Wat zijn er toch veel coaches
“En, wat doe jij eigenlijk?” “Ik ben coach.” “Ah, jij ook al, wie is er geen coach tegenwoordig?”
Vrijwel iedere coach zal dit gesprek herkennen. En eerlijk is eerlijk, het komt natuurlijk ook ergens vandaan. Want er zijn ook wel erg veel coaches, toch? Ook in de media wordt regelmatig aandacht besteed aan de hoeveelheid coaches en de soms twijfelachtige reputatie van het vak.
Coaching is in de afgelopen jaren een erg populaire term geworden. Een term die bij veel mensen intussen een soort vermoeidheid lijkt op te wekken. Daar heb je er weer één: een ‘coach’. Maar wat is een coach dan precies? En wat maakt iemand een goede coach?
In dit artikel leggen we uit waarom in onze optiek coaching een zeer waardevol vak is en wat iemand een goede coach maakt.
Coaches kunnen een waardevolle rol vervullen
Als Academie voor Coaching en Counselling (ACC) leiden wij al 26 jaar – je raadt het al – coaches en counsellors op. Ook wij zien natuurlijk de groeiende trend en populariteit van de term coach. En ook wij zijn ons bewust van de grote hoeveelheid mensen die zich dagelijks in de markt zetten als coach, met of zonder gedegen vooropleiding. We zien echter ook dat coaching een prachtig beroep is, waarmee je in de huidige maatschappij echt een verschil kunt maken in het leven van mensen.
De vraag naar goede mentale hulpverlening is op het moment groter dan ooit. Steeds meer mensen lopen tegen levensvraagstukken aan waar ze professionele hulp bij nodig hebben. De wachtlijsten voor de reguliere mentale zorg worden langer, terwijl de groep mensen die hulp zoekt voor bijvoorbeeld sociale en stressgerelateerde vraagstukken groter wordt. Wij zijn van mening dat coaching en counselling een goede oplossing kan bieden voor een grote groep personen die kampen met ‘gematigde’ problematiek. Dat wil zeggen: de mensen die niet te maken hebben met zware psychische stoornissen, maar wel gebaat zijn bij acute begeleiding op thema’s waar ze in het dagelijkse leven in vastlopen. Die mensen hebben niet altijd een psycholoog, maatschappelijk werker of een psychiater nodig, maar hebben wel behoefte aan iemand die ze helpt hun gedachten te ordenen, patronen te onderzoeken en te doorbreken, en uit te vinden welk pad het beste bij ze past.
Vrij beroep, maar wel echt een vak
Coaching is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen, zelfs zonder vooropleiding of gedegen ervaring, een bordje met ‘coach’ aan de deur mag spijkeren. Dat brengt risico’s met zich mee, want als coach werk je vaak met mensen met kwetsbare levensvraagstukken, of krijg je soms mensen in je praktijk die getraumatiseerd zijn en specifieke zorg nodig hebben. Coaching is daarom wel echt een vak. Weten hoe je met bepaalde vraagstukken om kunt gaan en wanneer jij als coach wel of niet iets kunt betekenen is essentieel.
Wat maakt iemand een goede coach?
Een goede coach heeft talent om op een empathische, oordeelloze manier met andere mensen te werken, heeft een gedegen opleiding gevolgd en een flinke portie zelfinzicht in huis.
Als coach ben je zelf het instrument waarmee je de ander begeleidt op zijn/haar pad. Daarom is het belangrijk dat je naast gedegen kennis en vaardigheden m.b.t. psychologie en coaching, je ook weet wie je zelf bent, wat je patronen en oordelen zijn en waar je valkuilen liggen. Alleen de ervaringsdeskundigheid die je in je leven hebt opgedaan is niet voldoende om mensen goed te begeleiden. Sterker nog, met die ervaringsdeskundigheid bestaat juist het gevaar dat je jouw verhaal projecteert op de ander en eerder een betweter wordt dan een coach. Als goede coach ken je jezelf en de eigen valkuilen als geen ander, zodat je een cliënt professioneel kan begeleiden, zonder jouw eigen problemen te projecteren. Tijdens een goede coachopleiding word je je van deze valkuilen bewust (gemaakt) en kun je ze herkennen voordat je met cliënten aan de slag gaat.
Hoe herken je als cliënt een goede coach?
Een goede coach heeft een gedegen opleiding gevolgd, heeft de juiste expertise voor jouw vraagstuk en is aangesloten bij een beroepsvereniging. De meeste beroepsverenigingen laten alleen coaches toe die een geaccrediteerde of erkende opleiding hebben gedaan en voldoende vlieguren hebben gemaakt. Daarom is het belangrijk om op de website van de coach te kijken wat zijn/haar achtergrond is, welke opleidingen hij/zij heeft gevolgd en waar hij/zij is aangesloten.
Uit onderzoek blijkt echter ook dat de grootste indicator voor een succesvol begeleidingstraject de band tussen de hulpverlener en de cliënt is. Je moet je dus vooral ook thuis voelen bij een coach en vertrouwen hebben in deze persoon. Daarom is het altijd goed om rond te vragen in je omgeving naar aanbevelingen voor een goede coach. Bel dus niet zomaar de eerste de beste coach op de hoek, maar kijk wie er echt bij jou en je vraagstuk past.
Wat doen wij als ACC om goede coaches in de markt te zetten?
Wij streven er als ACC naar om gedegen coaches op te leiden, die met een goed gevulde ‘gereedschapskoffer’ en de juiste ervaring mensen kunnen begeleiden bij uiteenlopende thema’s. In onze opleidingen behandelen we een breed scala aan methodieken en theorie, en laten we onze studenten diep duiken in hun eigen persoonlijke processen. We leren onze studenten daarbij wat ze kunnen, maar zeker ook wat ze NIET kunnen. Vermoed je bijvoorbeeld een zware psychische stoornis bij je cliënt: verwijs door! Worstelt jouw cliënt met een thema dat jou boven de pet gaat: verwijs door! Op deze wijze proberen we een verschil te maken in de wereld. We willen zorgen dat wát er aan coaches de markt op gaat, gedegen is opgeleid en een positieve bijdrage kan leveren aan het leven van anderen.
Om de kwaliteit te waarborgen bestaan er steeds meer beroepsverenigingen van coaches, en professioneel begeleiders waar een duidelijke beroepscode is opgesteld, waar leden worden getoetst en waar aandacht is voor professionele ontwikkeling. Als opleider in dit werkveld hebben we regelmatig contact met beroepsverenigingen en sluiten onze opleidingen aan op de door hen gevraagde kwalificaties. Zo kan wildgroei worden voorkomen en kan de klant beter inschatten of iemand een professionele coach is of een ‘beunhaas’.
Denk jij dat je een goede coach zou zijn?
Denk jij dat je een goede coach zou kunnen zijn, maar voel je een belemmering omdat je vindt dat er al zoveel coaches zijn? Dan ben je niet de enige. Maar weet dat ook jij een verschil kan maken door andere mensen op professionele wijze te begeleiden. En ook voor jou is er meer dan genoeg werk, aangezien de behoefte aan persoonlijke begeleiding steeds groter wordt.
Hoe dan ook, wij adviseren met klem om, voordat je aan de slag gaat, een gedegen (coach)opleiding te volgen en je daarna aan te sluiten bij een goede beroepsvereniging! Daarmee neem je jouw toekomstige cliënten echt serieus en onderscheid je je vanzelf van ‘al die mensen die zich tegenwoordig maar coach noemen’.
Mocht je willen ontdekken of een opleiding tot coach bij je past, doe dan onze test ‘Zit er een coach in jou?’. Wil je er liever een gesprek over voeren, dan kun altijd contact met ons opnemen. We denken met alle plezier met je mee en zullen je altijd van eerlijk advies voorzien.