skip to Main Content

Energetisch Coach

Het in balans brengen van en vrij laten stromen van levensenergie is de basis voor fysieke, emotionele, mentale en spirituele gezondheid. Als energetisch coach help je jouw cliënt om zijn eigen energie in balans te brengen en te beschermen, signalen en behoeften van zijn eigen lichaam te herkennen, energielekken op te sporen en te leven vanuit zijn eigen waarden en innerlijke kracht. Hierbij werk je met het zelf-helend vermogen van het lichaam en leer je je cliënt hoe hij zijn levensenergie kan laten stromen. In de opleiding Energetisch Coach leer je om mensen te begeleiden bij het onderzoeken op welke energieniveaus iemand problemen ervaart en hoe je deze weer in balans kunt brengen. Dit doe je door te kijken naar de verschillende energiecentra (chakra’s) in het lichaam.

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Wat is energetisch coachen?

Energetisch coachen houdt in dat je iemand op alle energieniveaus kunt begeleiden om weer in balans te komen. Dat kan heel praktisch zijn door te kijken naar de dagelijkse energiebalans in iemands leven. Hoe deelt hij zijn dagen in, hoe is de balans tussen werk en privé, en hoe is het bijvoorbeeld met de balans tussen geven en nemen? Welke rol speelt stress? Is er voldoende ruimte voor ontspanning en zingeving? En wat zie je aan iemands fysieke houding? Staat hij recht op of met afhangende schouders? Is de houding energiek of futloos en onderuitgezakt?

Daarnaast kun je mensen begeleiden bij het onderzoek op welke energieniveaus iemand problemen ervaart en hoe deze weer in balans gebracht kunnen worden. Hierbij kijk je naar de verschillende energiecentra in het lichaam, ook wel de chakra’s genoemd. Elk energiecentrum vertegenwoordigt een thema dat kan spelen in iemands leven. Denk bij de thema’s van het basischakra bijvoorbeeld aan hoe je jezelf, en de dingen die je doet, manifesteert in de wereld. Hoe goed lukt het je om dingen voor elkaar te krijgen en van een plan een geslaagd project te maken? Of hoe geaard ben je en heb je contact met je lichaam? Met het hartcentrum bepaal je hoe je je verhoudt tot jezelf en anderen. Hoe ben jij in staat je te verbinden met anderen? En hoe is het gesteld met de zelfliefde? Bij het keelchakra gaat het over hoe jij je durft uit te spreken. Durf je je mening te geven? Of slik je alles in en houd je je mond?

Op al deze niveaus kan er verstoring plaatsvinden. Als energetisch coach onderzoek je met je cliënt welke thema’s er spelen en welke energiecentra daarbij horen en aandacht behoeven.

Over de opleiding

De opleiding is opgebouwd aan de hand van de chakra’s of energiecentra. Daarbij wordt energie op verschillende manieren bekeken en ontdekt. Elk chakra vertegenwoordigt een verschillend levensthema. Dat begint bij de basisenergie met als thema’s gronding en veiligheid en gaat van daaruit verder naar seksualiteit, levenszin en persoonlijke kracht, harts-energie en hogere niveaus als wijsheid, waarden en intuïtie. Op alle niveaus onderzoeken we hoe mensen hun energie in balans kunnen brengen en vrij kunnen laten stromen. Door de disbalans in de verschillende energiecentra op te sporen en aan te pakken, help je je cliënt fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel in balans te komen.

In de opleiding worden theorie en praktijk bij elkaar gebracht en is veel aandacht voor het ervaringsgericht leren. Dit betekent dat je zelf gaat ontdekken hoe jij jouw energie in balans kunt brengen en hoe je jouw intuïtie en sensitiviteit kunt vergroten en inzetten bij het begeleiden van cliënten.

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie, supervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 40 uur aan het werk met proefcliënten.

Voor wie is de opleiding Energetisch coach bedoeld?

De opleiding is bedoeld voor coaches die de energetische werkwijze willen leren toepassen op zichzelf en anderen. Ben jij benieuwd naar energetisch werk en het vrijmaken van levensenergie, dan is deze opleiding geschikt voor jou. Als energetisch coach werk je in het veld van begeleiding, hulpverlening en/of de complementaire zorg.

Een basis coachopleiding is een vereiste om deel te kunnen nemen aan dit programma. De deelnemers hebben een basisopleiding gevolgd, of zijn al als coach werkzaam. Indien je nog niet eerder een coachopleiding hebt gevolgd kun je bijvoorbeeld eerst Basis Coaching en Counselling van de ACC doen.

Wat is het doel van de opleiding?

Als energetisch coach help je cliënten om te ontdekken:

 • Wat nodig is om de energie in balans te brengen.
 • Welke signalen en behoeften het eigen lichaam aangeeft.
 • Wat zijn/haar energielekken en blokkerende patronen zijn.
 • Hoe hij/zij energetische bescherming in kan zetten in contact met anderen.
 • Over welke eigen wijsheid en intuïtie hij/zij beschikt.
 • Wat de eigen waarden, identiteit, missie en zingeving zijn.

Opbouw van de Energetisch coach opleiding

De opleiding is opgebouwd uit 10 lesdagen waarin de volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Wat is energie?
 • Verschillende visies (culturen, stromingen, spiritualiteit)
 • Chakra’s /energiecentra
 • Lichaamsbewustzijn en zelfbewustzijn
 • Meditatie, visualisaties en affirmaties
 • Levensfasen
 • Waarden, identiteit en missie
 • Zingeving en hogere wijsheid
 • Systemische principes
 • Prikkels en levensenergie
 • Seksualiteit en levenskracht
 • Innerlijke kracht en identiteit
 • Hechting, veiligheid, stress en buikpijn
 • Dramadriehoek
 • Verbindende en geweldloze communicatie
 • Stembevrijding
 • Helder waarnemen, eigen wijsheid, innerlijke rust
 • Symbolen en rituelen
 • De energetische coachpraktijk
 • Mogelijkheden en grenzen van het vak
 • Praktijkvoering

Details van de opleiding Energetisch Coach

Opleiding:

Energetisch Coach

Kenmerken:

Klassikale opleiding

Duur:

10 maanden

Omvang:

10 lesdagen

Groepsgrootte:

10 tot 16 deelnemers

Studiebelasting:

Gemiddeld 8-10 uur per week

Opleidingsniveau:

HBO

Vooropleiding:

Een afgeronde opleiding op minimaal MBO niveau 4 en voldoende levenservaring en motivatie. Daarnaast is het om deel te kunnen nemen aan deze specialisatie opleiding vereist dat je al een opleiding op het gebied van coaching en/of counselling hebt afgerond van minimaal 10 dagen (bijvoorbeeld de opleiding Basis Coaching en Counselling) en dat je voldoet aan deze coachcompetenties.

Docenten:

Diploma:

Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het behalen van het theoretisch en praktisch examen, het ontvangen van een positieve trainersverklaring, een bewijs van minimaal 3 uur supervisie, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 90% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Energetisch Coach.

Supervisie:

In deze opleiding is 3 uur supervisie een verplicht onderdeel. Supervisie dient door de student zelf geregeld en ingekocht te worden. Dit kan bijvoorbeeld bij een van onze eigen supervisoren, maar je kunt ook zelf een LVSC-geregistreerde supervisor kiezen. Klik hier voor het overzicht van de supervisoren van de ACC.

Portfolio-eisen:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie, supervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 40 uur aan het werk met proefcliënten. De proefcliënten dienen door de student zelf gezocht te worden.

Proefcliënten:

Cliëntcoaching met energetisch invalshoek: 40 uur (minimaal 2 cliënten met 5x gesprek van 1 uur).

Aanwezigheidsplicht:

Studenten worden geacht minimaal 90% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen, waarbij er voor de eerste en de laatste lesdag verplichte aanwezigheid geldt. Deze lesdagen kunnen dus niet gemist worden.

Certificering:

LVSC ACC logo IAC ACC logo
Deze opleiding is gecertificeerd door de LVSC als specialisatie-opleiding. Dat betekent dat je na afronding van deze opleiding lid kunt worden van de LVSC. Als je als basisopleiding Basis Coaching en Counselling of Verslavingscoach hebt gedaan, of een diploma hebt van de oude ACC, en daarna deze opleiding hebt afgerond, dan kun je je inschrijven als Registercoach bij de LVSC. Tijdens de opleiding kun je je al inschrijven als student-lid en als Aspirant-Registercoach.

De ACC heeft tevens erkenning ontvangen van de IAC (International Association for Counselling). Dit betekent dat ons instituut en onze opleidingen aan de standaarden van de IAC voldoen.

Lees hier meer over certificering en erkenning van de ACC.

Literatuurlijst:

Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.

Literatuur bestellen:

Bestel online bij YouBeDo. De ACC werkt samen met YouBeDo. Door je boeken te bestellen bij YouBeDo doneer jij tot 12% aan een goed doel, zonder dat het jou wat extra kost.

Prijzen

Start maart 2022:

Totaalprijs € 2595,-. Betaling in 3 termijnen € 865,- per termijn.*

Extra kosten:

Drie uur supervisie. De kosten voor supervisie zijn niet in de prijs van de opleiding inbegrepen en dienen aan de supervisor zelf te worden betaald.

Indien supervisie bij een van de supervisoren van de ACC wordt afgenomen zijn de kosten € 90,- per uur (dus € 270,- in totaal voor 3 uur). NB: dit is een speciaal tarief voor studenten van de ACC. Klik hier voor het overzicht van supervisoren van de ACC. Supervisie kan ook worden afgenomen bij een LVSC-geregistreerde supervisor. Hierbij wordt de prijs bepaald door de supervisor zelf.

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

De regeling van de belastingdienst, waarbij het mogelijk is om je studiekosten als aftrekpost op te voeren bij je inkomstenbelasting, is komen te vervallen per 1 januari 2022. Deze regeling wordt per 1 maart 2022 vervangen door het STAP-budget. Voor meer informatie verwijzen we je naar deze pagina op onze website.

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
17-12-2022
zaterdag
10.00 - 17.00
Els Pet
Utrecht (Lunetten)*

* Op deze locatie wordt gebruik gemaakt van een Corona-toegangsbewijs bij binnenkomst. Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing.

Aanwezigheidsplicht

Studenten worden geacht minimaal 90% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen, waarbij er voor de eerste en de laatste lesdag verplichte aanwezigheid geldt. Deze lesdagen kunnen dus niet gemist worden.

Back To Top