skip to Main Content

Coachvaardigheden

Wil jij als coach aan de slag, of wil je als professional mensen beter kunnen begeleiden? Dan zijn coachende gespreksvaardigheden de basis om dit goed te kunnen doen. Deze opleiding is geschikt voor 2 doelgroepen: als basis voor mensen die een van onze specialisatie-opleidingen willen volgen en voor professionals die hun medewerkers of patiënten beter willen begeleiden. Of je nu manager, studie-adviseur of huisarts bent, het beheersen van coachvaardigheden kan je enorm helpen om mensen effectiever te begeleiden. In deze opleiding gaat het om gespreksvaardigheden, kennis van methodieken en bovenal om de juiste innerlijke houding van waaruit je de relatie met je cliënt, patiënt, student of medewerker vormgeeft.

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Voer jij als professional vaak gesprekken met medewerkers, klanten of patiënten en wil je die op een meer coachende wijze voeren? Dan hebben wij de training voor jou. Leer om professioneel coachen toe te passen in jouw werk.

Of wil je gespecialiseerd coach worden, maar moet je eerst nog de basisvaardigheden leren? Dan is deze opleiding het startpunt voor jouw carrière.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

De opleiding is geschikt voor twee doelgroepen:

 1. Professionals die de essenties van het coachen onder de knie willen krijgen. Dat kan betekenen dat je in de praktijk werkt met patiënten, als huisarts, fysiotherapeut, praktijkbegeleider of andere zorg/hulpverlener. Of je bent verantwoordelijk voor de begeleiding van mensen als HR-manager, verandermanager, teamleider, loopbaanbegeleider, studiebegeleider etc. Juist de diversiteit aan functies en achtergronden van de deelnemers geeft extra interessant materiaal voor oefening en reflectie.
 2. Mensen die een specialisatieopleiding willen volgen en eerst nog de basisvaardigheden moeten leren.

Wat kun je met deze opleiding?

De opleiding geeft je een gedegen basis om coachende gesprekken te voeren, om zo mensen in te begeleiden bij hun herstel, ontwikkeling of verandering. Je kunt mensen in beweging krijgen, terwijl je de verantwoordelijkheid ervoor bij hen laat. Je weet hoe je het herstelvermogen en de intrinsieke motivatie van de ander activeert.

Wat leer je in de opleiding?

Na afronding van het programma kun je:

 • Mensen coachend begeleiden bij uiteenlopende vraagstukken.
 • De veerkracht, motivatie en het zelflerend vermogen van de ander aanspreken.
 • Verschillende methodieken inzetten om mensen te begeleiden in hun proces.
 • Een gezonde begeleidersrelatie vormgeven.
 • De juiste verantwoordelijkheid zelf nemen en de juiste verantwoordelijkheid bij je patiënt, cliënt, student of medewerker laten.

Tijdens de opleiding doorloop je ook een persoonlijk ontwikkelproces. Je oefent als coach en als coachee. Op die manier leer je je eigen thema’s en patronen ook beter kennen. Dat zelfinzicht helpt je weer om mensen beter te kunnen begeleiden.

Opbouw opleiding

De opleiding is opgebouwd uit 5 lesdagen, met daarin de volgende thema’s/onderwerpen:

 • Definitie en plaats van coachen
 • Basale coachhouding
 • Fasen van coaching
 • Communicatie en gespreksvaardigheden
 • Motivatie, gedrag en coping
 • Transactionele Analyse
 • Geweldloze communicatie
 • De relationele aspecten van coaching
 • De zes coachhoudingen
 • Motiverende gespreksvoering

Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je een certificaat.

Indien onderstaande tabel niet volledig wordt getoond op je mobiele telefoon, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Details
AB
Opleiding:Coachvaardigheden
Kenmerken:Klassikale opleiding
Duur:4 maanden
Omvang:5 lesdagen
Groepsgrootte:10 tot 16 deelnemers
Studiebelasting:Gemiddeld 8-10 uur per week
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Minimaal mbo niveau 4 en voldoende levenservaring en motivatie.
Docenten:Mado Remkes
Diploma:Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 80%, het ontvangen van een positieve trainersverklaring en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het certificaat Coachvaardigheden.
Portfolio-eisen:Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 6 uur aan het werk met proefcliënten. De proefcliënten dienen door de student zelf gezocht te worden.
Literatuurlijst:De literatuur wordt binnenkort bekend gemaakt.
Inhoudsopgave:De literatuur wordt binnenkort bekend gemaakt.
Prijzen
AB
Start september 2021:Totaalprijs € 1.250,-. Betaling in 3 termijnen € 416,66 per termijn.*

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen. Betaling in termijnen is mogelijk.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken.

Let op: de overheid is voornemens om de huidige regeling te veranderen. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

De opleiding Coachvaardigheden gaat van start in het voorjaar van 2022. Heb jij interesse in deze opleiding? Klik hier en laat je naam, telefoonnummer en e-mailadres achter, zodat wij je op de hoogte kunnen houden zodra de opleidingsdata bekend zijn.

Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

Aanwezigheidsplicht en lessen inhalen

Studenten worden geacht minimaal 80% van de lessen aanwezig te zijn.

Voor deze opleiding zijn nog geen evaringen beschikbaar.

Back To Top