Skip to content

STAP-budget

Op donderdag 6 juli 2023 heeft de Nederlandse overheid bekend gemaakt dat er geen STAP-budget meer kan worden aangevraagd voor particulier onderwijs. Vanaf de eerstvolgende STAP-budget aanvraagdatum wordt het aanvragen van STAP-subsidie alleen mogelijk voor OCW-erkend onderwijs (regulier MBO, HBO en Universiteit). De aanvraagdatum van 3 juli 2023 was daarmee de laatste keer dat er STAP-budget kon worden aangevraagd voor opleidingen van de ACC. Meer informatie vind je op de website van de overheid.

Geplaatst op vrijdag 7 juli 2023

STAP staat voor ‘STimulering ArbeidsmarktPositie’. Vanaf 1 maart 2022 konden zowel werkenden als werkzoekenden een STAP-budget van maximaal € 1.000 aanvragen om een opleiding te volgen. De regeling was door de overheid in het leven geroepen om mensen de kans te geven hun duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten door het volgen van een opleiding. Door jaarlijks subsidie beschikbaar te stellen, wilde de overheid scholing toegankelijker maken en mensen stimuleren om zich hun leven lang te blijven ontwikkelen.

Na de aanvraagronde in juli 2023 is de STAP-regeling echter alweer vervallen voor particulier onderwijs, waaronder de opleidingen van de ACC. Per 1 januari 2024 zal dit ook gelden voor overheids-erkend onderwijs.

Andere mogelijkheden voor financiering van een opleiding

Hoewel het dus niet langer mogelijk is om STAP-budget aan te vragen, zijn er nog andere mogelijkheden voor financiering van een opleiding. Op deze pagina vind je een overzicht van alle betaalmogelijkheden bij de ACC.

Studenten die STAP-budget hebben aangevraagd voor een opleiding van de ACC in het tijdvak van juli 2023, kunnen hieronder informatie vinden over de administratieve afhandeling indien STAP-budget wel of niet wordt toegekend:

Heb jij STAP-budget aangevraagd?

Indien jij STAP hebt aangevraagd in het tijdvak van juli 2023, dan geldt voor jou het volgende:

  1. Het UWV beoordeelt binnen 4 weken of jouw STAP-budget wordt toegekend. Als je inlogt op stapuwv.nl kun je onder ‘Mijn aanvragen’ de status van je aanvraag bekijken.
  2. Het STAP-budget wordt toegekend of afgewezen. Indien je STAP-budget wordt toegewezen, dan krijgen zowel jij als wij daar een melding van. Je krijgt de melding “voorlopig toegekend”. Dat betekent dat de subsidie is toegekend, op voorwaarde dat de opleiding (of een evenredig deel daarvan) ook echt wordt gevolgd. Je moet de opleiding afronden of voldoende studievoortgang boeken. Indien het STAP-budget niet wordt toegekend (of het potje is leeg), dan krijg alleen jij daar een melding van.
    Let op: wij ontvangen in dit geval dus géén melding. We gaan er daarom vanuit dat je deelneemt aan de opleiding, tot je ons schriftelijk laat weten dat je hiervan afziet. Onze algemene voorwaarden zijn ook in dit geval van toepassing. Bevestig eventuele annuleringen dus alsjeblieft tijdig en schriftelijk (via e-mail) aan ons.
  3. Het STAP-budget wordt betaald aan de ACC. Het STAP-budget wordt betaald aan de opleider. Jij ontvangt dus niet rechtstreeks geld van het UWV. Indien je het volledige opleidingsgeld al hebt betaald, ontvang je van ons het STAP-budget terug op de rekening waar je het bedrag eerder van hebt betaald. Indien je een deel nog niet hebt betaald, dan verrekenen we het nog openstaande bedrag met het STAP-budget.

Let op: je plek in de opleiding is pas verzekerd als de volledige opleidingskosten zijn betaald. Dat betekent dat je als je zeker wilt zijn van een plek, het noodzakelijk is het hele bedrag zo snel mogelijk te betalen. Indien het STAP-budget wordt toegekend, storten wij dit bedrag weer aan jou terug.

  1. Na afloop van de opleiding laten wij aan het UWV weten of jij als student aan de opleiding hebt deelgenomen en deze ook hebt afgerond.
  2. Als er iets verandert (bijvoorbeeld: wij kunnen een opleiding niet laten doorgaan, of jij kan niet meedoen of kan de opleiding niet afronden), dan moet dit aan het UWV worden doorgegeven. Zowel wij als opleider als jij als student zijn verplicht om het UWV op de hoogte te houden van wijzigingen in de situatie. Het UWV kan het STAP-budget dan geheel of gedeeltelijk terugvorderen.

Je kunt de voorwaarden om STAP-budget te krijgen vinden op deze pagina van het UWV.

Back To Top