Henri van Amerongen

“All you need is love”

Studenten persoonlijk en professioneel laten groeien
Mijn naam is Henri van Amerongen en ik woon op het prachtige Vancouver Island in Canada. Ik ben sinds 2001 trainer bij de Academie voor Coaching en Counselling. In de afgelopen jaren heb ik met heel veel plezier meer dan duizend ACC studenten opgeleid, zowel klassikaal als (sinds 2009) online. Ik heb op alle niveaus lesgegeven in (de voormalige ACC-opleidingen) Coaching en Counselling en Mensgericht Coachen, en daarnaast ben ik supervisor geweest.

Lesgeven bij de ACC is voor mij een enorme inspiratiebron. Het is elke keer weer mooi om gedurende de opleidingen studenten persoonlijk en professioneel te zien groeien. Elke groep studenten heeft zijn eigen dynamiek en als trainer is het steeds weer een leuke uitdaging om hierop in te springen.

Coaching en counseling sneller en effectiever maken
Als mijn studenten vragen naar mijn achtergrond, antwoord ik vaak met ‘heb je een half uurtje’? Na een technische opleiding ben ik in de verkoop terechtgekomen en heb bij verschillende bedrijven en branches op diverse niveau’s commerciële functies bekleedt. Waaronder de omroep, NS en de overheid. Naast mijn banen had ik ook een part-time eenmanszaak in commerciële adviezen, marketing, verkoop van meubelen en kunstflora. Het jaar 1995 was voor mij het jaar van de ommekeer. Na een scheiding, burn-out en faillissement ben ik door een nieuwe geliefde in aanraking gekomen met coaching en counselling.

Na het bezoek van een aantal open dagen bij verschillende opleidingen viel voor mij het kwartje. Mijn eerste opleiding in dit vakgebied was de opleiding tot reïncarnatietherapeut bij de SRN. Daarna heb ik de 4 niveau’s van de ACC (specialisaties trauma/spiritualiteit Coach en brief solution therapy), train de trainer, tekentherapie en een facilitator familieopstellingen afgerond.

Mijn grote passie voor het vak was geboren en sindsdien ben ik bezig geweest om nieuwe wegen te vinden om coaching en counseling sneller en effectiever te maken. Tijden veranderen en ook de manier van coachen en counsellen. Mensen willen niet meer jarenlang in de analyse, ze willen sneller door een veranderingsproces heen en vooral sneller resultaten ervaren. Niet alleen de manier van coaching verandert, maar ook de manier waarop we coaching geven. Denk bijvoorbeeld aan wandelcoaching, paardencoaching, online coaching etc.

Methodes aanpassen
Om op deze verandering in te springen heb ik een aantal zeer effectieve en beproefde (therapeutische) technieken aangepast voor het gebruik binnen de coaching en counselling. Onder andere de PEM-doorvraagtechniek, regressie coaching/counselling, coachingsgericht tekenen, tafelopstellingen, systemisch coachen en counsellen en de psychologie van succesvol ondernemen zijn hier het resultaat van. Enkele van deze methodieken worden ook als workshop en module bij de ACC aangeboden.

Essentie van coaching en counselling is het herstellen van de liefde
Soms kom je leermeesters in je leven tegen die een diepe indruk achterlaten. Voor mij persoonlijk is dat Rob Bontebal geweest (helaas te vroeg overleden in 2015). Hij was een van de oprichters en trainer van de School voor Reïncarnatietherapie Nederland (SRN). Zijn demonstratie tijdens de open dag van de SRN heeft mij doen besluiten om het vakgebied in te gaan. Rob had qua postuur en manier van doen veel weg van John Cleese. Zijn manier van lesgeven was vol humor en zelfspot, maar hij had ook een groot relativeringsvermogen en een ongelooflijke kennis van het vakgebied.

Nu ik al meer dan 20 jaar mensen coach/counsel en train kom ik tot de conclusie dat de essentie van coaching en counselling is het herstellen van de liefde. Onder andere liefde voor jezelf, je naasten, maar ook voor het leven zelf, met alle voor en tegenspoed. Als de liefde hersteld is, dan is alles mogelijk.

Studenten over Henri

Een woord van dank is op zijn plaats. In de eerste plaats voor Henri die mij meenam in een wereld vol nieuwe dingen, ook bekende dingen die opeens een naam kregen. Ik heb genoten van je gewone manier van doen. Geen hoge en ingewikkelde dingen, maar wel wijs en zeer warm en liefdevol. ‘Laat de liefde stromen’, was iets wat je vaak zei. Ik vind dat zó mooi. Het past ook bij mij.