Skip to content
ACC Blog Recognising Strength Courage and Resilience

Hoe (h)erken je kracht, moed en veerkracht (bij jezelf en bij anderen)

Door: Louisa Busher. 

Als maatschappelijk werker, en meer recentelijk in een coachende en adviserende rol, heb ik veel mensen ontmoet, allemaal met hun gevarieerde levenservaringen. Door naar hun verhalen te luisteren, ben ik mij gaan beseffen dat we allemaal bronnen van kracht in ons dragen, en het vermogen om moedig en veerkrachtig te zijn als dat nodig is. Wanneer we onze krachtbronnen gaan (h)erkennen in ons eigen leven, maar ook in dat van anderen, kan dat ons en onze relaties sterk ten goede komen. Op ons pad als mens ervaren we allemaal uitdaging en ondergaan we verandering en transformatie. Juist in deze veranderingen ervaren we onze grootste groeimomenten. Als we ons dit realiseren, kunnen we kijken hoe we in het verleden vooruitgang hebben geboekt en hoe we onze krachtbronnen in de toekomst in kunnen zetten.

Soms vormen de dingen die we doen ons leven, zoals de beslissing om te stoppen met een relatie of een baan, en resulteren deze handelingen in ‘keerpunten’ of ‘mijlpalen’. Sommige handelingen zijn echter veel kleinere, dagelijkse handelingen die in het moment onherkenbaar aan ons voorbij kunnen gaan, maar die toch laten zien waar onze kracht en moed ligt. Bijvoorbeeld de moed om naar de behoeften van onze partner te luisteren, zelfs als we voelen dat onze mening niet wordt gehoord. De kracht om onze diepste gevoelens onder ogen te zien, hoe pijnlijk of eng deze ook zijn. De moed om uit bed te komen en aan een nieuwe dag te beginnen, ondanks dat je je neerslachtig of ongemotiveerd voelt; de lijst is eindeloos.

Waarom is het erkennen van onze kracht belangrijk?

Het erkennen van onze sterke punten en overwinningen kan een nuttige manier zijn om tot zelfcompassie te komen. Het actief identificeren van deze sterke punten en overwinningen helpt ons onze veerkracht te erkennen en herinnert ons daardoor aan ons potentieel. De basis van het humanisme is het idee dat we allemaal in de basis ‘goed’ zijn. Door ‘onvoorwaardelijke zelfacceptatie’ te beoefenen (onszelf eraan herinneren dat onze waarde niet gebaseerd is op bepaalde voorwaarden zoals bijvoorbeeld onze prestaties of kwaliteiten) moedigt ons aan om onszelf te omarmen en open te blijven staan ​​voor levenservaringen (1).

Als je zelfcompassie op kunt brengen, zul je merken dat het ook gemakkelijker is om compassie voor andere mensen op te brengen. Zoals het gezegde gaat; ‘Het aardig zijn voor iedereen die je tegenkomt, is een strijd voeren waar je niets van weet’. We worden vaak zo in beslag genomen door wat er in ons eigen leven gebeurt, dat we de strijd van de mensen om ons heen uit het oog verliezen. Zelfcompassie zorgt niet alleen voor compassie voor de ander, maar het helpt ons ook om contact te maken met de mensen om ons heen. En het helpt om te beseffen dat we allemaal met moeilijkheden te maken hebben. Hierdoor erkennen we ook dat uitdagingen, kracht en moed de kern van het menselijk bestaan ​​vormen en ons allemaal verbinden.

Herinner jezelf de volgende keer dat je een slechte dag hebt aan de uitdagingen die je hebt overwonnen en maak opnieuw verbinding met een aantal van die ervaringen. Oefen om aardig voor jezelf te zijn en herinner je hoeveel veerkracht en potentieel je hebt. Vergroot je zelfcompassie tot het punt waarop je het kunt overbrengen naar de mensen om je heen; onthoud dat we allemaal een gewone en dagelijkse strijd voeren en dat dit de dingen zijn die ons verbinden en ons echt menselijk maken.

Referenties

(1) Rogers, C. (1967) Over het worden van een persoon: de visie van een therapeut op psychotherapie. Londen: Constable & Robinson Ltd

 

De ACC biedt opleidingen aan om anderen te leren hun eigen talent te ontdekken, te ontwikkelen en te begeleiden in hun proces. Tijdens onze opleidingen leer je persoonlijke patronen herkennen als de wortel van bepaalde vraagstukken en maak je kennis met methodieken die kunnen worden toegepast tijdens sessies met je cliënt. Bij ons kun je de beginselen leren van het coachen en counsellen met de basis opleiding coaching en counselling en/of je specialiseren en verdiepen in een bepaalde richting. Ben je geïnteresseerd? Klik hier voor onze opleidingen en start in het voorjaar van 2021 met een Coaching en Counselling opleiding.

Back To Top