Skip to content

Rouw en Verlies Coach

5 maanden (5 lesdagen)
Utrecht
€ 1.950
Duur: 5 maanden (5 lesdagen)
Waar: Utrecht
Prijs: € 1.950
Iedereen maakt in zijn leven het verlies mee van belangrijke mensen of dingen. Als coach, hulpverlener of (HR-)manager kom je dan ook regelmatig mensen tegen die te maken hebben met rouw en verlies. Rouwen doen we niet alleen bij een verlies door de dood van een geliefd persoon. We rouwen ook bij een verlies van gezondheid, relatie, werk, toekomstperspectief of door echtscheiding. Rouwen is een natuurlijk proces dat vraagt om erkenning van het verlies, en nabijheid van anderen, om de moeilijke rouwemoties te kunnen doorstaan. In de opleiding Rouw en Verlies Coach leer je dat rouw verschillende verschijningsvormen kent en dat iedereen rouw uit op een manier die bij hem of haar past. Je leert hoe een gezond rouwproces eruit ziet en hoe je je cliënt hierin kunt begeleiden.

Over de Rouw en Verlies Coach opleiding

In deze opleiding wordt uitgegaan van het Duale procesmodel, waarin zowel rouw als herstel een plaats hebben. Het model toont de slingerbeweging tussen verlies en herstel. Als rouwbegeleider zoek je met je cliënt naar de balans tussen het verlies ervaren en ontspanning en afleiding vinden en zinvol bezig zijn. Andere theorieën over rouw (verliescirkel, rouwtaken) worden ook besproken, zodat iedere student gedegen achtergrondkennis bezit over rouw en verlies. Je leert tijdens het lesprogramma over de menselijke ontwikkeling. Dit helpt je begrijpen hoe kinderen, jongeren en volwassenen omgaan met rouw. Ook verschillen in rouw tussen mannen en vrouwen zijn vaak te herleiden naar verschillen in ontwikkeling. In het lesprogramma worden verschillende soorten rouw besproken, zoals uitgestelde rouw, her-rouw, verlaat verdriet en gecompliceerde rouw. Ook kijken we naar mogelijke hulpbronnen bij rouw, zoals de sociale omgeving, veerkracht en rituelen.

De basis van de opleiding bestaat uit theorie en inzichten over rouw en verlies. Deze worden afgewisseld met oefeningen en opdrachten. De oefeningen en opdrachten doe je eerst zelf, om zo te voelen welk effect ze op een rouwend persoon kunnen hebben. Ook je eigen rouwgeschiedenis komt op deze manier aan bod en krijgt een plek. Je krijgt zo als rouwcoach meer inzicht in je eigen thema’s en patronen en hoe deze je zullen helpen of belemmeren om mensen die met rouw te maken hebben te begeleiden.

Het doel van de opleiding

Deze rouwbegeleiding opleiding geeft hulpverleners de handvatten die nodig zijn om mensen die te maken hebben met rouw en verlies op een passende manier te ondersteunen. Je leert hoe je mensen als rouwcoach kunt begeleiden in een ‘normaal’ rouwproces en je leert herkennen wanneer er sprake is van verstoorde rouw en wat er nodig is om iemand ook in die gevallen goed te begeleiden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de grenzen van het vak en wanneer het bij gecompliceerde processen nodig is om door te verwijzen.

Voor wie is de opleiding Rouw en Verlies Coach bedoeld?

Iedereen die de opleiding Basis Coaching en Counselling (of een vergelijkbare opleiding van een andere aanbieder) heeft afgerond kan toegelaten worden tot deze opleiding. Ook professionals met een andere relevante achtergrond (zoals psychologie, pedagogiek, sociaal pedagogische hulpverlening en maatschappelijk werk) kunnen in overleg worden toegelaten. Maar ook wanneer je een aantal jaren werkervaring hebt op een plek waar je veel met rouw te maken hebt (bijvoorbeeld als uitvaartondernemer, hospice medewerker, pastoraal werker) kun je contact opnemen om te kijken of je tot het programma toegelaten kunt worden.

Wat leer ik in de opleiding?

Door deze opleiding te volgen, krijg je gedegen kennis over verlies en rouw. Samen met goede luistervaardigheden is dit onmisbaar in het begeleiden van mensen met een verlieservaring. Je leert tijdens het programma wat past binnen de werkzaamheden van de verlies- en rouwcoach / counsellor en wanneer je zou moeten doorverwijzen naar iemand die meer gespecialiseerde hulp kan bieden. Daarnaast leer je welke kennis ouders en andere betrokkenen bij een kind of een jongere nodig hebben om hun kind of jongere te kunnen begeleiden met rouwverwerking.

Opbouw van de opleiding Rouw en Verlies Coach

  • Dag 1 – Inventariseren van de kennis over rouw in de groep en het leren van belangrijke theorieën over rouw en verlies zoals het duale procesmodel, rouwtaken en de verliescirkel.
  • Dag 2 – Systemische aspecten bij rouw. Hierbij wordt gekeken hoe familiesystemen en andere systemen een rol spelen bij rouw en welke invloed hechting heeft op rouw.
  • Dag 3 – Deze dag gaat over rouw bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen die rouwen. Op deze dag komen onder andere onderwerpen aan bod als ontwikkelingspsychologie, verlies van broer/zus en de theorie van mindset.
  • Dag 4 – Genderspecifieke rouwbeleving (verschil tussen mannen en vrouwen), aandacht voor verschillende soorten rouw, zoals verlaat verdriet, rouw bij chronische ziekte, migratie, of bij baanverlies.
  • Dag 5 – De ochtend gaat over gecompliceerde en traumatische rouw. In de middag is er aandacht voor hulpbronnen en zingeving bij rouw, zoals iemands sociale omgeving, rituelen en veerkracht.

Bekijk ook onze blog

ACC Blog interview Rouw en Verlies Coach Ellen Dreezens

Interview met Rouw en Verlies Coach docent Ellen Dreezens

Lees waarom Ellen Rouw en Verlies Coach is geworden en leer alles over de opleiding.
Lees verder

Details van de opleiding Rouw en Verlies Coach

Opleiding:

Rouw en Verlies Coach

Kenmerken:

Klassikale opleiding

Duur:

5 maanden

Omvang:

5 lesdagen

Groepsgrootte:

10 tot 16 deelnemers

Studiebelasting:

Gemiddeld 8-10 uur per week (buiten de lesdagen om)

Opleidingsniveau:

HBO-niveau

Vooropleiding:

Voor deze opleiding dien je minimaal een MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding* te hebben afgerond en voldoende levenservaring en motivatie te hebben. Daarnaast is het om deel te kunnen nemen aan deze specialisatie opleiding vereist dat je al een opleiding op het gebied van coaching en/of counselling hebt afgerond van minimaal 10 dagen (bijvoorbeeld de opleiding Basis Coaching en Counselling) en dat je voldoet aan deze coachcompetenties.

Ook mensen die werkzaam zijn in de hulpverlening en kennis en vaardigheden op willen doen op het gebied van begeleiding bij rouw en verlies kunnen (onder voorwaarden) worden toegelaten. Je hebt in dat geval ruime ervaring nodig met het begeleiden van mensen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

* Indien je niet voldoet aan deze eis, klik dan hier voor de mogelijkheden.

Docenten:

Diploma:

Bij het ontvangen van een positieve trainersverklaring, een bewijs van minimaal 2 uur supervisie, een positieve beoordeling van het portfolio, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 100% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Rouw en Verlies Coaching.

Supervisie:

In deze opleiding is 2 uur supervisie een verplicht onderdeel. Supervisie dient door de student zelf geregeld en ingekocht te worden. Dit kan bij een van onze supervisoren of je kunt zelf een LVSC-geregistreerde supervisor kiezen. Klik hier voor het overzicht van supervisoren van de ACC.

Portfolio-eisen:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie, supervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 20 uur aan het werk met proefcliënten. De proefcliënten dienen door de student zelf gezocht te worden.

Aanwezigheidsplicht:

Studenten worden geacht 100% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen.

Erkenning:

LVSC ACC logo IAC ACC logo
Deze opleiding is erkend door de LVSC. Dat betekent dat je na afronding van deze opleiding met een diploma lid kunt worden van de LVSC. Als je Basis Coaching en Counselling hebt gedaan, of een diploma hebt van de oude ACC, en daarna deze opleiding hebt afgerond, dan kun je je inschrijven als Registercoach bij de LVSC. Tijdens de opleiding kun je je al inschrijven als student-lid en als Aspirant-Registercoach.

De ACC heeft tevens erkenning ontvangen van de IAC (International Association for Counselling). Dit betekent dat ons instituut en onze opleidingen aan de standaarden van de IAC voldoen.

Lees hier meer over accreditatie en erkenning van de ACC.

Literatuurlijst:

Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.

Prijzen

Start september 2024:

Totaalprijs € 1.950,-. Betaling in 3 termijnen € 650,- per termijn.*

Extra kosten:

Twee uur supervisie. De kosten voor supervisie zijn niet in de prijs van de opleiding inbegrepen en dienen aan de supervisor zelf te worden betaald.

Indien supervisie bij een van de supervisoren van de ACC wordt afgenomen zijn de kosten € 100,- per uur (dus € 200,- in totaal voor 2 uur). NB: dit is een speciaal tarief voor studenten van de ACC. Klik hier voor het overzicht van supervisoren van de ACC. Supervisie kan ook worden afgenomen bij een LVSC-geregistreerde supervisor. Hierbij wordt de prijs bepaald door de supervisor zelf.

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief administratiekosten (à € 50,-) en lesmap (à € 50,-) die wordt uitgereikt door de docent. De literatuur is niet inbegrepen in de prijs en dient door de student zelf te worden aangeschaft.

NB: De lesmap wordt eenmalig per student verstrekt. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een herdruk van de lesmap aan te vragen. Indien een herdruk akkoord is bevonden door de ACC, dan zijn de kosten daarvan € 100,- (inclusief administratiekosten en verzendkosten binnen Nederland).

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen btw van toepassing is.

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
10-01-2025
vrijdag
10.00 - 17.00 uur
Ellen Dreezens
Utrecht
Minimum en maximum aantal deelnemers

Rouw en Verlies Coach start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een ander moment.

Aanwezigheidsplicht

Studenten worden geacht 100% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen.

In kort tijdsbestek ruime voorziening van zowel theoretische als praktische informatie. Ruimte voor persoonlijke aandacht.

Prettige lerares en waardevolle oefeningen die aansluiten of kunnen aansluiten in je coaching.

Een leerzaam en informatief traject.

Gepassioneerde docenten, goede locatie, goede informatievoorziening, goed bereikbaar, mooie literatuur, betrokken medewerkers en breed aanbod aan opleidingen.

Voor mij een gedegen opleiding en de mensen van de administratie blijven heel prettig met je in contact totdat alles duidelijk is.

Opleiding sluit goed aan bij de praktijk. Zowel theorie- als praktijkopdrachten sluiten aan.

Back To Top