blank

Mascha van Rij (assistent-docent)

“De betekenis van ons leven ligt in het verschil dat we maken in de levens van anderen.” – Nelson Mandela

Wat is jouw inspiratie om assistent te zijn?
Ik zie de transformatie naar coach als een reis. Heel leuk om aan die reis bij te dragen. Daarnaast word ik ook gewoon heel blij van het overbrengen van kennis, én krijg ik feedback van een goede docent waardoor ik een betere trainer en coach zal worden. Win-win.

Mijn achtergrond
Momenteel werk ik als Jobcoach bij de Gemeente Amsterdam. Daarnaast ben ik mijn eigen praktijk aan het vormgeven, VrijBlij Coaching, Counselling & Training. Daarvoor heb ik jarenlang in de (jeugd)zorg gewerkt (maatschappelijk werker), waaronder bij Veilig Thuis, Centrum Seksueel Geweld en de Jeugdbescherming. Veelal met gezinnen en ook als trainer en begeleider van intervisie. Heel erg veel geleerd. Wel belastend werk voor de ziel. Vandaar dat ik me heb doorontwikkeld richting coaching en training. Daarnaast ben ik trotse moeder van een volwassen zoon.

Waarom ik heb gekozen voor de ACC?
Ik heb voor de ACC gekozen nadat ik veel opleidingen had bekeken toen ik de stap nam mezelf om te scholen naar coach/counsellor. Ik vond het belangrijk een gedegen opleiding te volgen en mij daarmee te onderscheiden van de coaches die na slechts een cursus starten met coachen. Dit komt denk ik door de beroepsethiek vanuit mijn studie maatschappelijk werk. In het werken met mensen heb je de verantwoording hen zo goed mogelijk te helpen. Daarom vind ik het belangrijk behalve methodes ook vooral jezelf te kennen. De verplichte supervisie vond ik daarin een goede aanvulling. Een gedegen opleiding met een breed aanbod.

Wie is mijn held en waarom?
Ik heb niet echt één held of voorbeeld. Voor het geven van trainingen is degene die mij daarin geschoold heeft mijn voorbeeld. Jolanda heet zij. Voor wat betreft maatschappelijk werk zou ik zeggen Brené Brown. Als kind absoluut Jane Goodall. Als vrouw alleen de wildernis in trekken, omdat je een passie hebt. Nog steeds doet zij op haar oude dag goed werk voor onze planeet. Dezelfde passie zag ik terug in Nelson Mandela, hij kwam op voor mensenrechten. Heb nog zoveel meer helden. Schrijvers, zangers, therapeuten, leraren. Ik denk dat passie het sleutelwoord is.