skip to Main Content

Verslavingscoach

Het aantal verslaafden in Nederland neemt toe en daarmee wordt de roep om verslavingsdeskundige coaches steeds groter. De opleiding Verslavingscoach biedt een programma waarin je leert om de verslaafde te begeleiden in het afkickproces. De kennis en vaardigheden die je opdoet zijn zowel toepasbaar als zelfstandig werkende verslavingscoach (zzp’ers), als in dienst bij een kliniek of instelling. In deze opleiding leer je zowel alle basisvaardigheden die je nodig hebt als coach/counsellor, als de specifieke kennis en vaardigheden die je nodig hebt om mensen met verslavingsproblematiek te begeleiden.

De ACC in tijden van Covid-19
Klik hier voor meer informatie over klassikale opleidingen in tijden van Covid-19.

Verslaving komt overal in de maatschappij voor en is er in vele soorten en maten. Sommige mensen zijn als recreatieve drank of drugsgebruikers begonnen en zijn na verloop van tijd de grens van de verslaving overgegaan. Anderen hebben te maken met emotionele belemmeringen/blokkades en gebruiken verdovende middelen om deze niet te voelen. De digitale revolutie heeft nieuwe verslavingen op ons pad gebracht: verslaving aan social media, online gokken, internet, gamen, telefoonverslaving etc. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat een opleiding in de verslavingszorg steeds populairder wordt.

Over de opleiding Verslavingscoach

De opleiding Verslavingscoach leidt jou op om als coach/counsellor mensen met allerhande verslavingen te begeleiden in het proces om af te kicken van de verslaving. En om mensen te begeleiden naar een afkickkliniek, wanneer het ze niet lukt om buiten een kliniek af te kicken. Je leert methodieken in te zetten die aansluiten bij het vraagstuk van de cliënt. Je leert specifieke communicatievaardigheden, schakelen op verschillende niveaus, her-/erkennen van patronen, manipulatief gedrag doorgronden, de ‘tough love’ aanpak en out of the box denken en handelen. Ook leer je levelen met cliënten met verschillende achtergronden en uit diverse milieus.

In de opleiding Verslavingscoach leer je nieuwe gezichtspunten, technieken en methoden en ga je aan het werk met real life cases. Door met ‘echte cases’ te werken, word je met je neus op de feiten gedrukt. Dat is een zeer belangrijk en leerzaam onderdeel in de training. Door de combinatie van theorie en praktijk leer je werkbare, concrete en praktische werkmethoden en krijgt de opleiding kleur.

Een verslavingsdeskundige coach moet stevig in zijn/haar schoenen staan. Je moet de bad cop kunnen zijn als dat nodig is, confrontatie- en provocatieve technieken kunnen toepassen, vasthoudend zijn en overwicht hebben bij (draaideur) verslaafden. En je moet tegen een stootje kunnen zodat je uiteraard niet zelf omvalt. Je leert om structuren (list, bedrog, slachtofferrol) te herkennen en te doorbreken en nieuwe wegen uit te dokteren om de verslaafde te helpen een knop om te zetten in zijn of haar afkickproces. Je leert ook wat de rol van familie en van de gemeenschap in het geheel is.

Wat is het doel van de opleiding?

Het doel van het programma is je klaar te stomen voor het werkveld van verslavingscoach. Aan het eind van het programma heb je een goed gevulde toolbox om mensen met een verslaving en hun omgeving te begeleiden in het afkickproces. Je wordt je bewust van de vele verschijningsvormen van verslaving en leert om als verslavingsdeskundige coach te navigeren in het verslaving/hulpverleningsproces.

Wat leer je in de opleiding?

Tijdens het programma Verslavingscoach leer je:

 • Coach- en counselvaardigheden.
 • Omgaan met de complexiteit van verslavingsvraagstukken (inhoud).
 • Jezelf beter kennen en hoe jij je verhoudt tot dit vakgebied (persoonlijke groei en leiderschap).
 • Hoe je een verslaafde moet ontmaskeren zodat je tot de kern komt, met als resultaat klinische opname c.q. behandeling (methoden, modellen, specifieke gesprekstechnieken).
 • Hoe je een rapportage moet opstellen t.b.v. overdracht van de cliënt naar een psycholoog of psychiater van een kliniek (schriftelijke communicatie).
 • Hoe je de lagen van het verslavingsprobleem samen met de cliënt afpelt, waardoor inzicht , overzicht, en her-/erkenning ontstaat.
 • Hoe je levenservaring, ervaringsdeskundigheid, kennis, kunde en jouw talenten in kunt zetten als hulpbronnen ten gunste van het verslavingsproces.

Voor wie is de opleiding Verslavingscoach bedoeld?

De opleiding Verslavingscoach is bedoeld voor hulpverleners die al ervaring hebben in het werkveld en zich willen professionaliseren. Daarnaast is de opleiding zeer nuttig voor coaches, counsellors die in hun praktijk te maken hebben met verslaving en zich willen specialiseren of willen laten bijscholen op het gebied van verslaving. Tevens is de opleiding geschikt voor mensen die zelf met verslaving te maken hebben (gehad) en hun ervaringsdeskundigheid om willen zetten naar professioneel handelen. Voor deelnemers die zelf verslaafd zijn geweest en hun ervaringsdeskundigheid willen omzetten naar professioneel handelen, geldt dat ze in herstel (clean) zijn voor ze aan de opleiding beginnen.

Het werken met verslavingsvraagstukken vereist van jou als coach bepaalde competenties, motivatie en levenshouding. Om vast te stellen of de opleiding geschikt is voor jou, voert de docent een intakegesprek (45 minuten) met alle aspirant-studenten. Tijdens het gesprek worden bekeken of aan de eisen voldaan wordt om goed te kunnen functioneren in de opleiding, en tevens of je het aankan om in de toekomst qua persoonlijkheid, ontwikkeling, en intellect cliënten te begeleiden.

Opbouw opleiding

Het lesprogramma bestaat uit de basisvaardigheden die elke coach/counsellor nodig heeft, aangevuld met de kennis en vaardigheden op het gebied van verslaving.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Coach en counselvaardigheden.
 • De definitie van verslaving en het kader van waaruit in Nederland en in het buitenland wordt gewerkt.
 • De algemene protocollen en het omgaan met instanties (klinieken, detox-instanties, GGZ, zorgverzekeraars).
 • Ethische richtlijnen en privacy reglementen.
 • Middelen- en medicijngebruik.
 • Verslavingskunde.
 • Een verslaafde ontmoeten die aan de vooravond staat van zijn afkickproces.
 • Fysiologische effecten van middelen gebruik en de werking van het brein.
 • Werken met het Minnesota 12 steps programme.
 • Psychologie en gedragstherapie.
 • Gespreksvoering.
 • Provocatief-, confronterend- en associatief coachen met empathie.
 • Motiverende gespreksvoering/de non-judgemental benadering.
 • Systeemgesprekken – de rol van familie en gemeenschap/genetische factoren/geheimen.
 • Dubbele diagnoses – wat is het en wat kun je hiermee als verslavingscoach.
 • DSM-uitgangspunten: belangrijke kenmerken.
 • Evidence based werken, hoe doe je dat?
 • Rouw, verlies, trauma, depressie en stress. Hoe verhoudt dat zich tot verslaving en hoe werk je ermee?
 • Hechtingsstijlen.
 • Copingstijlen.
 • Interventies.
 • Zingeving.
 • De 6 verschillende coachhoudingen.

Details van de opleiding Verslavingscoach

Opleiding:

Verslavingscoach

Kenmerken:

Klassikale opleiding

Duur:

10 maanden

Omvang:

11 lesdagen, 2 uur theorie-examen (online) en 1 uur praktijkexamen (op locatie)

Groepsgrootte:

10 tot 14 deelnemers

Studiebelasting:

Gemiddeld 8-10 uur per week

Opleidingsniveau:

HBO

Vooropleiding:

Een afgeronde opleiding op minimaal MBO niveau 4 en voldoende levenservaring en motivatie. Voor deelnemers die zelf verslaafd zijn geweest en hun ervaringsdeskundigheid willen omzetten naar professioneel handelen, geldt dat ze in herstel (clean) zijn voor ze aan de opleiding beginnen.

Toelating:

Het werken met verslavingsvraagstukken vereist van jou als coach bepaalde competenties, motivatie en levenshouding. Om vast te stellen of de opleiding geschikt is voor jou, voert de docent een intakegesprek (45 minuten) met alle aspirant-studenten. Na het invullen van de inschrijfformulieren zal de docent een afspraak met je maken voor een gesprek via videobellen. Op grond van de informatie uit het inschrijfformulier zal tijdens het gesprek worden bekeken of aan de eisen voldaan wordt om goed te kunnen functioneren in de opleiding en tevens of je het aankan om in de toekomst qua persoonlijkheid, ontwikkeling, en intellect cliënten te begeleiden.

Docenten:

Diploma:

Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het behalen van het theoretisch en praktisch examen, het ontvangen van een positieve trainersverklaring, een bewijs van minimaal 3 uur supervisie, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 90% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Verslavingscoach.

Supervisie:

In deze opleiding is 3 uur supervisie een verplicht onderdeel. Supervisie dient door de student zelf geregeld en ingekocht te worden. Dit kan bij een van onze docenten die gespecialiseerd is op het gebied van verslaving of je kunt zelf een erkend supervisor kiezen. Deze dient dan wel gespecialiseerd te zijn in de verslavingszorg. Indien de supervisor niet aan deze eisen voldoet, kan met de docent worden overlegt of deze supervisor geschikt is om de student te begeleiden. Klik hier voor het overzicht van supervisoren van de ACC.

Portfolio-eisen:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je verslagen opneemt van jouw leerproces, de sessies met je proefcliënten, de intervisie, supervisie en de geoefende methodieken. Je gaat 12 uur aan het werk met proefcliënten. De proefcliënten dienen door de student zelf gezocht te worden.

Aanwezigheidsplicht:

Studenten worden geacht minimaal 90% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen, waarbij er voor de eerste en de laatste lesdag verplichte aanwezigheid geldt. Deze lesdagen kunnen dus niet gemist worden.

Certificering:

LVSC ACC logo IAC ACC logo
Deze opleiding is gecertificeerd door de LVSC. Als je na deze opleiding tevens de opleiding Verdieping Coaching en Counselling of een andere specialisatie-opleiding succesvol afrondt, dan kun je je inschrijven als Registercoach bij de LVSC. Gedurende de opleiding kun je je al inschrijven als student-lid en als Aspirant-Registercoach.

De ACC heeft tevens erkenning ontvangen van de IAC (International Association for Counselling). Dit betekent dat ons instituut en onze opleidingen aan de standaarden van de IAC voldoen.

Lees hier meer over certificering en erkenning van de ACC.

Literatuurlijst:

Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.

Literatuur bestellen:

Bestel online bij YouBeDo. De ACC werkt samen met YouBeDo. Door je boeken te bestellen bij YouBeDo doneer jij tot 12% aan een goed doel, zonder dat het jou wat extra kost.

Prijzen

Start maart 2022:

Totaalprijs € 2895,-. Betaling in 3 termijnen € 965,- per termijn.*

Extra kosten:

Drie uur supervisie. De kosten voor supervisie zijn niet in de prijs van de opleiding inbegrepen en dienen aan de supervisor zelf te worden betaald.

Indien supervisie bij een van de supervisoren van de ACC wordt afgenomen zijn de kosten € 90,- per uur (dus € 270,- in totaal voor 3 uur). NB: dit is een speciaal tarief voor studenten van de ACC. Klik hier voor het overzicht van supervisoren van de ACC.

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

De regeling van de belastingdienst, waarbij het mogelijk is om je studiekosten als aftrekpost op te voeren bij je inkomstenbelasting, is komen te vervallen per 1 januari 2022. Deze regeling wordt per 1 maart 2022 vervangen door het STAP-budget. Voor meer informatie verwijzen we je naar deze pagina op onze website.

Indien onderstaande tabel niet wordt getoond op je mobiele telefoon of tablet, kantel dan je scherm (een kwartslag).

Filters Sorteer resultaten
Opnieuw Start
Startdatum
Einddatum
Lesdag
Lestijden
Docent
Locatie
07-12-2022
woensdag
10.00 - 17.00
Lya Young-Afat
Utrecht
Download het huidige lesrooster

Ben jij in het najaar van 2021 gestart met de opleiding Verslavingscoach? Download hieronder het lesrooster.

Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding gaat van start bij een minimum van 10 deelnemers en heeft een maximum van 14 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een oplossing, bijvoorbeeld door deelname op een andere locatie.

Aanwezigheidsplicht

Studenten worden geacht minimaal 90% van de lessen aanwezig te zijn om hun diploma te kunnen behalen, waarbij er voor de eerste en de laatste lesdag verplichte aanwezigheid geldt. Deze lesdagen kunnen dus niet gemist worden.

In principe verwachten we dat je de lessen op je eigen locatie volgt. In noodgevallen kan een lesdag in overleg op een andere locatie worden ingehaald. Neem hiervoor tijdig contact met ons op per telefoon of email, dan zoeken we samen naar een geschikte oplossing.

Back To Top