skip to Main Content
Fysiek Herstel Bij Stress En Burn-out

Fysiek herstel bij stress en burn-out

Als coach of counsellor ondersteun je steeds meer cliënten met stress-gerelateerde klachten en/of een burn-out. Maar hoe ontstaan deze klachten? En hoe is het mogelijk dat er door mentale (over)belasting ook zoveel lichamelijke klachten ontstaan? In de module fysiek herstel bij stress en burn-out leer je alles over het stress- en hormonale systeem van het menselijk lichaam. Je leert wat er gebeurt bij stress en burn-out en wat er nodig is voor herstel.

Herstel van stress en burn-out verloopt in 3 fasen: de eerste fase is lichamelijk herstel. In de tweede fase ga je kijken welke patronen en overtuigingen ertoe hebben geleid dat je in de burn-out terecht bent gekomen. De derde fase staat in het teken van re-integratie. In deze module leer je wat er nodig is in de eerste fase van herstel. Deze module maakt ook onderdeel uit van de opleiding Stress en Burn-out Coach.

Over de module Fysiek herstel bij stress en burn-out

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is daarom van groot belang om zowel aandacht te hebben voor het mentale als het fysieke herstelproces, wil je je cliënt zo goed mogelijk ondersteunen. Als coach en counsellor leer je in opleidingen en de praktijk veel over de mentale oorzaken en effecten van stress en burn-outklachten. Maar een burn-out is ook een lichamelijk probleem. Je lichaam raakt fysiologisch en neurologisch ontregeld.

Door in je begeleiding de focus te leggen op de voeding, beweging en ontspanning van je cliënt, gecombineerd met jouw expertise op het gebied van coaching of counselling, kun je jouw cliënt beter begeleiden naar herstel.

Doel van de module

Het doel van deze module is om coaches en counsellors te leren welke zorg nodig is bij het lichamelijke herstel van (langdurige) stress en burn-outklachten. Hierdoor is de coach of counsellor beter in staat om zijn/haar cliënt te ondersteunen en adviseren in het gehele herstel- en veranderproces dat nodig is bij langdurige stress- en burn-outklachten.

Wat leer ik in deze module:

Na het volgen van de module heb je het volgende geleerd:

 • Hoe het neurologische- en hormonale systeem werkt bij stress.
 • Lichamelijke klachten herkennen die gerelateerd zijn aan (langdurige) stress en burn-out.
 • De essentie van een goede vertering en darmgezondheid.
 • Het samenspel tussen darmen en hersenen.
 • Het hormonale systeem onder invloed van voeding en beweging.
 • Zowel de positieve als negatieve effecten van beweging op ons lichaam.
 • Je cliënt uitleg geven over het ontstaan van de lichamelijke klachten die gerelateerd zijn aan zijn/haar stress of burn-out
 • Wat er voor nodig is om je cliënt optimaal te kunnen begeleiden en adviseren op het gebied van voeding, beweging en levensstijl en wanneer je beter door kunt doorverwijzen

Voor wie is de specialisatiemodule bedoeld?

Deze module is geschikt voor coaches of counsellors die te maken hebben met cliënten met stress- en burn-outklachten en die graag meer willen leren over de lichamelijke processen, om zo hun cliënt nog beter te kunnen begeleiden en adviseren bij hun herstel. Daarnaast is de module geschikt voor mensen die vanuit hun beroep te maken hebben met mensen met stress en burn-out, zoals bijvoorbeeld (HR-)managers.

Het is wel een vereiste om basis coachvaardigheden te hebben. Heb je nog geen coachopleiding gedaan, dan is het verplicht om eerst de opleiding Coachvaardigheden voor professionals te doen, of de opleiding Basis Coaching en Counselling.

Opbouw specialisatiemodule

De 3-daagse module is als volgt opgebouwd:

Dag 1 Verdieping op stress en burn-out:

 • Het stresssysteem van het lichaam: functie en werking
 • Wat zijn de korte termijneffecten van stress op het lichaam?
 • Wat zijn de lange termijneffecten van stress op het lichaam?
 • Casussen/opdrachten ter uitleg en omschrijving om de lichamelijke stresseffecten te herkennen.

Dag 2 Stressfysiologie en het hormoonstelsel:

 • Welke hormonen spelen een rol en welke werking hebben ze op het lichaam? De bijnieren: fysiologie en werking.
 • Welke neurologische veranderingen vinden plaats onder invloed van stress?
 • Uitputting van de bijnieren: de burn-out, welke effecten kan dit hebben op de lichamelijke & mentale gesteldheid? Hoe herken je dit in de praktijk?
 • Hoe ontstaat een burn-out: uitleg over de combinatie tussen mentale n lichamelijke overbelasting.
 • Darmgezondheid en leaky gut.
 • Waarom duurt herstellen van een burn-out lang?

Dag 3 Lichamelijk herstel van stress en burn-out:

 • Lichamelijk en mentaal herstel bij burn-out: wat is hiervoor nodig?
 • Welke adviezen kun je jouw cliënt meegeven?
 • Leefstijlaanpassingen
Details
AB
Opleiding:Fysiek herstel bij stress en burn-out
Duur:3 lesdagen
Groepsgrootte:10 tot 16 deelnemers
Kenmerken:Klassikale module
Opleidingsniveau:HBO
Vooropleiding:Dit is een specialisatiemodule. Om deel te kunnen nemen is het vereist dat je al een opleiding op het gebied van coaching en/of counselling hebt afgerond van minimaal 5 dagen en dat je voldoet aan de 8 Coachcompetenties. Deelnemers hebben HBO werk- en denkniveau en voldoende levenservaring en motivatie (MBO+ is toegestaan indien dit is aangevuld met werkervaring).
Docenten:Annemarie Mentink
Diploma:Certificaat van deelname
Literatuur:Minder stress met stressologie, Jurgen Spelbos
Prijzen
AB
Start september 2020Totaalprijs € 900,-. Betaling in 3 termijnen € 300,- per termijn.*
Genoemde prijzen zijn inclusief lesmateriaal dat wordt uitgereikt door de docent. De literatuur is niet inbegrepen in de prijs en dient door de student zelf te worden aangeschaft.

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Filters Sorteer resultaten
Variant
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
2 maanden
18 september 2020
30 oktober 2020
vrijdag
10.00 -17.00
Annemarie Mentink
Utrecht
Minimum en maximum aantal deelnemers

De module start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 16 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de nascholing of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de groep zit vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing.

Back To Top