blank

Ellen Dreezens

Wat je in je hart bewaart raak je nooit meer kwijt

Ik vind les geven een van de leukste dingen om te doen. Het is fijn om iemand iets te leren, maar het is ook fijn om zelf te leren van iedereen die je tegenkomt. In mijn werk als docent aan de Universiteit van Tilburg geef ik les over uiteenlopende vakgebieden. Ik ben daarin altijd op zoek naar kennis die je als student meteen toe kunt passen. Ik hoor van studenten vaak terug dat mijn vakken hun perspectief op de wereld veranderd hebben, en dat is voor mij een van de grootste complimenten om te krijgen.

Mijn achtergrond
Naast mijn werk aan de Universiteit van Tilburg heb ik een eigen praktijk, waarin ik me bezig houd met rouw en verlies. Ik geef lezingen en schrijf boeken over dit thema, en begeleid mensen die met een verlies te maken hebben. Mijn interesse hiervoor komt uit mijn levensgeschiedenis, ik ben opgeleid als psycholoog en ben ervaringsdeskundige op het gebied van rouw. Door het vroege overlijden van mijn beiden ouders is rouw een vertrouwd onderwerp voor me, waar ik zowel op praktisch als op theoretisch niveau veel kennis en ervaring over heb.

Expertise en passie
Ik ben goed in het vertalen van theoretische kennis naar iets wat praktisch bruikbaar is. In mijn Doorleefboek voor kinderen die rouwen staat bijvoorbeeld het idee van de hulp-volwassene centraal. Dit is een persoon die, naast de ouder(s) van een kind, zich tot taak stelt om het kind zo goed mogelijk door een rouwperiode heen te helpen. Het boek bevat opdrachten om samen mee aan de slag te gaan, maar ook duidelijke uitleg en tips voor de hulp-volwassene. Het scheurblok rouw dat ik voor volwassenen maakte, zorgt ervoor dat iemand die rouwt elke dag een kleine handreiking krijgt om met zijn of haar rouw om te gaan, zonder dat hij of zij daarvoor moeilijke tekst tot zich moet nemen, omdat daar vaak helemaal geen ruimte en concentratie voor aanwezig is. Zo probeer ik zowel rouwende kinderen als volwassenen met liefdevol ontworpen hulpmiddelen zo goed mogelijk te ondersteunen. Precies dat vind ik ook belangrijk in les geven: proberen de stof zo te brengen dat mijn studenten er het maximale uit kunnen halen.

Waarom ben je docent bij de ACC?
Ik heb zelf (na mijn opleiding als psycholoog) twee jaar ACC gedaan. Ik heb daar heel veel van geleerd. Hoe luister je echt, hoe stel je goede vragen, hoe zorg je voor veiligheid in een coachings-gesprek. Ik vind het erg leuk om les te geven aan mensen die om welke reden dan ook deze vaardigheden willen leren. Ze hebben mij veel gebracht!

Wie is mijn held en waarom?
Om eerlijk te zijn heb ik geen grote helden. Ik vind bekende mensen niet zo interessant, omdat ze ver van je af staan. Ik heb wel een heleboel ‘kleine helden’, mensen die iets beter kunnen dan ik, of die op een manier in het leven staan waar ik van kan genieten. Ik vind het leuk om voor elke persoon te ontdekken op welk vlak hij of zij een held voor anderen is. Iedereen om me heen kan daarmee een held zijn!

Mijn favoriete quote?
Ik maak graag luciferdoosjes met daarin quotes, dus als antwoord op deze vraag een foto met daarop een aantal van mijn doorgeef-doosjes.

Ellen Dreezens Quotes

Bekijk ook onze blog

ACC Blog interview Rouw en Verlies Coach Ellen Dreezens

Interview met Rouw en Verlies Coach docent Ellen Dreezens

Lees waarom Ellen Rouw en Verlies Coach is geworden en leer alles over de opleiding.
Lees verder