Skip to content

Opleiding Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach

3 maanden (3 lesdagen)
Utrecht
v.a. € 1.320
Duur: 3 maanden (3 lesdagen)
Waar: Utrecht
Prijs: v.a. € 1.320
In de opleiding Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach leer je om mensen te begeleiden die in of na een ziekteproces moeten re-integreren in eigen werk (Eerste Spoor) of ander passend werk moeten vinden (Tweede Spoor). Hierbij begeleid je jouw cliënt en stem je ook af met de verschillende betrokken partijen, waaronder de werkgever, de bedrijfsarts en/of het UWV.

Om je werk als re-integratiecoach goed te kunnen doen heb je gedegen kennis nodig van de (complexe) wet- en regelgeving en daarnaast (coach)vaardigheden om alle partijen op de juiste manier te betrekken in het proces.

Tweede Spoor trajecten zijn gebonden aan ingewikkelde wet- en regelgeving. Het is belangrijk dat jij dit proces als coach goed begeleidt. Om dit als Tweede Spoor Coach op een goede manier te leren doen, kun je na de opleiding Re-integratiecoach optioneel kiezen voor een supervisietraject. In dit supervisietraject word je stap voor stap begeleid bij het uitvoeren van een Tweede Spoor traject, zodat je in de praktijk leert hoe dit gaat.

Over de opleiding Re-integratiecoach

Tijdens de opleiding leer je welke wet- en regelgeving van toepassing is binnen dit werkveld. Daarnaast wordt aandacht besteed aan thema’s als jouw coachhouding binnen de verschillende soorten trajecten, omgaan met weerstand, omgaan met verlies en wat er binnen de gegeven (wettelijke) kaders nodig is om jouw cliënt succesvol te begeleiden naar passend werk. Tijdens dit programma ontdek je wie jij bent en welke kwaliteiten en talenten je in kunt zetten als re-integratiecoach.

Wat leer je in de Re-integratiecoach opleiding?

Na afronding van de opleiding Re-integratiecoach kun je:

  • Cliënten begeleiden in het proces van terugkeer naar passende arbeid binnen de volgende trajecten:
    • Spoor 1
    • Spoor 2
    • UWV-trajecten
  • Werken vanuit de vier uitgangspunten voor re-integratiecoaching.
  • Zowel werknemer als werkgever adviseren over de wettelijke verplichtingen en te nemen stappen.
  • Overleggen, stimuleren en adviseren in het samenspel tussen de verschillende partijen (werknemer, werkgever, bedrijfsarts, betrokken instanties zoals UWV of gemeente).
  • Onderliggende problematieken en thema’s bij de cliënt herkennen.
  • Verschillende methodieken inzetten om mensen te begeleiden richting terugkeer naar werk.

Om een goede re-integratiecoach te zijn is het belangrijk dat je zelf inzicht hebt in jouw thema’s en patronen rondom het thema werk. Naast casuïstiek ben jij zelf ook het ‘onderwerp van zelfonderzoek’.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

De opleiding Re-integratiecoach is geschikt voor mensen die willen werken als re-integratiecoach in een gespecialiseerde organisatie of die vanuit een eigen coachpraktijk willen werken. Daarnaast is de kennis en kunde zeer bruikbaar voor mensen die als professional werken in het re-integratieveld. Denk hierbij aan arbeidsdeskundigen, jobcoaches, loopbaancoaches en HR-managers.

Om het diploma te halen voor de opleiding Re-integratiecoach is het noodzakelijk om een coachopleiding te hebben afgerond van minimaal 5 dagen (bij een andere aanbieder) of een coachopleiding bij de ACC te hebben gedaan.

Het is in sommige gevallen mogelijk om de opleiding te volgen indien je al geruime werkervaring hebt in het veld van loopbaan en re-integratie, maar geen coachopleiding hebt gevolgd. Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden. In dit geval ontvang je een certificaat van deelname na afronding van de opleiding.

Opbouw van de opleiding Re-integratiecoach

De volgende thema’s/onderwerpen komen aan bod in 3 lesdagen:

  • Wet- en regelgeving (Wet Poortwachter, Spoor 1 en 2)
  • Passende arbeid, draagkracht en draaglast
  • Omgaan met alle betrokken partijen (werkgever, bedrijfsarts, cliënt, UWV)
  • Het re-integratie coachproces en de vier uitgangspunten
  • Omgaan met weerstanden
  • Rapportage en privacy
  • Drie-gesprekken met werkgever en werknemer
  • Mogelijkheden als uitgangspunt bij ziekte
  • Begeleiden bij terugkeer naar werk

Tweede Spoor Coach worden

Wil jij cliënten specifiek begeleiden in Spoor 2 trajecten, dan is het na de Re-integratiecoach opleiding wellicht wenselijk hier extra begeleiding bij te krijgen. Dit is niet verplicht, maar wel heel verrijkend als (startende) professional in het re-integratievak.

Bij re-integratie volgens het Tweede Spoor gaat het om alle activiteiten gericht op werkhervatting buiten de eigen organisatie. Deze trajecten zijn gebonden aan ingewikkelde wet- en regelgeving. Het niet volgen van de juiste stappen kan grote (financiële) gevolgen hebben voor werkgever en cliënt. Het is dus belangrijk dat jij als re-integratiecoach dit proces goed begeleidt. Veel (startende) re-integratiecoaches vinden het ingewikkeld en spannend om deze trajecten op een goede manier te begeleiden.

Na de driedaagse Re-integratiecoach opleiding ben je veel kennis en ervaring rijker en heb je (in combinatie met de Loopbaancoach opleiding of eerder opgedane opleidingen en werkervaring) alle tools om te starten binnen het werkveld van re-integratie. Wij zien de Re-integratiecoach opleiding als een soort “rijbewijs”; je hebt het diploma gehaald, maar moet nog wel echt leren rijden. Ons Tweede Spoor supervisietraject helpt je hierbij.

Hoe ziet een supervisietraject Tweede Spoor eruit?

Tijdens dit supervisietraject van zes maanden doorloop je, ondersteund door je supervisor, een re-integratietraject Tweede Spoor. Je wordt door de supervisor begeleid vanaf de intake tot en met de fase van begeleiding en bemiddeling. Je werkt hierbij met een echte cliënt die je zelf aandraagt. Het is dus belangrijk dat je een real-life cliënt hebt, voordat je aan het supervisietraject deelneemt.

Onze supervisors zijn coaches met jarenlange ervaring in het werkveld. Elke vier weken ontmoeten jullie elkaar live of online. In totaal heb je 6 sessies van 2 uur (elke sessie bestaat uit 1,5 uur gesprek en 0,5 uur voorbereiding door de supervisor). De supervisor geeft je feedback op jouw rapportages en verslagen, jouw aanpak en leervragen. Het supervisietraject is maatwerk: je kunt de thema’s inbrengen in de bijeenkomst die voor jou een uitdaging zijn, of waar jij het even niet meer weet. Na dit traject kun jij zelfverzekerd aan het werk als Tweede Spoor Coach.

De Re-integratiecoach opleiding en het supervisietraject Tweede Spoor los volgen

Het is ook mogelijk om de 3-daagse Re-integratiecoach opleiding en het supervisietraject Tweede Spoor Coach los te volgen. Klik hier voor ons aanbod van Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach (inclusief de losse programma’s).

Combinatie Loopbaancoach en Re-integratiecoach

Als re-integratiecoach kan het zo zijn dat je je cliënt niet alleen wil begeleiden in het gedwongen kader van re-integratie, maar je cliënt ook wil helpen onderzoeken welke nieuwe carrièremogelijkheden er voor hem/haar zijn. Er vindt dan, naast de re-integratiebegeleiding, een diepgaander onderzoek van wensen en mogelijkheden plaats om een passende carrièreswitch te kunnen maken. Om dit proces goed te kunnen begeleiden heb jij als coach uitgebreide kennis en vaardigheden nodig op het gebied van loopbaancoaching. Wil jij dus als allrounder in dit vakgebied aan de slag en uitgebreid met mensen kunnen onderzoeken wat zij willen en wat voor werk bij ze past, dan is het aan te raden ook de opleiding Loopbaancoach te doen.

Je kunt de opleidingen tegelijk volgen of na elkaar. Indien je de opleidingen na elkaar wil volgen en de planning van de volgende opleiding staat nog niet online, neem dan contact met ons op, zodat we je op de hoogte kunnen stellen van het lesrooster zodra dat bekend is.

Bekijk ook onze blog

ACC Loopbaancoach Re-integratiecoach docent Geesje Bluijssen interview

Interview met Loopbaancoach en Re-integratiecoach docent Geesje Bluijssen

Lees waarom Geesje loopbaan- en re-integratiecoach is geworden en leer alles over de opleiding.
Lees verder

Details van de opleiding Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach

Opleiding:

Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach

Kenmerken:

Klassikale opleiding

Duur:

Re-integratiecoach: 3 maanden
Supervisietraject Tweede Spoor Coach: 6 maanden

Omvang:

Re-integratiecoach: 3 lesdagen
Supervisietraject Tweede Spoor Coach: 6 sessies van 2 uur

Groepsgrootte:

10 tot 16 deelnemers

Studiebelasting:

Gemiddeld 8-10 uur per week

Opleidingsniveau:

HBO-niveau

Vooropleiding:

Voor deze opleiding dien je minimaal een MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding* te hebben afgerond en voldoende levenservaring en motivatie te hebben. Daarnaast is het vereist dat je al een opleiding op het gebied van coaching en/of counselling hebt afgerond en dat je voldoet aan deze coachcompetenties. Als coaching/counselling vooropleiding accepteren wij:

  • Coachvaardigheden
  • Basis Coaching en Counselling
  • Verslavingscoach
  • Een coaching/counselling opleiding bij een andere aanbieder van minimaal 5 dagen. Dit moet een praktijkgerichte opleiding zijn en niet uitsluitend een theoretische/schriftelijke opleiding.
  • Indien je al werkzaam bent in het werkveld van re-integratie en je wilt deze opleiding volgen, neem dan contact met ons op over de mogelijkheden en de eventuele verplichting om een coachopleiding te doen als instroomeis.

* Indien je niet voldoet aan deze eis, klik dan hier voor de mogelijkheden.

Supervisor:

Certificaat Re-integratiecoach:

Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het ontvangen van een positieve trainersverklaring, een bewijs van minimaal 1.5 uur supervisie, 10 uur werken met proefcliënten, intervisie, theorie-examen van 25 vragen, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 100% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het certificaat Re-integratiecoach.

Mocht je door omstandigheden de opleiding niet kunnen afmaken, of ervoor kiezen om niet aan alle exameneisen te willen voldoen, dan kun je in aanmerking komen voor een bewijs van deelname. Hierop wordt dan vermeld aan welke onderdelen van het examen je wel en niet hebt voldaan. Je moet dan wel aan de aanwezigheidsplicht hebben voldaan.

Certificaat Tweede Spoor Coach:

Bij een bewijs van minimaal 12 uur supervisie en een positieve supervisieverklaring, ontvang je een certificaat van deelname voor Tweede Spoor Coach.

Supervisie Re-integratiecoach:

In de opleiding Re-integratiecoach is 1.5 uur supervisie een verplicht onderdeel. Dit is bij de prijs van de opleiding inbegrepen. De docent is de supervisor.

Supervisie Tweede Spoor Coach:

Indien je Tweede Spoor Coach wil worden kun je het supervisietraject Tweede Spoor Coach inkopen. In dit traject krijg je 12 uur supervisie van een gespecialiseerde Tweede Spoor Coach. Klik hier voor meer informatie.

Aanwezigheidsplicht:

Studenten worden geacht 100% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen.

Literatuurlijst:

Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.

Literatuur bestellen:

Bestel online bij YouBeDo. De ACC werkt samen met YouBeDo. Door je boeken te bestellen bij YouBeDo doneer jij tot 12% aan een goed doel, zonder dat het jou wat extra kost.

Prijzen

Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach:

Totaalprijs € 2.820,-. Betaling in 3 termijnen € 940,- per termijn.*

Re-integratiecoach:

Totaalprijs € 1.320,-. Betaling in 3 termijnen € 440,- per termijn.*

Supervisietraject Tweede Spoor Coach:

Totaalprijs € 1.500,-. Betaling in 3 termijnen € 500,- per termijn.*

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief administratiekosten (à € 50,-), lesmap (à € 50,-) en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

NB: De lesmap wordt eenmalig per student verstrekt. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een herdruk van de lesmap aan te vragen. Indien een herdruk akkoord is bevonden door de ACC, dan zijn de kosten daarvan € 100,- (inclusief administratiekosten en verzendkosten binnen Nederland).

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen btw van toepassing is.

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach (combinatie)

Omdat het supervisietraject Tweede Spoor Coach in overleg met de supervisor wordt gepland, is er geen einddatum ingevuld voor de combinatie Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach.

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
vrijdag
10.00 - 17.00 uur
Geesje Bluijssen
Utrecht
Re-integratiecoach (3-daagse opleiding)
Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
13-12-2024
vrijdag
10.00 - 17.00 uur
Geesje Bluijssen
Utrecht
Tweede Spoor Coach (supervisietraject)

Voor het supervisietraject Tweede Spoor Coach worden de startdatum, einddatum, locatie en tijden afgestemd met de supervisor. Je kunt dus op ieder gewenst moment starten met dit supervisietraject.

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
In overleg met supervisor
In overleg met supervisor
Geesje Bluijssen
In overleg met supervisor
Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een passende oplossing.

Aanwezigheidsplicht

Studenten worden geacht 100% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen.

De opleiding Re-integratiecoach bij ACC was in één woord inspirerend. De opleiding, in het bijzonder de docent Geesje Bluijssen, heeft mij een waardevolle, toegankelijke en vooral humane kant van het re-integratiecoachen laten zien. Want let wel, de realiteit van (voornamelijk 2e spoor) re-integratie coaching gaat gepaard met procedures, rapporteren en wetgeving. En binnen die gegeven kaders kan er magie plaatsvinden, kan je écht iets betekenen voor een cliënt en daarmee indirect voor de werkgever. Dat kan Geesje op een zeer kundige en inspirerende wijze tijdens de opleiding bijbrengen.

Ik vond de opleiding tot re-integratiecoach een intensieve maar zeer volledige opleiding.

Er wordt heldere informatie aangereikt betreffende de wet- en regelgeving waarmee je als coach veel te maken krijgt binnen dit werkveld. Daarnaast ontvang je diverse bruikbare formats en coachingtools om zelfstandig mee aan de slag te kunnen binnen dit dynamische werkveld.

De verplichte theorie vond ik erg uitgebreid en fijn om als naslagwerk te gebruiken in mijn trajecten.

Het is soms wat taaie stof, maar dit wordt allemaal helder en overzichtelijk gepresenteerd. De docent was zeer vakkundig. Zo heerlijk om van haar jarenlange praktijkervaring gebruik te mogen maken. Haar grote passie voor het vak en de fijne energie die zij elke keer weer mee bracht waren erg prettig en werkte aanstekelijk. Zij gaf boeiende praktijkvoorbeelden, liet leuke filmpjes zien en geen vraag was voor haar teveel of te gek. Tijdens de opleidingsdagen was er voldoende ruimte om kennis met elkaar uit te wisselen en te experimenteren met de diverse methodieken. Ook aan het supervisie traject, dat ik naast deze opleiding heb doorlopen, heb ik veel gehad. Denk hierbij aan persoonlijke gesprekken die wij hadden omtrent casussen en de diverse methodieken die ingezet kunnen worden. Dit was een win-win situatie, want dit hielp mij zowel in mijn persoonlijke ontwikkeling alsmede als coach in het werkveld waarin ik al opereerde binnen de gemeente waar ik werkzaam ben. Dit traject werd op maat met elkaar ingericht waarbij er gekeken werd naar persoonlijke voorkeuren en behoeften. Ik heb een super fijne tijd en ervaring gehad het afgelopen jaar. Deze opleiding alsmede het supervisie traject zijn wat mij betreft dan ook zeker een aanrader!

De prijs-kwaliteitverhouding is erg goed. De 2 docenten die ik heb meegemaakt waren ieder van hoge kwaliteit. Goed dat je zelf kan kiezen of je wel of niet mee-eet in het restaurant.

De Academie voor Coaching en Counselling zou ik absoluut aanraden. Het lesmateriaal van ACC en de lessen van de zeer ervaren docent zijn duidelijk en to the point.

De opleidingen Loopbaancoach en Re-integratiecoach gevolgd bij ACC. Een complete en degelijke opleiding waar veel diepgang zit. Ook aandacht voor je eigen persoonlijke ontwikkeling als coach. Handige tools en handvaten om met cliënten verder te kunnen werken.

In december 2021 heb ik de opleiding tot Loopbaancoach en Re-integratiecoach afgerond bij de ACC. In 2020 had ik de opleiding tot Stress en Burn-out Coach al bij de ACC gedaan. Begin 2021 realiseerde ik me dat de combinatie van die twee disciplines complementair zouden kunnen zijn. Los van de kans op het krijgen van meer werk, vond ik de opleiding ook erg goed. De lerares was inspirerend, empathisch en ervaren in haar werk als loopbaancoach.

Als loopbaancoach en re-integratie coach heb je meer te maken met regelgeving en opereer je vaker in een zakelijke omgeving. De opleiding heeft hierin de soms droge theorie goed en speels verwerkt. Daarnaast was er ruim voldoende tijd en ruimte voor zelfontwikkeling, reflectie en intervisie. De coaching methodieken zijn praktisch en doeltreffend. Ik zou deze opleiding zeker aanbevelen aan anderen.

Ik werk inmiddels naar volle tevredenheid als loopbaancoach bij een coaching bureau en heb net mijn eerste Werkfit-traject bij het UWV afgerond.

Back To Top