skip to Main Content

Rouw en Verlies Coach

Iedereen maakt in zijn leven het verlies mee van belangrijke mensen of dingen. Als coach, hulpverlener of (HR-)manager kom je dan ook regelmatig mensen tegen die te maken hebben met rouw en verlies. Rouwen doen we niet alleen bij een verlies door de dood van een geliefd persoon. We rouwen ook bij een verlies van gezondheid, relatie, werk, toekomstperspectief of door echtscheiding. Rouwen is een natuurlijk proces dat vraagt om erkenning van het verlies, en nabijheid van anderen, om de moeilijke rouwemoties te kunnen doorstaan. In deze 5-daagse module leer je dat rouw verschillende verschijningsvormen kent en dat iedereen rouw uit op een manier die bij hem of haar past. Je leert hoe een gezond rouwproces eruit ziet, en hoe je je cliënt hierin kunt begeleiden.

De ACC-opleidingen in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Over de module Rouw en Verlies Coach

In deze module wordt uitgegaan van het Duale procesmodel, waarin zowel rouw als herstel een plaats hebben. Het model toont de slingerbeweging tussen verlies en herstel. Het gaat over balans tussen het verlies ervaren en ontspanning en afleiding vinden en zinvol bezig zijn. Andere theorieën over rouw (verliescirkel, rouwtaken) worden ook besproken, zodat iedere student gedegen achtergrondkennis bezit over rouw en verlies. Je leert in deze module over de menselijke ontwikkeling. Dit helpt je begrijpen hoe kinderen, jongeren en volwassenen om gaan met rouw. Ook verschillen in rouw tussen mannen en vrouwen zijn vaak te herleiden naar verschillen in ontwikkeling. In de module worden verschillende soorten rouw besproken, zoals uitgestelde rouw, her-rouw, verlaat verdriet en gecompliceerde rouw. Ook kijken we naar mogelijke hulpbronnen bij rouw, zoals de sociale omgeving, veerkracht en rituelen.

De basis van de module bestaat uit theorie en inzichten over rouw en verlies. Deze worden afgewisseld met oefeningen en opdrachten. Deze oefeningen en opdrachten doe je eerst zelf, om zo te voelen welk effect ze op een rouwend persoon kunnen hebben. Ook je eigen rouwgeschiedenis komt op deze manier aan bod en krijgt een plek. Je krijgt zo meer inzicht in je eigen thema’s en patronen en hoe deze je zullen helpen of belemmeren om rouwende mensen te begeleiden.

Het doel van de module Rouw en Verlies Coach

Deze module geeft hulpverleners de handvatten die nodig zijn om mensen die te maken hebben met rouw en verlies op een passende manier te begeleiden. Je leert hoe je mensen kunt begeleiden in een ‘normaal’ rouwproces en je leert herkennen wanneer er sprake is van verstoorde rouw en wat er nodig is om iemand ook in die gevallen goed te begeleiden. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de grenzen van het vak en wanneer het bij gecompliceerde processen nodig is om door te verwijzen.

Voor wie is de module bedoeld?

Iedereen die de opleiding Basis Coaching en Counselling (of een vergelijkbare opleiding van een andere aanbieder) heeft afgerond kan toegelaten worden tot deze module. Ook professionals met een andere relevante achtergrond (zoals psychologie, pedagogiek, sociaal pedagogische hulpverlening, maatschappelijk werk) kunnen in overleg worden toegelaten tot de module. Maar ook wanneer je een aantal jaren werkervaring hebt op een plek waar je veel met rouw te maken hebt (bijvoorbeeld als uitvaartondernemer, hospice medewerker, pastoraal werker) kun je contact opnemen om te kijken of je tot de module toegelaten kunt worden.

Wat leer ik in de module?

Door deze module te volgen, krijg je gedegen kennis over verlies en rouw. Samen met goede luistervaardigheden is dit onmisbaar in het begeleiden van mensen met een verlieservaring. Je leert in deze module wat past binnen de werkzaamheden van de verlies- en rouwcoach / counsellor en wanneer je zou moeten doorverwijzen naar iemand die meer gespecialiseerde hulp kan bieden. Daarnaast leer je in deze module welke kennis ouders en andere betrokkenen bij een kind of een jongere nodig hebben om hun kind of jongere te kunnen begeleiden.

Opbouw module

  • Dag 1: Inventariseren van de kennis over rouw in de groep en het leren van belangrijke theorieën over rouw en verlies. In de middag zoomen we in op een systemische manier van kijken naar rouw.
  • Dag 2: Aandacht besteden aan rouw bij kinderen, waarin we ook spreken over de ontwikkelingstaken die kinderen moeten volbrengen, en die een invloed hebben op hoe zij rouwen.
  • Dag 3: Deze dag gaat over jongeren en jongvolwassenen die rouwen, en over het verschil tussen mannen en vrouwen in rouw.
  • Dag 4: Aandacht voor verschillende soorten rouw, zoals verlaat verdriet, rouw bij chronische ziekte en rouw bij baanverlies.
  • Dag 5: We sluiten de module af met een ochtend over gecompliceerde en traumatische rouw, en een middag over hulpbronnen bij rouw, zoals iemands sociale omgeving, rituelen en veerkracht.
Details
AB
Opleiding:Rouw en verlies
Duur:3 maanden
Omvang:5 dagen
Groepsgrootte:10 tot 16 deelnemers
Studiebelasting:12-15 uur totaal (buiten de lesdagen om)
Kenmerken:Klassikaal onderwijs
Vooropleiding:Dit is een specialisatiemodule. Om deel te kunnen nemen is het vereist dat je al een opleiding op het gebied van coaching en/of counselling hebt afgerond van minimaal 10 dagen, bijvoorbeeld de opleiding Basis Coaching en Counselling en dat je voldoet aan de 8 Coachcompetenties. Deelnemers hebben HBO werk- en denkniveau en voldoende levenservaring en motivatie (MBO+ is toegestaan indien dit is aangevuld met werkervaring).
Docenten:Ellen Dreezens
Literatuur:Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.
Literatuur bestellen:Bestel online bij YouBeDo. De ACC werkt samen met YouBeDo. Door je boeken te bestellen bij YouBeDo doneer jij tot 12% aan een goed doel, zonder dat het jou wat extra kost.
Diploma:Je ontvangt een certificaat van deelname
Prijzen
AB
Start najaar 2020Totaalprijs € 1.475,-
BetaalwijzeDe betaling van deze module gaat via iDEAL of Bancontact (België). Na het inschrijven op deze module word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmateriaal dat wordt uitgereikt door de docent. De literatuur is niet inbegrepen in de prijs en dient door de student zelf te worden aangeschaft.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Filters Sorteer resultaten
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
23 oktober 2020
18 december 2020
vrijdag
10.00-17.00 uur
Ellen Dreezens
Utrecht
Minimum en maximum aantal deelnemers

De module start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de module of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de module is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een ander moment.

Back To Top