skip to Main Content

Basis Coaching en Counselling (Niveau 1)

In de opleiding Basis Coaching en Counselling ontdek je wie jij bent en welke kwaliteiten en talenten je in kunt zetten om andere mensen te begeleiden op hun pad. Je leert de basisbeginselen van het coachen en counsellen. Zo leer je patronen en oorzaken herkennen die onder bepaalde vraagstukken liggen en welke methodieken je kunt inzetten om mensen optimaal te begeleiden. In deze basisopleiding wordt aandacht besteed aan thema’s als werk, persoonlijke ontwikkeling, trauma en rouw en verlies. Je leert daarbij tevens welke methodieken bij jou passen en hoe je omgaat met thema’s die voor jou persoonlijk belangrijk zijn.

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Hoe word jij een goede coach/counsellor? Welke talenten heb jij in huis en hoe kun je die zo ontwikkelen dat je in staat bent anderen te begeleiden in hun proces?

Ontdek wie jij bent als coach/counsellor

Een bekende quote: ‘Het is de therapeut en niet de therapie die het hem doet’. Dat wil zeggen dat jij als coach of counsellor misschien wel de belangrijkste factor bent in het veranderingsproces van de ander. Als coach/counsellor is het belangrijk te weten wie jij bent als mens en professional en waar je specifieke vaardigheden en kennis liggen om anderen te begeleiden.

De basiscoach opleiding is gebaseerd op 3 pijlers: theorie, praktijk en persoonlijke ontwikkeling. De theorie leer je uit de verplichte literatuur en de lesmap en op de lesdagen wordt er geoefend met de methodieken. Door tijdens de lesdagen veel te oefenen en feedback te krijgen van de docent en je medestudent maak je een groeiproces door. Je bent tijdens de lesdagen afwisselend de coach en de cliënt. Hierdoor ervaar je de methodieken van twee kanten en krijg je ook weer nieuwe inzichten. Je persoonlijke leerproces houd je bij in je portfolio, wat onderdeel uitmaakt van het examen.

Je zult merken dat tijdens de opleiding je beeld van het werk dat je als coach/counsellor wilt gaan doen nog aan verandering onderhevig zal zijn. Het is een reis en een proces van ontdekken wie je zelf bent, waar je ervaringen liggen, welke methodieken het beste bij jou passen en welke specialisatie en doelgroep jou het meest trekken. Een mooie en inspirerende reis die je samen met je medestudenten in een veilige omgeving gaat maken.

Voor wie is de basisopleiding bedoeld?

De opleiding is geschikt voor eenieder die de basisbeginselen van coaching en counselling onder de knie wil krijgen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je een eigen praktijk wilt beginnen, maar ook dat je in je huidige functie al verantwoordelijk bent voor de begeleiding van mensen en daarin meer vaardigheden wil krijgen. Hiermee kun je met de basisopleiding coach worden evenals de vaardigheden die je tijdens deze opleiding leert, toepassen binnen je huidige baan.

Wat kun je met de opleiding?

De basisopleiding geeft je een gedegen basis om mensen met uiteenlopende vraagstukken te begeleiden, of dat nou als zelfstandige is, of dat je deze vaardigheden wenst in te zetten in je huidige werk. Tijdens dit programma leer je de kennis, vaardigheden en houding die je nodig hebt om mensen te begeleiden.

Na afronding van deze opleiding ben je in staat om mensen op allerlei thema’s te coachen en met eenvoudige problematiek te counsellen. Wil je als counsellor met diepgaande of gecompliceerde problematiek werken, of als coach/counsellor werken in een specifiek veld (denk bijvoorbeeld aan loopbaancoaching), dan is het noodzakelijk om de opleiding Verdieping Coaching en Counselling of een andere specialisatieopleiding te doen na deze basisopleiding.

Wat leer je in dit programma?

Na afronding van de opleiding kun je:

 • Mensen coachen en counsellen bij uiteenlopende vraagstukken.
 • Onderliggende problematieken en thema’s herkennen waar mensen mee komen.
 • Mensen begeleiden om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
 • Verschillende methodieken inzetten om mensen te begeleiden in hun proces.
 • Een gedegen keuze maken om je verder te ontwikkelen in een specifieke richting.

Tijdens de basisopleiding doorloop je ook een persoonlijk ontwikkelproces. Om een goede coach/counsellor te zijn is het belangrijk dat je zelf inzicht hebt in jouw thema’s en patronen en dat je daarmee hebt gewerkt.

Wie zijn je medestudenten?

De studenten zijn mensen die willen leren om anderen te coachen/counsellen en zich daartoe basisvaardigheden eigen willen maken. De basisopleiding is ook zeer geschikt voor mensen die willen gaan begeleiden binnen hun huidige functie.

Opbouw van de basisopleiding

Het programma is opgebouwd uit 10 lesdagen, met daarin de volgende thema’s/onderwerpen:

 • Principes van coaching en counselling
 • Coachhouding
 • De verschillende fasen
 • Communicatie en gespreksvaardigheden
 • Gedragspatronen, karakterstructuren en hechtingsstijlen
 • Signalen van lichaam, geest en ziel
 • Zingeving
 • Multi-cultureel coachen
 • Stress, burn-out en depressie
 • Rouw en verlies
 • Trauma
 • Systemisch werk
 • Transactionele Analyse
 • Geweldloze communicatie
 • Coachen met spellen
 • Coachen met schrijfopdrachten
 • Examen – theorie en praktijk

Tijdens het programma werk je aan je portfolio. Dit portfolio zal uiteindelijk bestaan uit reflectieverslagen, huiswerkopdrachten, verslagen van intervisiebijeenkomsten en van coachgesprekken met proefpersonen.

Klassikaal of online te volgen

De basisopleiding coaching en counselling wordt op verschillende manieren aangeboden, zodat iedereen op een passende manier kan studeren. Dit zijn de opties:

 • Klassikaal in 10 maanden
 • Live Online in 10 maanden (klik hier voor meer informatie over de Live Online opleiding)

De studiebelasting is ongeveer 8-10 uur per week.

Details van de opleiding Basis Coaching en Counselling

Opleiding:

Basis Coaching en Counselling

Duur:

10 maanden

Omvang:

Klassikale opleiding: 10 lesdagen (van 7 contacturen ieder)
Online opleiding: 20 lessen (van 3,5 uur contacturen ieder)

Groepsgrootte:

Klassikale opleiding: 10 tot 16 deelnemers
Online opleiding: 6 tot 10 deelnemers

Studiebelasting:

Gemiddeld 8-10 uur per week

Opleidingsniveau:

HBO

Vooropleiding:

Een afgeronde opleiding op minimaal MBO niveau 4 en voldoende levenservaring en motivatie.

Diploma:

Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het behalen van het theoretisch en praktisch examen, het ontvangen van een positieve trainersverklaring, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 90% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Basis Coaching en Counselling.

Portfolio-eisen:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 12 uur aan het werk met proefcliënten. De proefcliënten dienen door de student zelf gezocht te worden.

Aanwezigheidsplicht:

Studenten worden geacht minimaal 90% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen, waarbij er voor de eerste en de laatste lesdag verplichte aanwezigheid geldt. Deze lesdagen kunnen dus niet gemist worden.

Certificering:

LVSC ACC logo IAC ACC logo
Deze opleiding is gecertificeerd door de LVSC. Als je na deze opleiding tevens de opleiding Verdieping Coaching en Counselling of een andere specialisatie-opleiding succesvol afrondt, dan kun je je inschrijven als Registercoach bij de LVSC. Gedurende de opleiding kun je je al inschrijven als student-lid en als Aspirant-Registercoach.

De ACC heeft tevens erkenning ontvangen van de IAC (International Association for Counselling). Dit betekent dat ons instituut en onze opleidingen aan de standaarden van de IAC voldoen.

Lees hier meer over certificering en erkenning van de ACC.

Literatuurlijst:

Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.

Literatuur bestellen:

Bestel online bij YouBeDo. De ACC werkt samen met YouBeDo. Door je boeken te bestellen bij YouBeDo doneer jij tot 12% aan een goed doel, zonder dat het jou wat extra kost.

Prijzen

Start maart 2022:

Totaalprijs € 2595,-. Betaling in 3 termijnen € 865,- per termijn.*

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn in 2021 nog aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken.

Let op: Deze regeling vervalt per 1 januari 2022. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar deze pagina op onze website.

Klassikale opleiding

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Variant
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
Klassikaal (9 maanden)
02-12-2022
vrijdag
10.00 - 17.00
Gaby Schaffrath
Amsterdam*
Klassikaal (9 maanden)
17-12-2022
zaterdag
10.00 - 17.00
Mado Remkes
Utrecht (Lunetten)*
Klassikaal (9 maanden)
16-12-2022
vrijdag
10.00 - 17.00
Els Pet
Den Haag

* Op deze locaties wordt gebruik gemaakt van een Corona-toegangsbewijs bij binnenkomst. Locaties zonder * achter de plaatsnaam maken geen gebruik van een Corona-toegangsbewijs. Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Online opleiding

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Variant
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
Live Online (10 maanden)
16-01-2023
maandag
9.45 – 13.15
Els Pet
Computer met webcam
Live Online (10 maanden)
18-01-2023
woensdag
18.30 – 22.00
Gaby Schaffrath
Computer met webcam
Download het huidige lesrooster

Ben jij in het najaar van 2021 gestart met de Basis Coaching en Counselling opleiding? Download hieronder het lesrooster.

Minimum en maximum aantal deelnemers

De klassikale opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. De online opleiding gaat van start bij een minimum van 6 deelnemers en heeft een maximum van 10 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

Aanwezigheidsplicht en lessen inhalen

Studenten worden geacht minimaal 90% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen, waarbij er voor de eerste en de laatste lesdag verplichte aanwezigheid geldt. Deze lesdagen kunnen dus niet gemist worden.

In principe verwachten we dat je de lessen op je eigen locatie volgt. In noodgevallen kan een lesdag in overleg op een andere locatie worden ingehaald. Neem hiervoor tijdig contact met ons op per telefoon of email, dan zoeken we samen naar een geschikte oplossing.

Uitstekende opleiding. Heeft mij veel tools gegeven om zelf sterker te staan in het leven. Ik ben sedert het volgen van deze opleiding veel beter in staat anderen daadwerkelijk te helpen. Dit wel zodanig dat de ander het zelf oplost, uitvoert etc. Indien een gesprek confronterend is ga ik dat niet meer uit de weg. Sterker ik zie het als een uitdaging. Ik heb uiteindelijk bemerkt dat alles bespreekbaar is. Resumerend een verrijking binnen mijn leven en overtuigt dat ik in staat ben hetgeen geleerd door te geven aan anderen.

Ik heb de opleiding ervaren als toegankelijk en uitnodigend om mezelf te ontdekken als coach en counsellor. Fijn was de humanistische visie en de vele werkvormen: praktijktraining met veel oefeningen, zelfstudie van de theorie en de innerlijke groei scriptie. Ik heb hierdoor mijn passie ontdekt om mensen te begeleiden, vooral op het vlak van relaties en zingeving. Als gediplomeerd relatiecoach integreer ik nu regelmatig coaching en mentoring in mijn dagelijkse werk als projectleider.

De opleiding is laagdrempelig, divers en vooral praktijkgericht, begeleid door een ervaren trainer.

 

Het was voor mij een waar genoegen en tevens zeer leerrijk om deze opleiding te volgen vanuit België. Ik heb veel geleerd van Lya, m.n. de rollenspellen, de uitleg van het studiepakket, begeleiding tijdens de studie, goede en degelijke feedback op het ingezonden huiswerk en uitwerkingen op de studiebijeenkomsten. Ik ben steeds samen met de studiegroep intensief begeleid en goed voorbereid op het examen en met succes!

During my first year of training with Jolanda I have experienced her as an open, honest, warm and humorous person with huge knowledge and love for her profession. Kind and with respect for the uniqueness of every human being, Jolanda is able to inspire and get the best out of you. When you are looking for a coach, trainer or counsellor Jolanda should certainly be on your shortlist. She is definitely on mine!

 

Een woord van dank is op zijn plaats. In de eerste plaats voor Henri die mij meenam in een wereld vol nieuwe dingen, ook bekende dingen die opeens een naam kregen. Ik heb genoten van je gewone manier van doen. Geen hoge en ingewikkelde dingen, maar wel wijs en zeer warm en liefdevol. ‘Laat de liefde stromen’, was iets wat je vaak zei. Ik vind dat zó mooi. Het past ook bij mij.

Studeren aan de ACC voelde voor mij als thuiskomen bij mezelf: mensgericht maatwerk met voldoende ruimte voor eigen inbreng. Ik vertrouw op het leven en de ACC kwam voor mij dan ook op het juiste moment. Achteraf bezien bleek het dé logische (vervolg)stap op mijn te belopen levenspad: het heeft geleid tot inzichten en meer zelfkennis en daarmee stond en staat het aan de basis van mijn eigen coachpraktijk.

De (Live) Online opleiding Basis Coaching en Counselling is de online variant van de klassikale opleiding Basis Coaching en Counselling. Meer informatie over de inhoud van de opleiding, vind je op het tabblad algemeen. Lees hieronder wat het volgen van live online lessen inhoudt.

Hoe werkt de Live Online basisopleiding?

De Live Online opleiding volg je met je eigen computer (met webcam) via het programma Zoom. Met dit programma kun je zowel met de hele groep met de trainer werken, als in aparte groepjes met elkaar oefenen. Dit maakt dat de online lessen (bijna) dezelfde mogelijkheden bieden als klassikaal onderwijs. Je krijgt live les van een docent, oefent met je medestudenten en krijgt hier feedback op van de docent.

Om veel aandacht te kunnen geven aan persoonlijke groei en ontwikkeling zijn er per online groep 6 tot 10 deelnemers. De lessen duren 3 uur per keer en tussen de lessen door kun je (online) met je medestudenten oefenen en intervisie houden. Daarnaast werk je aan je portfolio en coach je je eigen proefcliënten (online of real life).

Zo leer je dus vanuit je eigen huis, waar ook ter wereld, coachen en counsellen.

Wanneer wordt de Live Online basisopleiding gegeven?

De Live Online opleiding van Basis Coaching en Counselling wordt in het voorjaar van 2022 op maandag-ochtend gegeven van 9:45 tot 13:15 uur en op woensdag-avond van 18:30 tot 22:00 uur.

Hoe kan ik mij inschrijven?

Op het tabblad plaats en data kun je je inschrijven voor de Live Online opleiding. Onder de klassikale opleidingen vind je de twee mogelijkheden om je in te schrijven voor de online variant van Basis Coaching en Counselling.

Bekijk ook onze blog

Online Opleiding Blog

Waarom online coaching steeds populairder wordt

15 mei 2020 – Online coaching is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is natuurlijk geen vreemde ontwikkeling, want veel onderdelen van ons leven spelen zich tegenwoordig online af. Lees meer

Back To Top