blank

Lya Young-Afat

Gecertificeerd Coach ICF

“It’s not how good you are, it’s how good you want to be”

Aandacht voor de mens
Gevormd door mijn ervaringen in het leven, heb ik bereikt wat ik mezelf als vrouw altijd heb gegund: aandacht voor de mens. Op jonge leeftijd was ik me bewust van het leven dat ik wilde leiden in de grote mensen wereld. Ik zag mezelf als iemand die bezig was te investeren in de kwaliteit van mijn leven, in de wetenschap dat ik daar ooit de vruchten van zou plukken. Mijn keuzen hebben mij op dit levenspad gebracht en hebben mij die ingrediënten gegeven die ik nodig had in mijn groei en ontwikkeling. Nadat ik mijn intellectuele kant heb kunnen exploreren en ontwikkelen, ben ik met de ontwikkeling van mijn sociale/gevoelskant aan de slag gegaan. In die volgorde kwam ik terecht in een opmerkelijke groei die tegenwoordig met een mooi woord ‘spiritualiteit’ wordt genoemd. Voor mij betekent dit begrip bewust worden van je ‘Zijn”. Werken vanuit het holisme: Lichaam, Ziel en Geest, geeft bevrediging in en zin aan het leven.

Bewust leven vanuit mijn waarden
Stephen Covey beschrijft de holistische benadering zo prachtig en helder in zijn boek “The eight habbit of leadership”, echt een aanrader. Bewust leven vanuit mijn waarden: vrijheid, ruimte, perspectief, flexibiliteit, empathie en innerlijke rust, biedt mij een referentiekader. Overal waar ik kom neem ik deze waarden en principes mee, ze zijn voor mij de bakens in mijn levenszee, waar ik graag in vertoef.

Werken met beelden en metaforen
Werken met beelden en metaforen vind ik mooie instrumenten om mensen in verbinding te brengen met hun talenten, dromen en mogelijkheden. Mijn inspiratie en motivatie haal ik uit de positieve effecten die ik bij mijn klanten zich zie voltrekken, keer op keer op keer.

Het enige dat wij hoeven te doen is instappen
Ik geloof in de wet van aantrekking, omdat ik een scheppingsproces onderken waar wij allen aan deelnemen. Ook al zouden wij niets doen, het scheppingsproces blijft zich voltrekken, zoals de zon schijnt, de nacht valt, de dag begint etc. Dit gebeurt gratis en voor niets, het enige dat wij hoeven te doen is: instappen. Het doel waarmee je instapt is zeer relevant voor de ervaringen die jij zal creëren. De grondleggers van creëren zijn wij, wij zijn oorzaak en ook gevolg.

Samen het verschil maken
Mijn grote passie is zin te geven aan mijn leven en anderen hierin te betrekken, waardoor wij samen het verschil mogen maken. Mijn moeder was zo’n vrouw, van haar heb ik geleerd om te delen, te gunnen en te ontvangen. Van mijn vader heb geleerd hoe het leervermogen van mensen aan te spreken. Het trainersvak is een logische stap geweest in mijn groeiproces in combinatie met een eigen praktijk waar ik een diversiteit aan mensen begeleid met verschillende (levens) vraagstukken: verslavingsproblematiek, carrière gerelateerde vraagstukken, scheidingsperikelen, organisatievraagstukken, begeleiden van veranderingsprocessen. Wat mij steeds weer opvalt is dat al die mensen één ding gemeen hebben: dezelfde emoties. Alleen de beleving is verschillend. Met andere woorden: emoties zijn universeel, waar we ook geboren zijn of sterven.

Studenten over Lya

Lya is een echte professional en voelt razendsnel aan hoe situaties en/of systemen in elkaar zitten. Haar expertise, warmte, gedrevenheid en enorme ervaring maakt haar een geweldige trainster die het op een boeiende en eigen manier overbrengt op de groep!

Lya heeft duidelijk ervaring, (mensen)kennis en een scherpe blik. Hierdoor ziet ze veel en is haar feedback altijd heel persoonlijk en geen standaardverhaal, dus iets waar je echt wat aan hebt. ze beschikt over een groot arsenaal aan technieken en methodieken die ze over weet te brengen, maar is daarbij ook heel erg eigen gebleven. Dit weet ze ook over te brengen; kennis is belangrijk, maar zelfkennis en originaliteit/eigenheid ook. Ze weet een ander altijd vooruit te helpen als deze vastloopt, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Lya, is een zeer ervaren en intelligente docent! Gedreven door haar passie, hartelijkheid, warmte, maar vooral haar kennis en kunde omtrent alle elementen over Counselling en Coaching, haar raakvlakken met de sociale en emotionele problemen van Counselling en Coaching hebben diepe indruk op mij gemaakt. Ik was telkens weer verbaasd over haar manier van trainen en pas momenteel, veel toe wat ik van haar heb geleerd. Ik ga vol goede moed mijn examen tegemoet! Een docent uit duizenden!

Lya zei met nadruk tegen mij: “Er is overal een oplossing voor”. Zij gaf mij duidelijk de kracht en op een gegeven moment werd ik mij hiervan bewust om actie te ondernemen en dus ‘Doorgaan’. Zij gaf mij ruimte als ik iets niet begreep, ik kon mijn emoties toelaten en zij luisterde met aandacht. Mijn zelfvertrouwen was aanvankelijk niet groot. Maar ik voel me gegroeid, ik ben veel rustiger geworden ook wat betreft in communicatie, mijn vaardigheden/ technieken en ‘’loslaten’’ over verleden en toekomst. Lya zei tegen mij: “Je kan het, doe het rustig aan’’! Dat heeft mij ertoe gezet om door te gaan, ik ben er trots op. Ik heb veel gehad aan haar.