Skip to content
Student Willem Hellebrekers

De studentenervaring van Willem Hellebrekers

Willem Hellebrekers (55) heeft sinds een jaar zijn eigen praktijk als Stress en Burn-out coach in Lelystad. Willem heeft in 2020 de Stress en Burn-out opleiding afgerond bij de Academie voor Coaching en Counselling. Vervolgens heeft hij de opleidingen Loopbaancoach en Re-integratiecoach gevolgd. Een grote carrièreswitch voor een van oorsprong jazzsaxofonist. Lees het verhaal van Willem over waarom hij heeft gekozen voor de coachopleidingen van de ACC, wat de opleidingen hem hebben gebracht en hoe het is om een eigen coachpraktijk te hebben.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Stress en Burn-out van de ACC?

“Ik ben als jazzsaxofonist altijd geïnteresseerd geweest in hoe je kunt ontspannen op het podium. Door mijn eigen ervaring met stress en de blokkade die dit oplevert voor mij als muzikant, merkte ik de interesse te ontwikkelen om anderen te begeleiden in hun proces. Hiervoor heb ik meerdere cursussen gevolgd en ben in 2010 in aanraking gekomen met de opleiding voor de Alexandertechniek; een ontspanningstechniek voor podiumkunstenaars. Aangezien ik hier zelf veel baat bij had, ben ik zelf de lerarenopleiding gaan doen om de Alexandertechniek door te geven aan andere muzikanten en ben ik mijn eigen praktijk begonnen. Enige tijd later kwam ik in aanraking met een coach die mij vertelde ik dat ik een groter publiek kon bereiken door mij niet alleen te concentreren op het aanbieden van deze ene techniek, maar met de inzet van coachvaardigheden mensen op een breder vlak kon begeleiden met Stress en Burn-out klachten. Door de juiste vragen te stellen en goede coachtechnieken te leren kon ik mensen beter begeleiden op meerdere vlakken bij stressreductie en herstel. Via iemand uit mijn netwerk ben ik vervolgens geattendeerd op de opleiding Stress en Burn-out Coaching en Counselling bij de ACC, waar ik vervolgens in 2019 mee ben begonnen.”

Wat heb je aan de opleiding Stress en Burn-out gehad?

“Vanuit mijn eigen persoonlijkheid merkte ik dat ik zelf niet zo’n hele goede prater en luisteraar was. De opleiding heeft mij laten zien dat praten over gevoelens juist wel effectief kan zijn. Tijdens de opleiding heb ik erg veel bruikbare coachtechnieken geleerd en mijn luistervaardigheden ontwikkeld. Ik was voordat ik de opleiding deed gewend om iemand die gestrest was met enkele oefeningen, en soms zonder een woord te wisselen, te helpen. Nu neem ik de tijd om met mensen te praten, is mijn invoelingsvermogen ontwikkeld en ben ik ook echt empathischer geworden. Door de opleiding heb ik ook veel meer over mijn eigen leven geleerd, hoe ik zelf in relaties sta en waar mijn persoonlijke blokkades zitten. Hierdoor vind ik het makkelijker om zelf naar buiten  te treden en kan ik daarom ook beter en op een ontspannen manier andere mensen begeleiden.”

Waarom ben je daarna de opleidingen Loopbaancoach en Re-integratiecoach gaan doen?

“Voor mij was de keuze om ook de Loopbaancoach en Re-integratiecoach te gaan doen eigenlijk een praktische overweging. Als Stress en Burn-out coach werk ik voornamelijk met mensen in de particuliere sector. Door de Loopbaancoach en Re-integratiecoach opleidingen erbij te doen, kan ik als coach hier ook de zakelijke markt bij betrekken. Als loopbaan- en re-integratiecoach kan ik namelijk ook voor werkgevers en voor het UWV werken. Nog belangrijker is dat ik mensen op een breder vlak kan begeleiden.”

Hoe verwacht je dat de opleidingen bijdragen aan het worden van een betere coach?

“Door als coach deze drie opleidingen te hebben gedaan, kan ik mensen begeleiden met een breder scala aan vraagstukken. Iemand die bij mij komt met werk gerelateerde stressklachten kan ik helpen met het reduceren van werkstress, maar door te onderzoeken waar iemand zijn of haar passie ligt, vervolgens ook begeleiden naar een nieuwe baan als dat nodig is. Daarmee kun je dus ook helpen met de praktische kant: hoe stel je bijvoorbeeld een CV op en hoe ontdek je welk beroep nu echt bij je past? Hierdoor kan ik mensen gedurende een langer proces begeleiden op hun pad en profileer ik mij als coach.”

Hoe is het om je eigen praktijk te hebben?

“Vanaf het begin dat ik met mijn praktijk begon ging het erg goed, maar de coronacrisis heeft wel voor wat moeilijkheden gezorgd. Door corona was het niet langer mogelijk om fysiek met cliënten af te spreken, terwijl ik dat zelf wel erg belangrijk vond. Door deze ontwikkeling was ik genoodzaakt om veel meer online coachsessies te doen. Nu ik steeds meer online sessies plan, gaat het wel een stuk beter, maar het is toch een lastig jaar geweest. Ondanks het moeilijke jaar werk ik met ontzettend veel plezier als coach in mijn eigen praktijk.”

Hoe komen cliënten bij jou terecht?

“De meeste cliënten komen nu nog bij mij terecht via mond-tot-mond reclame en via mijn eigen netwerk. Nu wil ik veel meer tijd investeren in mijn eigen website en zorgen dat ik online goed gevonden word. Ik ben ook bezig om mijn social media activiteiten, op Facebook en LinkedIn, uit te breiden. De volgende stap die ik wil zetten is om voor de zomer beter vindbaar te worden als coach in Lelystad en in Amsterdam, waar ik sinds kort ook een ruimte heb.”

Zou je de opleidingen aan anderen aanbevelen?

“Ik vond de opleiding Stress en Burn-out Coaching en Counselling erg goed, vooral het belang van luisteren en de goede methodieken hebben mij veel gebracht. Door de opleiding ben ik ook veelvuldig met mijzelf geconfronteerd en is mijn interesse in anderen werkelijk veranderd in positieve zin. Hierdoor ben ik meer aan mijzelf gaan werken. Daarom zou ik de opleiding absoluut aan anderen aanbevelen. Het is namelijk ook erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling. De opleidingen Loopbaancoach en Re-integratiecoach vind ik een aanbeveling om het veld beter te leren kennen en nog meer bruikbare vaardigheden te ontwikkelen voor cliënten met werk gerelateerde vragen.”

Meer informatie over de opleiding Stress en Burn-out Coaching en Counselling

Meer informatie over de opleiding Loopbaancoach

Meer informatie over de opleiding Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach

Back To Top