skip to Main Content

Verdieping Coaching en Counselling

(Niveau 2)

In de opleiding Verdieping Coaching en Counselling ga je je vaardigheden als coach verdiepen en verbreden en kies je een domein om je in te specialiseren. De hoeksteen van de opleiding is de psychologie van verandering en de daaropvolgende uitdagingen voor de begeleider en de cliënt. Dit programma is geschikt voor mensen die een basisopleiding hebben gevolgd of Basis Coaching en Counselling van de ACC hebben gedaan.

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Over de opleiding

Het programma bestaat uit vier blokken van ieder twee lesdagen. In deze blokken verdiep je je in verschillende coachingsgebieden die belangrijk zijn in het dagelijks leven:

 • Persoonlijk leven en gezondheid
 • Gezin en relaties
 • Business en loopbaan
 • Rouw en verlies, trauma en herstel

Binnen deze gebieden leer je welke thema’s, vaardigheden en interventies je kunt inzetten om verandering te begeleiden en te stimuleren. Hierbij ga je veel oefenen met verschillende methodieken en krijg je een gedegen theoretische basis om diepgaand te kunnen werken als coach/counsellor. Ook leer je hoe je constructief om kunt gaan met verstoringen of weerstand in het coachingsproces.

Naast deze blokken krijg je twee blokken van 1 dag waarin je meer leert over de psychologie van verandering en het starten van een eigen praktijk.

Tijdens het lesprogramma maak je een groeiproces door als coach door feedback te krijgen van je docent en medestudenten. Intervisie maakt een belangrijk onderdeel uit van het programma.

Hoe kun je je verdiepen?

In de opleiding verdiep je je in alle vier de domeinen die worden behandeld. Daarnaast ga je je specialiseren op een coachingsgebied. Voor het kiezen van een specialisatie, kun je een van de vier onderwerpen selecteren uit de blokken, of een eigen specialisatie kiezen buiten deze blokken om (in overleg met de docent). Nadat je een specialisatie hebt gekozen, stel je samen met de docent een plan op om alle benodigde theorie en vaardigheden te leren, met als doel om een ​​gespecialiseerde coach/counsellor in het gekozen veld te worden.

Tevens werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie, supervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 40 uur aan het werk met proefcliënten. Minimaal de helft van deze uren moeten worden ingevuld met cliënten op het gebied van de gekozen specialisatierichting.

Is deze opleiding geschikt voor jou?

Verdieping Coaching en Counselling is geschikt voor iedereen die de opleiding Basis Coaching en Counselling heeft afgerond of voor mensen die voldoende coaching/counsellingervaring hebben opgedaan en zich verder willen ontwikkelen tot professionele en gespecialiseerde coaches en counsellors.

Wat is het doel van de opleiding?

Deze opleiding biedt je extra vaardigheden en ervaring om een ​​professionele en gespecialiseerde coach/counsellor te worden.

Wat leer je in de opleiding?

In de opleiding Verdieping Coaching en Counselling leer je:

 • Hoe veranderings- en leerprocessen werken en hoe je deze kunt toepassen.
 • Hoe je op professionele wijze kunt ingrijpen bij verstoringen in het coachingsproces.
 • Verschillende coaching- en counsellingrollen en technieken.
 • Diepere kennis over specifieke thema’s.

Wie zijn je medestudenten?

De studenten in het verdiepingsjaar zijn mensen die zich willen specialiseren in een bepaald gebied van coaching en counselling. Je medestudenten hebben de basisopleiding allemaal met succes afgerond of hebben op zijn minst basiscoachings- en counsellingsvaardigheden opgedaan. Het verdiepingsgebied kan per persoon verschillen, maar de opleiding is zo ontworpen dat elke student zijn of haar algemene vaardigheden kan verbeteren, kan leren van medestudenten en zich kan specialiseren op een verdiepingsgebied naar keuze.

Opbouw van de opleiding

De volgende thema’s/onderwerpen komen aan bod in 10 lesdagen:

Dag 1

Psychologie van leren en veranderen
De bouwstenen van een succesvolle praktijk: thema’s, doelgroepen en methoden
Beoordeling van individuele leerdoelen

Dag 2 en 3 – Persoonlijk leven en gezondheid

Energie, stress en burn-out
Levenswiel
Positieve psychologie
Rational Emotive Therapy: overtuigingen, emoties en gedrag

Dag 4 en 5 – Familie en relaties

Familieopstellingen
Verbindingstheorie
Transactionele analyse

Dag 6 en 7 – Loopbaan, leiderschap en team

Loopbaanbegeleiding
Verandermanagement
Teamcoaching
Creatief denken

Dag 8 en 9 – Verlies, rouw en trauma

Psychologie van rouw en verlies
Traumacounselling
Verslaving- en herstelcoaching

Dag 10 – Je eigen praktijk starten

Zakelijke vaardigheden
Samenvatting van het programma
Werken met echte cliënten

Klassikaal of online te volgen

Het programma wordt op verschillende manieren aangeboden, zodat iedereen op een passende manier kan studeren. Dit zijn de opties:

 • Klassikaal in 10 maanden
 • Live Online in 10 maanden (klik hier voor meer informatie over de Live Online opleiding)

Indien onderstaande tabel niet volledig wordt getoond op je mobiele telefoon, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Details
AB
Opleiding:Verdieping Coaching en Counselling
Duur:10 maanden
Omvang:10 lesdagen
Groepsgrootte:Klassikale opleiding: 10 tot 12 deelnemers
Online opleiding: 6 tot 10 deelnemers
Studiebelasting:Gemiddeld 8-10 uur per week
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Basis Coaching en Counselling (indien je een vergelijkbare opleiding elders hebt gevolgd, neem dan contact met ons op).
Docenten:Mado Remkes
Diploma:Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het ontvangen van een positieve trainersverklaring, een bewijs van minimaal 3 uur supervisie, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 90% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Verdieping Coaching en Counselling.
Supervisie:In deze opleiding is 3 uur supervisie een verplicht onderdeel. Supervisie dient door de student zelf geregeld en ingekocht te worden. Dit kan bijvoorbeeld bij een van onze eigen supervisoren, maar je kunt ook zelf een LVSC-geregistreerde supervisor kiezen. Klik hier voor het overzicht van de supervisoren van de ACC.
Portfolio-eisen:Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie, supervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 40 uur aan het werk met proefcliënten. De proefcliënten dienen door de student zelf gezocht te worden.
Aanwezigheidsplicht:Studenten worden geacht minimaal 90% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen, waarbij er voor de eerste en de laatste lesdag verplichte aanwezigheid geldt. Deze lesdagen kunnen dus niet gemist worden.
Certificering:LVSC ACC logo IAC ACC logo
Deze opleiding is gecertificeerd door de LVSC als specialisatie-opleiding. Dat betekent dat je na afronding van deze opleiding lid kunt worden van de LVSC. Als je als basisopleiding Basis Coaching en Counselling of Verslavingscoach hebt gedaan, of een diploma hebt van de oude ACC, en daarna deze opleiding hebt afgerond, dan kun je je inschrijven als Registercoach bij de LVSC. Tijdens de opleiding kun je je al inschrijven als student-lid en als Aspirant-Registercoach.

De ACC heeft tevens erkenning ontvangen van de IAC (International Association for Counselling). Dit betekent dat ons instituut en onze opleidingen aan de standaarden van de IAC voldoen.

Lees hier meer over certificering en erkenning van de ACC.
Literatuurlijst:Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.
Prijzen
AB
Start maart 2022:Totaalprijs € 2595,-. Betaling in 3 termijnen € 865,- per termijn.*
Extra kosten:Drie uur supervisie. De kosten voor supervisie zijn niet in de prijs van de opleiding inbegrepen en dienen aan de supervisor zelf te worden betaald.

Indien supervisie bij een van de supervisoren van de ACC wordt afgenomen zijn de kosten € 90,- per uur (dus € 270,- in totaal voor 3 uur). NB: dit is een speciaal tarief voor studenten van de ACC. Klik hier voor het overzicht van supervisoren van de ACC. Supervisie kan ook worden afgenomen bij een LVSC-geregistreerde supervisor. Hierbij wordt de prijs bepaald door de supervisor zelf.

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken.

Let op: de overheid is voornemens om de huidige regeling te veranderen. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Volg je al een opleiding bij de ACC?

Volg je al een opleiding bij ons en wil je je inschrijven voor de opleiding Verdieping Coaching en Counselling? Je hoeft je dan niet via de website in te schrijven. Stuur alsjeblieft een e-mail naar info@counselling.nl (met als onderwerp Inschrijven Verdieping Coaching en Counselling) met daarin:

 • Je voornaam en achternaam
 • Je telefoonnummer
 • Je betaalvoorkeur (betaling in 1 keer of betaling in 3 termijnen)

Indien je nog geen opleiding volgt bij de ACC, vragen wij je vriendelijk om je via de knop ‘Inschrijven’ hieronder te registreren.

Klassikale opleiding

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Variant
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
10 maanden
16-12-2022
vrijdag
10.00 - 17.00
Mado Remkes
Utrecht (Lunetten)*

* Op deze locatie wordt gebruik gemaakt van een Corona-toegangsbewijs bij binnenkomst. Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Online opleiding

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Variant
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
Live Online (10 maanden)
21-12-2022
woensdag
10.00 - 17.00
Mado Remkes
Computer met webcam
Download het huidige lesrooster

Ben jij in het najaar van 2021 gestart met Verdieping Coaching en Counselling? Download hieronder het lesrooster.

Minimum en maximum aantal deelnemers

De klassikale opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 12 deelnemers. De online opleiding gaat van start bij een minimum van 6 deelnemers en heeft een maximum van 10 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

Aanwezigheidsplicht en lessen inhalen

Studenten worden geacht minimaal 90% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen, waarbij er voor de eerste en de laatste lesdag verplichte aanwezigheid geldt. Deze lesdagen kunnen dus niet gemist worden.

In principe verwachten we dat je de lessen op je eigen locatie volgt. In noodgevallen kan een lesdag in overleg op een andere locatie worden ingehaald. Neem hiervoor tijdig contact met ons op per telefoon of email, dan zoeken we samen naar een geschikte oplossing.

De (Live) Online opleiding Verdieping Coaching en Counselling is de online variant van de klassikale opleiding Verdieping Coaching en Counselling. Meer informatie over de inhoud van de opleiding, vind je op het tabblad algemeen. Lees hieronder wat het volgen van live online lessen inhoudt.

Hoe werkt de live online opleiding?

De live online opleiding volg je met je eigen computer (met webcam) via het programma Zoom. Met dit programma kun je zowel met de hele groep met de trainer werken, als in aparte groepjes met elkaar oefenen. Dit maakt dat de online lessen (bijna) dezelfde mogelijkheden bieden als klassikaal onderwijs. Je krijgt live les van een docent, oefent met je medestudenten en krijgt hier feedback op van de docent.

Om veel aandacht te kunnen geven aan persoonlijke groei en ontwikkeling zijn er per online groep 6 tot 10 deelnemers. De lessen duren van 10.00 tot 17.00 uur per keer en tussen de lessen door kun je (online) met je medestudenten oefenen en intervisie houden. Daarnaast werk je aan je portfolio en coach je je eigen proefcliënten (online of real life).

Zo leer je dus vanuit je eigen huis, waar ook ter wereld, coachen en counsellen.

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 40 uur aan het werk met proefcliënten. Minimaal de helft van deze uren moeten worden ingevuld met cliënten op het gebied van de gekozen specialisatierichting.

Wanneer wordt de live online opleiding gegeven?

De Live Online opleiding Verdieping Coaching en Counselling gaat weer van start in het voorjaar van 2022. De Live Online opleiding wordt op woensdag gegeven en start op 16 maart 2022.

Hoe kan ik mij inschrijven voor de Live Online opleiding?

Op het tabblad plaats en data kun je je inschrijven voor de Live Online opleiding. Onder de klassikale opleiding vind je de mogelijkheid om je in te schrijven voor de online variant van Verdieping Coaching en Counselling.

Bekijk ook onze blog

Online Opleiding Blog

Waarom online coaching steeds populairder wordt

15 mei 2020 – Online coaching is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is natuurlijk geen vreemde ontwikkeling, want veel onderdelen van ons leven spelen zich tegenwoordig online af. Lees meer

Back To Top