Skip to content

Verdieping Coaching en Counselling

Jaar 2
10 maanden (10 lesdagen)
Utrecht of online
Erkend door LVSC, IAC en NFG
Duur: 10 maanden (10 lesdagen)
Waar: Utrecht of online
Erkend door LVSC, IAC en NFG
In de opleiding Verdieping Coaching en Counselling ga je je vaardigheden als coach verdiepen en verbreden en kies je een domein om je in te specialiseren. De hoeksteen van de opleiding is de psychologie van verandering en de daaropvolgende uitdagingen voor de begeleider en de cliënt. Dit programma is geschikt voor mensen die een basisopleiding hebben gevolgd of Basis Coaching en Counselling van de ACC hebben gedaan.

Over de opleiding Verdieping Coaching en Counselling

Het programma bestaat uit vier blokken van ieder twee lesdagen. In deze blokken verdiep je je in verschillende coachingsgebieden die belangrijk zijn in het dagelijks leven:

 • Persoonlijk leven en gezondheid
 • Familie en relaties
 • Loopbaan, leiderschap en team
 • Rouw, trauma en herstel

Naast deze blokken krijg je twee blokken van 1 dag waarin je meer leert over de psychologie van verandering en het starten van een eigen praktijk.

Je leert welke thema’s, vaardigheden en interventies je kunt inzetten om verandering te begeleiden en te stimuleren. Hierbij ga je veel oefenen met verschillende methodieken en krijg je een gedegen theoretische basis om diepgaand te kunnen werken als coach/counsellor. Ook leer je hoe je constructief om kunt gaan met verstoringen of weerstand in het coachingsproces.

Tijdens het lesprogramma maak je een groeiproces door als coach door feedback te krijgen van je docent en medestudenten. Intervisie maakt een belangrijk onderdeel uit van het programma.

Hoe kun je je verdiepen?

In de opleiding verdiep je je in alle vier de domeinen die worden behandeld. Daarnaast ga je je specialiseren op een coachingsgebied. Voor het kiezen van een specialisatie, kun je een van de vier onderwerpen selecteren uit de blokken, of een eigen specialisatie kiezen buiten deze blokken om (in overleg met de docent). Nadat je een specialisatie hebt gekozen, stel je samen met de docent een plan op om alle benodigde theorie en vaardigheden te leren, met als doel om een ​​gespecialiseerde coach/counsellor in het gekozen veld te worden.

Tevens werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie, supervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 40 uur aan het werk met proefcliënten. Minimaal de helft van deze uren moeten worden ingevuld met cliënten op het gebied van de gekozen specialisatierichting.

Is deze opleiding geschikt voor jou?

Verdieping Coaching en Counselling is geschikt voor iedereen die de opleiding Basis Coaching en Counselling heeft afgerond of voor mensen die voldoende coaching/counsellingervaring hebben opgedaan en zich verder willen ontwikkelen tot professionele en gespecialiseerde coaches en counsellors.

Wat is het doel van de opleiding?

Deze opleiding biedt je extra vaardigheden en ervaring om een ​​professionele en gespecialiseerde coach/counsellor te worden.

Wat leer je in de opleiding?

In de opleiding Verdieping Coaching en Counselling leer je:

 • Hoe veranderings- en leerprocessen werken en hoe je deze kunt toepassen.
 • Hoe je op professionele wijze kunt ingrijpen bij verstoringen in het coachingsproces.
 • Verschillende coaching- en counsellingrollen en technieken.
 • Diepere kennis over specifieke thema’s.

Wie zijn je medestudenten?

De studenten in het verdiepingsjaar zijn mensen die zich willen specialiseren in een bepaald gebied van coaching en counselling. Je medestudenten hebben de basisopleiding allemaal met succes afgerond of hebben op zijn minst basiscoachings- en counsellingsvaardigheden opgedaan. Het verdiepingsgebied kan per persoon verschillen, maar de opleiding is zo ontworpen dat elke student zijn of haar algemene vaardigheden kan verbeteren, kan leren van medestudenten en zich kan specialiseren op een verdiepingsgebied naar keuze.

Opbouw van de opleiding

De volgende thema’s/onderwerpen komen aan bod in 10 lesdagen:

Dag 1

 • Psychologie van leren en veranderen
 • De bouwstenen van een succesvolle praktijk: thema’s, doelgroepen en methoden
 • Beoordeling van individuele leerdoelen

Dag 2 en 3 – Persoonlijk leven en gezondheid

 • Energie, stress en burn-out
 • Levenswiel
 • Positieve psychologie
 • Rational Emotive Therapy: overtuigingen, emoties en gedrag

Dag 4 en 5 – Familie en relaties

 • Familieopstellingen
 • Verbindingstheorie
 • Transactionele analyse

Dag 6 en 7 – Loopbaan, leiderschap en team

 • Loopbaanbegeleiding
 • Verandermanagement
 • Teamcoaching
 • Creatief denken

Dag 8 en 9 – Rouw, trauma en herstel

 • Psychologie van rouw en verlies
 • Traumacounselling
 • Herstelcoaching

Dag 10 – Je eigen praktijk starten

 • Zakelijke vaardigheden
 • Samenvatting van het programma
 • Werken met echte cliënten

Klassikaal of online te volgen

Het programma wordt op verschillende manieren aangeboden, zodat iedereen op een passende manier kan studeren. Dit zijn de opties:

 • Klassikale opleiding
 • Live Online opleiding (klik hier voor meer informatie over de Live Online opleiding)

Details van de opleiding Verdieping Coaching en Counselling

Opleiding:

Verdieping Coaching en Counselling

Duur:

10 maanden

Omvang:

10 lesdagen

Groepsgrootte:

Klassikale opleiding: 10 tot 12 deelnemers
Online opleiding: 6 tot 10 deelnemers

Studiebelasting:

Gemiddeld 8-10 uur per week

Opleidingsniveau:

HBO-niveau

Vooropleiding:

Voor deze opleiding dien je minimaal een MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding* te hebben afgerond en voldoende levenservaring en motivatie te hebben, aangevuld met de opleiding Basis Coaching en Counselling of een opleiding op het gebied van coaching en counselling van minimaal 10 dagen (indien je een vergelijkbare opleiding elders hebt gevolgd, neem dan contact met ons op).

* Indien je niet voldoet aan deze eis, klik dan hier voor de mogelijkheden.

Docenten:

Diploma:

Studenten ontvangen het diploma Verdieping Coaching en Counselling indien zij hebben voldaan aan de volgende eisen:

 • Het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 90%.
 • Portfolio met een voldoende beoordeling hebben afgesloten.
 • Mondeling examen met een voldoende beoordeling hebben afgesloten.
 • Het ontvangen van een positieve trainersverklaring.
 • Voldaan hebben aan de eisen voor het werken met proefcliënten.
 • Voldaan hebben aan de eisen voor intervisie.
 • Een bewijs van minimaal 3 uur supervisie.
 • Voldaan is aan de betalingsverplichting.

Supervisie:

In deze opleiding is 3 uur supervisie een verplicht onderdeel. Supervisie dient door de student zelf geregeld en ingekocht te worden. Dit kan bijvoorbeeld bij een van onze eigen supervisoren, maar je kunt ook zelf een LVSC-geregistreerde supervisor kiezen. Klik hier voor het overzicht van de supervisoren van de ACC.

Portfolio-eisen:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, je specialisatie-essay, de sessies met je proefcliënten, de intervisie, supervisie en de geoefende methodieken. Het portfolio wordt afgerond met een mondeling examen.

Proefcliënten:

Je gaat 40 uur aan het werk met proefcliënten. De proefcliënten dienen door de student zelf gezocht te worden.

Aanwezigheidsplicht:

Studenten worden geacht minimaal 90% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen, waarbij er voor de eerste en de laatste lesdag verplichte aanwezigheid geldt. Deze lesdagen kunnen dus niet gemist worden.

Erkenning:

LVSC ACC logo IAC ACC logo NFG ACC logo

Deze opleiding is erkend door de LVSC. Dat betekent dat je na afronding van deze opleiding lid kunt worden van de LVSC. Als je Basis Coaching en Counselling hebt gedaan, of een diploma hebt van de oude ACC, en daarna deze opleiding hebt afgerond, dan kun je je inschrijven als Registercoach bij de LVSC. Tijdens de opleiding kun je je al inschrijven als student-lid en als Aspirant-Registercoach.

De ACC heeft tevens erkenning ontvangen van de IAC (International Association for Counselling). Dit betekent dat ons instituut en onze opleidingen aan de standaarden van de IAC voldoen.

Indien je een diploma hebt van de ACC, dan kun je registerlid worden van de NFG en zou dit onder voorwaarden kunnen leiden tot vergoeding door de zorgverzekering.

Lees hier meer over accreditatie en erkenning van de ACC.

Literatuurlijst:

Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.

Prijzen

Start najaar 2024:

Totaalprijs € 3.597,-. Betaling in 3 termijnen € 1.199,- per termijn.*

Extra kosten:

Drie uur supervisie. De kosten voor supervisie zijn niet in de prijs van de opleiding inbegrepen en dienen aan de supervisor zelf te worden betaald.

Indien supervisie bij een van de supervisoren van de ACC wordt afgenomen zijn de kosten € 100,- per uur (dus € 300,- in totaal voor 3 uur). NB: dit is een speciaal tarief voor studenten van de ACC. Klik hier voor het overzicht van supervisoren van de ACC. Supervisie kan ook worden afgenomen bij een LVSC-geregistreerde supervisor. Hierbij wordt de prijs bepaald door de supervisor zelf.

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief administratiekosten (à € 50,-), lesmap (à € 50,-) en examenkosten. De literatuur is niet inbegrepen en dient door de student zelf te worden geregeld. Indien er een herexamen nodig is voor het portfolio en bijbehorende mondelinge examen dan zijn hiervoor de kosten € 200,-.

NB: De lesmap wordt eenmalig per student verstrekt. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een herdruk van de lesmap aan te vragen. Indien een herdruk akkoord is bevonden door de ACC, dan zijn de kosten daarvan € 100,- (inclusief administratiekosten en verzendkosten binnen Nederland).

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen btw van toepassing is.

Volg je al een opleiding bij de ACC?

Volg je al een opleiding bij ons en wil je je inschrijven voor de opleiding Verdieping Coaching en Counselling? Je hoeft je dan niet via de website in te schrijven. Stuur alsjeblieft een e-mail naar info@counselling.nl (met als onderwerp Inschrijven Verdieping Coaching en Counselling) met daarin:

 • Voornaam en achternaam
 • Adres en woonplaats
 • Telefoonnummer
 • Geboortedatum
 • Gewenste betaalmethode (in één keer of in 3 maandelijkse termijnen)
 • Klassikale opleiding of online opleiding

Nadat wij jouw e-mail hebben ontvangen, ontvang je van ons een vragenlijst om te kunnen beoordelen of je kunt worden toegelaten tot de opleiding.

Indien je nog geen opleiding volgt bij de ACC, vragen wij je vriendelijk om je via de knop ‘Inschrijven‘ hieronder te registreren.

Klassikale opleiding

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Variant
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
Klassikaal (10 maanden)
13-06-2025
vrijdag
10.00 - 17.00 uur
Mado Remkes
Utrecht

Online opleiding

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Variant
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
Live Online (10 maanden)
02-07-2025
woensdag
9.45 - 13.15 uur
Mado Remkes
Computer met webcam
Minimum en maximum aantal deelnemers

De klassikale opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 12 deelnemers. De online opleiding gaat van start bij een minimum van 6 deelnemers en heeft een maximum van 10 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

Aanwezigheidsplicht en lessen inhalen

Studenten worden geacht minimaal 90% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen, waarbij er voor de eerste en de laatste lesdag verplichte aanwezigheid geldt. Deze lesdagen kunnen dus niet gemist worden.

In principe verwachten we dat je de lessen op je eigen locatie volgt. In noodgevallen kan een lesdag in overleg op een andere locatie worden ingehaald. Neem hiervoor tijdig contact met ons op per telefoon of email, dan zoeken we samen naar een geschikte oplossing.

Tijdens de opleiding van ACC heb ik mijzelf, op mijn manier, kunnen ontwikkelen als coach/counsellor. Daarnaast heeft mij dit ook als persoon verder gebracht. De docenten heb ik als zeer bekwaam ervaren. Vanuit hun intrinsieke motivatie geven ze de lesstof door. Leren is voor mij jezelf ontwikkelen door de geleerde theorie in de praktijk brengen. Deze ruimte heb ik bij de ACC ervaren. De aangeboden lesstof geeft je veel handvatten om je cliënten te begeleiden. De kracht van de ACC is dat je gezien wordt en je de weg naar ontwikkeling laat voelen en realiseren.

De (Live) Online opleiding Verdieping Coaching en Counselling is de online variant van de klassikale opleiding Verdieping Coaching en Counselling. Meer informatie over de inhoud van de opleiding, vind je op het tabblad algemeen. Lees hieronder wat het volgen van live online lessen inhoudt.

Hoe werkt de live online opleiding?

De live online opleiding volg je met je eigen computer (met webcam) via het programma Zoom. Met dit programma kun je zowel met de hele groep met de trainer werken, als in aparte groepjes met elkaar oefenen. Dit maakt dat de online lessen (bijna) dezelfde mogelijkheden bieden als klassikaal onderwijs. Je krijgt live les van een docent, oefent met je medestudenten en krijgt hier feedback op van de docent.

Om veel aandacht te kunnen geven aan persoonlijke groei en ontwikkeling zijn er per online groep 6 tot 10 deelnemers. Eén lesdag wordt verspreid over twee lesochtenden. Deze lesochtenden vinden plaats van 9.45 tot 13.15 uur. Tussen de lessen door kun je (online) met je medestudenten oefenen en intervisie houden. Daarnaast werk je aan je portfolio en coach je je eigen proefcliënten (online of real life).

Zo leer je dus vanuit je eigen huis, waar ook ter wereld, coachen en counsellen.

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 40 uur aan het werk met proefcliënten. Minimaal de helft van deze uren moeten worden ingevuld met cliënten op het gebied van de gekozen specialisatierichting.

Wanneer wordt de live online opleiding gegeven?

De Live Online opleiding Verdieping Coaching en Counselling gaat weer van start in het najaar van 2024. De Live Online opleiding wordt op woensdagochtend gegeven en start op 2 oktober 2024.

Hoe kan ik mij inschrijven voor de Live Online opleiding?

Op het tabblad plaats en data kun je je inschrijven voor de Live Online opleiding. Onder de klassikale opleiding vind je de mogelijkheid om je in te schrijven voor de online variant van Verdieping Coaching en Counselling.

Bekijk ook onze blog

Online opleiding Blog

Waarom online coaching steeds populairder wordt

15 mei 2020 – Online coaching is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is natuurlijk geen vreemde ontwikkeling, want veel onderdelen van ons leven spelen zich tegenwoordig online af. Lees meer

Back To Top