skip to Main Content
Loopbaancoach En Re-integratiecoach

Loopbaancoach en Re-integratiecoach

In de opleiding Loopbaancoach en Re-integratiecoach leer je jouw talenten in te zetten om andere mensen te begeleiden. Je leert via nieuwe methodieken je coachingsvaardigheden in te zetten om mensen optimaal te begeleiden als het levensdomein werk een centrale rol speelt. Er wordt aandacht besteed aan thema’s als jouw coachhouding binnen de verschillende soorten trajecten, omgaan met verlies, weerstand, wet- en regelgeving en de verschillende instrumenten om jouw cliënt succesvol te begeleiden naar passend werk. Je ontdekt wie jij bent en welke kwaliteiten en talenten je in kunt zetten als loopbaan- en re-integratiecoach.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De opleiding loopbaancoach is geschikt voor iedereen die de basisbeginselen van het coachen/counsellen onder de knie heeft. Na de opleiding kun je gaan werken als interne loopbaancoach, als loopbaan- of re-integratiecoach voor een gespecialiseerde organisatie of de diensten vanuit je eigen coachpraktijk aanbieden.

Doel van de opleiding

De opleiding geeft je een gedegen basis om als loopbaancoach en re-integratiecoach mensen met verschillende vraagstukken op het gebied van werk te begeleiden. Denk hierbij aan Loopbaancoaching, Outplacement, Re-integratie, Tweede spoor, Persoonlijke ontwikkeling of Ondernemerscoaching. Of dat nu in loondienst is, of dat je deze vaardigheden wenst in te zetten in je eigen praktijk, in deze opleiding leer je de vaardigheden en kennis die je nodig hebt om mensen te begeleiden die een vraag hebben waarbij het onderwerp werk het centrale thema is.

Wat leer je in de opleiding?

Na afronding van de opleiding Loopbaancoach en Re-integratiecoach kun je:

 • Mensen coachen bij uiteenlopende vraagstukken op het gebied van werk zoals deze voorkomen binnen de volgende trajecten: Loopbaancoaching, Outplacement, Re-integratie Tweede spoor en Persoonlijke coaching.
 • Onderliggende problematieken en thema’s herkennen.
 • Mensen begeleiden om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
 • Verschillende methodieken inzetten om mensen te begeleiden richting passend werk.
 • Mensen coachen om de ‘work-life balance’ te behouden.

Tijdens de opleiding doorloop je een persoonlijk ontwikkelproces. Om een goede Loopbaan- en Re-integratiecoach te zijn is het belangrijk dat je zelfinzicht hebt in jouw thema’s en patronen rondom het thema werk. Naast casuïstiek ben jij het ‘onderwerp van gesprek’.

Wie zijn je medestudenten?

De studenten zijn mensen die willen leren om anderen te coachen op het gebied van werk en zich daartoe gespecialiseerde kennis en vaardigheden eigen willen maken en hun coachhouding verder willen aanscherpen. De opleiding is ook zeer geschikt voor mensen die al coach zijn en hun dienstverlening willen uitbreiden met deze specialisatie.

Opbouw opleiding

De opleiding is opgebouwd uit 10 lesdagen, met daarin de volgende thema’s/onderwerpen:

 • Eigen coachhouding, verschillende “klanten” en de grenzen van het loopbaanvak
 • Context werk en arbeidsmarkt
 • De verschillende opdrachtgevers
 • Soorten loopbaantrajecten; opbouw, doelstelling en jouw rol.
 • Methodieken en instrumenten
 • Verschillende doelgroepen
 • Van acceptatie naar motivatie
 • Wet- en regelgeving en Privacy
 • Mogelijkheden als uitgangspunt bij ziekte
 • Herkennen van voorkomende ziektebeelden
 • Netwerk- en sollicitatievaardigheden, on- en offline
 • Beroepsverenigingen
 • Praktijkexamen

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio. Dit portfolio zal uiteindelijk bestaan uit reflectieverslagen, huiswerkopdrachten, verslagen van intervisiebijeenkomsten en van coachgesprekken met proefpersonen.

Details
AB
Opleiding:Loopbaancoach en Re-integratiecoach
Duur:6 maanden
Omvang:10 lesdagen
Studiebelasting:Gemiddeld 8-10 uur per week
Kenmerken:Gespecialiseerde opleiding
Opleidingsniveau:Minimaal HBO werk- en denkniveau met voldoende levenservaring. Je hebt de basisopleiding bij ACC gevolgd of hebt op een andere manier een gedegen coachachtergrond. Deze opleiding is een specialisatie en gaat uit van al aanwezige coachervaring.
Docenten:Geert Kannegieter en Geesje Bluijssen
Diploma:Bij een voldoende resultaat voor het portfolio, het behalen van het praktisch examen, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht van 80% en wanneer voldaan is aan de betalingsverplichting, ontvang je het diploma Loopbaan- en Re-integratiecoach.
Literatuurlijst:Download hier de literatuurlijst voor de opleiding.
Inhoudsopgave:Download hier de inhoudsopgave voor de opleiding.
Prijzen
AB
Start september 2019Totaalprijs € 2400,-. Betaling in 3 termijnen € 800,- per termijn.*

*Betaling in termijnen is mogelijk (maximaal 3). Het volledige bedrag moet echter zijn voldaan vóór aanvang van de opleiding.

Genoemde prijzen zijn inclusief lesmap en examenkosten. De literatuur en eventuele herexamenkosten (à € 100,- per onderdeel) zijn niet inbegrepen.

De Academie voor Coaching en Counselling is CRKBO-geregistreerd, waardoor op deze opleiding geen BTW van toepassing is.

Belastingaftrek

Je studiekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting (met een drempel van € 250,-). Dit betekent dat je tot 52% korting kunt krijgen op je opleiding, afhankelijk van je inkomen. Dit betreft de kosten voor je opleiding, maar ook bijvoorbeeld de studieboeken. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken met betrekking tot het aftrekken van studiekosten, verwijzen we je naar de site van de Belastingdienst.

Het programma voor de opleiding Loopbaancoach en re-integratiecoach wordt op dit moment herzien. Binnenkort volgt het nieuwe programma en data om je te kunnen inschrijven.

Als het overzicht niet wordt geladen, kantel dan je mobiele telefoon.

Minimum en maximum aantal deelnemers

De opleiding gaat van start bij een minimum van 12 deelnemers en heeft een maximum van 20 deelnemers. Je hoort uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding of deze definitief doorgaat. Mocht er te weinig belangstelling zijn, of de opleiding is vol, dan zoeken wij in overleg naar een passende oplossing.

Aanwezigheidsplicht

Studenten worden geacht minimaal 80% van de lessen aanwezig te zijn om het diploma te kunnen behalen.

Back To Top