen van coaching/counselling
 • Communicatie en gespreksvaardigheden
 • Gedragspatronen, karakterstructuren en hechtingsstijlen
 • Signalen van lichaam, geest en ziel
 • Stress, burn-out en depressie
 • Rouw, verlies en transitie
 • Trauma
 • Systemisch werk
 • Transactionele Analyse
 • Voice dialogue
 • Geweldloze communicatie
 • Coachen met spellen
 • Coachen met schrijfopdrachten
 • Examen – theorie en praktijk

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio. Dit portfolio zal uiteindelijk bestaan uit reflectieverslagen, huiswerkopdrachten, verslagen van intervisiebijeenkomsten en van coachgesprekken met proefpersonen.

AB
Opleiding:Basis Coaching en Counselling
Duur:5 of 10 maanden
Omvang:10 lesdagen of 20 avonden
Studiebelasting:Gemiddeld 8-10 uur per week bij de normale variant (eens per 4 weken les) en de avondopleiding. Gemiddeld 16 uur per week bij de snelle variant (eens per 2 weken les).
Kenmerken:Klassikale opleiding
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Minimaal mbo-niveau en/of voldoende levenservaring en motivatie
Docenten:Lya Young-Afat, Jolanda Gerbecks, Els Pet, Richard Buijtenhek
Diploma:Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het behalen van het theoretisch en praktisch examen, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 80% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Basis Coaching en Counselling.
Literatuurlijst:Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.
DetailsPrijzen
AB
Start september 2019Totaalprijs € 2400,-. Betaling in 3 termijnen € 800,- per termijn.*

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Als het overzicht niet wordt geladen, kantel dan je mobiele telefoon.

Filters Sorteer resultaten
Variant
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
9 maanden
5 oktober 2019
27 juni 2020
zaterdag
10.00 - 17.00
Els Pet
Rotterdam (wachtlijst)
5 maanden
14 september 2019
29 februari 2020
zaterdag
10.00 - 17.00
Richard Buijtenhek
Utrecht
Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding gaat van start bij een minimum van 12 deelnemers en heeft een maximum van 20 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

Aanwezigheidsplicht en lessen inhalen

Studenten worden geacht minimaal 80% van de lessen aanwezig te zijn. In principe verwachten we dat je de lessen op je eigen locatie volgt. In noodgevallen kan een lesdag in overleg op een andere locatie worden ingehaald. Neem hiervoor tijdig contact met ons op per telefoon of email, dan zoeken we samen naar een geschikte oplossing.

Uitstekende opleiding. Heeft mij veel tools gegeven om zelf sterker te staan in het leven. Ik ben sedert het volgen van deze opleiding veel beter in staat anderen daadwerkelijk te helpen. Dit wel zodanig dat de ander het zelf oplost, uitvoert etc. Indien een gesprek confronterend is ga ik dat niet meer uit de weg. Sterker ik zie het als een uitdaging. Ik heb uiteindelijk bemerkt dat alles bespreekbaar is. Resumerend een verrijking binnen mijn leven en overtuigt dat ik in staat ben hetgeen geleerd door te geven aan anderen.

Ik heb de opleiding ervaren als toegankelijk en uitnodigend om mezelf te ontdekken als coach en counsellor. Fijn was de humanistische visie en de vele werkvormen: praktijktraining met veel oefeningen, zelfstudie van de theorie en de innerlijke groei scriptie. Ik heb hierdoor mijn passie ontdekt om mensen te begeleiden, vooral op het vlak van relaties en zingeving. Als gediplomeerd relatiecoach integreer ik nu regelmatig coaching en mentoring in mijn dagelijkse werk als projectleider.

De opleiding is laagdrempelig, divers en vooral praktijkgericht, begeleid door een ervaren trainer.

 

Het was voor mij een waar genoegen en tevens zeer leerrijk om deze opleiding te volgen vanuit België. Ik heb veel geleerd van Lya, m.n. de rollenspellen, de uitleg van het studiepakket, begeleiding tijdens de studie, goede en degelijke feedback op het ingezonden huiswerk en uitwerkingen op de studiebijeenkomsten. Ik ben steeds samen met de studiegroep intensief begeleid en goed voorbereid op het examen en met succes!

During my first year of training with Jolanda I have experienced her as an open, honest, warm and humorous person with huge knowledge and love for her profession. Kind and with respect for the uniqueness of every human being, Jolanda is able to inspire and get the best out of you. When you are looking for a coach, trainer or counsellor Jolanda should certainly be on your shortlist. She is definitely on mine!

 

Back To Top