Skip to content
ACC Online Open House open dag

Waarom online coaching steeds populairder wordt

Online coaching is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is natuurlijk geen vreemde ontwikkeling, want veel onderdelen van ons leven spelen zich tegenwoordig online af. We winkelen steeds meer online, houden contact met onze vrienden via social media en chat-apps, en de digitale hulpmiddelen om te videobellen worden steeds beter. Sinds de corona-crisis is het gebruik van videobellen ook rap verder gegroeid. Het wordt bijvoorbeeld veel ingezet door het onderwijs en het bedrijfsleven, nu mensen verplicht zijn om thuis te werken. Ook activiteiten als muziekles en yoga worden intussen online aangeboden.

Het leveren van online diensten wordt dus steeds gebruikelijker. Ook coaches en counsellors bieden hun diensten meer en meer online aan, al dan niet noodgedwongen door de corona-crisis. Dit lijkt wellicht onlogisch, maar de ervaring leert dat het heel goed kan werken en ook zeker voordelen heeft.

De voordelen van online coaching

Online coaching kan helpen om een aantal drempels te verlagen:

Tijd-technisch

  1. Online coachen kan in principe overal. Het enige wat je nodig hebt is een rustige plek, een smartphone/laptop/tablet en toegang tot het internet. Dit betekent dat het makkelijker is om sessies in te plannen. Je cliënt heeft namelijk geen reistijd meer en hoeft op deze manier ook niet perse extra tijd vrij te nemen van zijn werk. Hij bespaart met online coachen dus zowel geld als tijd.
  2. Dit kan ook omgekeerd gelden voor jouzelf als coach: als je als coach normaliter jouw cliënt bezoekt, bespaar je zo ook op je eigen reistijd en kosten.

Geografisch

  1. Met online coachen kun je een groter gebied bedienen, aangezien je niet meer aan een regio bent gebonden. Dit biedt kansen om mensen aan de andere kant van het land, of zelfs aan de andere kant van de wereld, te coachen.
  2. Bij online groepscoaching en/of relatiecoaching, wat ook prima kan online, hoeft niet iedereen naar één bepaalde locatie af te reizen.

Inhoudelijk

  1. Door de mogelijkheid van coaching van achter de eigen computer, kan de drempel worden verlaagd voor mensen met een zeer druk leven, een lichamelijke beperking (die bijvoorbeeld reizen moeilijk maakt), of mensen met bijvoorbeeld een angststoornis.
  2. Cliënten durven op afstand vaak wat opener te zijn, door een gevoel van anonimiteit achter een beeldscherm, waardoor je als coach sneller tot de kern kunt komen.

Gezondheid-technisch

  1. In tijden van (dreigende) ziekte, zoals de corona-uitbraak of een griepepidemie, is online coachen uiteraard een zeer veilige optie.

We stellen hiermee overigens niet dat online coachen op voorhand een betere optie is dan coachen op locatie! Bij bepaalde complexe vraagstukken kan het bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om direct contact te hebben met de cliënt. Daarbij kan wel weer worden gedacht aan een combinatie van offline en online coaching, waarbij bijvoorbeeld in de beginfase de cliënt op locatie wordt begeleid, en daarna wordt overgegaan op online coaching. Ook kan er natuurlijk altijd nog een voorkeur bestaan voor face-to-face contact. Maar online coachen is dan toch een steeds belangrijkere (en binnenkort wellicht zelfs onmisbare) extra optie naast een ‘fysieke’ praktijk.

Online coachopleiding

De ACC heeft al jarenlang zeer succesvolle ervaringen met het geven van live online opleidingen. Het volgen van onze online opleiding is tevens een goede manier om te oefenen met het online begeleiden van toekomstige cliënten als coach/counsellor. Na deze opleiding kun je mensen zowel online als real life begeleiden. Ben je benieuwd naar ons aanbod? Klik hier voor onze live online opleidingen Basis Coaching en Counselling en Verdieping Coaching en Counselling.

Back To Top